Επαρκή προστασία προσφέρουν τα ακουστικά των κινητών τηλεφώνων, υποστηρίζει νέα μελέτη
Η χρήση ακουστικών στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον εγκέφαλο έως και πάνω από 90%, εκτιμούν Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
28
Η χρήση ακουστικών στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον εγκέφαλο έως και πάνω από 90%, εκτιμούν Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Καταναλωτών της Αυστραλίας έδειξε ότι η χρήση των ακουστικών στο κινητό τηλέφωνο μειώνει κατά 92% το ποσοστό της ακτινοβολίας που φτάνει στον εγκέφαλο, σε σχέση πάντα με το συνηθισμένο τρόπο χρήσης όπου η συσκευή ακουμπά στο αφτί.
Ο ερευνητής Κρις Ζομπόλας που πραγματοποίησε την έρευνα τόνισε ότι, ενώ τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν υψηλότερη ακτινοβολία από τις άλλες τηλεφωνικές συσκευές, οι ποσότητές της παραμένουν μέσα στα συνιστώμενα όρια. Περαιτέρω μείωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ακουστικών.
Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την ανάγκη χρήσης των ακουστικών, θα πρέπει πάντως να επανεξεταστούν, καθώς έρχονται σε αντίθεση με παρόμοιες διεθνείς μελέτες αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών στην ηλεκτρονική της σελίδα στο Internet.
Πράγματι, τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής έρχονται σε αντίθεση με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η χρήση ακουστικών τριπλασιάζει την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Συνεχιζόμενες διεθνείς αμφιβολίες
Αν και δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα με βεβαιότητα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα βλάπτει την υγεία, ένας νευρολόγος στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας αγωγή κατά της Motorola και άλλων οκτώ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών ζητώντας αποζημίωση ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου τού προκάλεσε κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο.
Τον περασμένο Μάιο, οι βρετανικές Αρχές είχαν καλέσει τους γονείς να περιορίσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά, κατόπιν ερευνών που έδειξαν ότι τα κινητά προκαλούν αύξηση της θερμότητας του εγκεφάλου.
Παράλληλα, η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων ορίων στην εκπομπή ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, ευθυγραμμιζόμενη με τα διεθνή επίπεδα ασφαλείας των δύο βατ ανά κιλό βάρους του χρήστη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα, το πλαφόν στο κέρδος ως χθες η κυβέρνηση το απέρριπτε ως λαϊκισμό
- Η SpaceX του Μασκ ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά «όλων των εποχών»
- Απάτη με sms για δήθεν πρόστιμο της Tροχαίας
- Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδεσμεύει 400 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα
- Πλαφόν: Αυτή είναι η λίστα με τα 61 προϊόντα που μπαίνει ανώτατο περιθώριο κέρδους
- Νέα Αριστερά: Η ερημοποίηση της υπαίθρου αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής



