62

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχει η υγεία χιλιάδων Βρετανών και Αμερικανών βετεράνων που έλαβαν μέρος στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 εναντίον των ιρακινών δυνάμεων. Εισέπνευσαν μόρια εξασθενημένου ουρανίου, ενός επικίνδυνου ραδιενεργού στοιχείου, το οποίο υπήρχε στα πυρομαχικά που χρησιμοποιούσαν τότε οι συμμαχικές δυνάμεις, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός καθηγητής ιατρικής, πρώην συνταγματάρχης Ασάφ Ντουράκοβιτς.

Μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι, ο δρ. Ντουράκοβιτς ανέφερε ότι οι εξετάσεις στις οποίες υπέβαλε 17 βετεράνους έδειξαν ότι στους πνεύμονες των δύο τρίτων από αυτούς είχε εντοπιστεί σημαντική ποσότητα καρκινογόνου εξασθενημένου ουρανίου.


Με την εν λόγω ραδιενεργή ουσία ήταν επικαλυμμένοι οι κάλυκες βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ. Τα μόρια του εξασθενημένου ουρανίου έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, τα οποία εισέπνευσαν οι πεζοναύτες.


Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε ελλιπή τα στοιχεία που παρουσίασε ο αμερικανός γιατρός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για το θέμα.


Ο δρ. Ντουράκοβιτς πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες γύρω από το τι έχει προκαλέσει το Σύνδρομο του Κόλπου από το οποίο υποφέρουν χιλιάδες στρατιώτες που πολέμησαν στον Περσικό. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού ποικίλλουν, από γρίπη έως χρόνια κόπωση και άσθμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ