36

Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C στο αίμα προφυλάσσει από τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με πολυετή έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία και δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. Οι επιστήμονες από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, από δύο φορές την εβδομάδα σε έξι ή επτά φορές, μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος EurekAlert.com, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 2.121 άτομα, άντρες και γυναίκες, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την πρόσληψη βιταμίνης C.


Ο υπεύθυνος της έρευνας, Τετσούγι Γιοκογιάμα, δηλώνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν φρούτα και ωμά λαχανικά 6 ή 7 φορές την εβδομάδα διατρέχουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο, σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν τις τροφές αυτές μόνο δύο φορές την εβδομάδα.


Η ομάδα των ατόμων με τη μικρότερη συγκέντρωση της βιταμίνης στο αίμα παρουσίασε 70% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.


Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου ή από διάρρηξή τους. Η έρευνα αφορά και στους δύο αυτούς τύπους.


Η βιταμίνη C είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, που βρίσκεται σε φρούτα και ωμά λαχανικά. Προφυλάσσει τους ιστούς από τη χημική φθορά, αλλά είναι ευπαθής και καταστρέφεται με το μαγείρεμα των τροφών.


Η βιταμίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στα αγγεία και έτσι προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρυνση, που είναι συχνά η αιτία αποφρακτικών επεισοδίων. Ο ρόλος της στην πρόληψη του εγκεφαλικού ίσως δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, αλλά και με τον τρόπο που επηρεάζει την πρόσληψη άλλων θρεπτικών ουσιών από τους ιστούς.


Ο Γιοκογιάμα συνιστά την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, την αποφυγή του καπνίσματος και την ήπια αλλά συστηματική άσκηση ως τα κυριότερα μέτρα που μπορεί κανείς να λάβει για να προλάβει το εγκεφαλικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ