Ευρώ και πετρέλαιο στο επίκεντρο της συνόδου της G7 στην Πράγα
Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και ο εκνευρισμός που επικρατεί στις διεθνείς νομισματικές αγορές, εξαιτίας της καθοδικής πορείας του ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου της G7 με τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ξεκίνησε το Σάββατο στις 13:00, ώρα Ελλάδας, στην Πράγα.
51
Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και ο εκνευρισμός που επικρατεί στις διεθνείς νομισματικές αγορές, εξαιτίας της καθοδικής πορείας του ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου της G7 με τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ξεκίνησε το Σάββατο στις 13:00, ώρα Ελλάδας, στην Πράγα.
Η συνεδρίαση που αναμένεται να διαρκέσει πέντε ώρες λαμβάνει χώρα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.
Η ετήσια συνάντηση διεξάγεται μία ημέρα μετά την απόφαση των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για παρέμβαση από κοινού, προκειμένου να στηρίξουν το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο σήμερα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αρχικής του αξίας από τον Ιανουάριο του 1999.
Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Φρανς Αϊχελ, απηύθυνε έκκληση για «κοινή πετρελαϊκή πολιτική» ανάμεσα στα μέλη της G7. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γουόλφενσον, προειδοποίησε ότι παρατεταμένη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου άνω του 30% το βαρέλι θα οδηγούσε σε μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης έως και 0,75%.
Ο Γουόλφενσον προσέθεσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι προετοιμασμένη να χορηγήσει δάνεια στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα πληγούν από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον της παραγραφής του συνολικού χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πληρώσει τα χρέη τους στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των επτά βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G7), με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διεξάγεται σε ένα κτίριο της γερμανικής πρεσβείας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πράγας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Ο Τραμπ είπε πως το Συμβούλιο Ειρήνης «μπορεί» να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ και μετά έκανε πίσω
- Καιρός: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την κακοκαιρία – Υποχρεωτική παύση εργασιών
- Δεύτερο γκολ για τον Ολυμπιακό με φανταστικό «κεραυνό» του Ταρέμι (2-0, vids)
- Γροιλανδία: Η Ρωσία παρακολουθεί από μακριά – Και ίσως βλέπει την «ιδανική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία
- Μεγάλη απόκρουση του Τζολάκη (vid)
- Πάρτι, crypto, πόζα και ματωμένα supercar ενώ το Ιράν φλέγεται – Oργή για τη χλιδή των γόνων της ιρανικής ελίτ


