62

Βαριές κατηγορίες επέρριψε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ στην κυβέρνηση του Βελγίου, υποστηρίζοντας ότι σκύβει το κεφάλι στην τρομοκρατία, επειδή δεν ενδίδει στις τουρκικές πιέσεις για την έκδοση μιας Τουρκάλας που καταζητείται στην Αγκυρα για δολοφονίες.

Πρόκειται για την κουρδικής καταγωγής Φεριγέ Ερντάλ, μέλος ακροαριστερής αντικαθεστωτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, η Ερντάλ συμμετείχε στη δολοφονία του επιφανούς Τούρκου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντσί και δύο ακόμα συνεργατών του το 1996.


Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι οι βελγικές Αρχές αντιμετωπίζουν την Ερντάλ περισσότερο σαν καλεσμένη παρά ως πρόσωπο που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες στη χώρα της. Ο ίδιος ανέφερε ότι ουδέποτε περίμενε μία τέτοια στάση από κράτος-μέλος της ΕΕ.


Από την πλευρά του το Βέλγιο αρνείται να εκδώσει την Ερντάλ σε μία χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, όπως είναι η Τουρκία, και αντιπροτείνει να εκδικαστεί η υπόθεσή της είτε επί βελγικού εδάφους για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εκεί είτε σε μία τρίτη, ουδέτερη χώρα.


Η στάση της Τουρκίας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό εκείνη που είχε κρατήσει έναντι της Ιταλίας πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ζητούσε την έκδοση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ