Προς νέα επιβάρυνση των κατόχων πιστωτικών καρτών Visa στην ΕΕ
Νέα επιβάρυνση για τους κατόχους πιστωτικών καρτών Visa στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της κοινοτικής Υπηρεσίας Ανταγωνισμού να καταργηθεί η «αρχή της μη διάκρισης» στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Η αρχή αυτή εμπόδιζε τους συμβεβλημένους εμπόρους να χρεώνουν με επιπλέον ποσά τους πελάτες τους που χρησιμοποιούσαν Visa για την εξόφληση των αγορών τους.
49
Νέα επιβάρυνση για τους κατόχους πιστωτικών καρτών Visa στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της κοινοτικής Υπηρεσίας Ανταγωνισμού να καταργηθεί η «αρχή της μη διάκρισης» στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Η αρχή αυτή εμπόδιζε τους συμβεβλημένους εμπόρους να χρεώνουν με επιπλέον ποσά τους πελάτες τους που χρησιμοποιούσαν Visa για την εξόφληση των αγορών τους.
Η κατάργηση της «αρχής της μη διάκρισης», από τη στιγμή που το συμπέρασμα της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της ΕΕ μετατραπεί σε «ντιρεκτίβα» της Κοινότητας, θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους που μεταχειρίζονται πιστωτική κάρτα Visa στις συναλλαγές τους με τα επιπλέον ποσά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η εν λόγω κοινοτική υπηρεσία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασε αίτημα για την κατάργηση της αρχής που είχε υποβάλει η ίδια η Visa International, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών στη Σουηδία και την Ολλανδία. Στις χώρες αυτές η σχετική ρύθμιση είχε καταργηθεί με πρωτοβουλία των εθνικών Αρχών.
Έπειτα από την ολοκλήρωση των ερευνών, οι κοινοτικές υπηρεσίες αποφάνθηκαν ότι η «αρχή της μη διάκρισης» μπορεί να απαλειφθεί στο πεδίο των πιστωτικών καρτών διεθνούς εμβέλειας, χωρίς να προκληθούν ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Νίκος Ρούσσης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σύνοδος στο Νταβός: Ο Τραμπ προσγειώθηκε στη Ζυρίχη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει της ομιλίας του
- Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του γαλλικού κινηματογράφου και γιατί έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις
- Η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς για την 18η αγωνιστική της Super League: Σιδηρόπουλος στο Καραϊσκάκη, Ευαγγέλου στην Τρίπολη
- Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Πάνω από τριάντα πόντοι το ύψος του χιονιού στο Μουζάκι-Συστάσεις της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που παρέσυρε και σκότωσε 27χρονη δύο μέρες πριν τον γάμο της
