Καταφτάνει ο White Cap, απόγονος του Deep Blue της IBM
Την Παρασκευή θα κάνει η ΙΒΜ τα αποκαλυπτήρια του νέου υπερυπολογιστή White Cap, o οποίος θα είναι ικανός να κάνει ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Ο White Cap θα είναι 150 φορές ταχύτερος από το διάσημο Deep Blue, που οφείλει τη φήμη του στη νίκη επί του παγκόσμιου πρωταθλητή σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
39
Την Παρασκευή θα κάνει η ΙΒΜ τα αποκαλυπτήρια του νέου υπερυπολογιστή White Cap, o οποίος θα είναι ικανός να κάνει ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Ο White Cap θα είναι 150 φορές ταχύτερος από το διάσημο Deep Blue, που οφείλει τη φήμη του στη νίκη επί του παγκόσμιου πρωταθλητή σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Ο απόγονος του Deep Blue βαπτίστηκε White Cap, από το συμβολικό λευκό καπέλο που λαμβάνουν οι Φινλανδοί φοιτητές κατά την αποφοίτησή τους.
Ο White Cap θεωρείται ο πιο ισχυρός υπολογιστής στην Ευρώπη και ο δεύτερος ισχυρότερος του κόσμου. Αντλεί τη δύναμή του από 512 επεξεργαστές, ζυγίζει τέσσερις τόνους και η κατασκευή του κόστισε 4,5 εκατομμύρια δολάρια (1,665 δισ. δρχ.).
Ο νέος υπερυπολογιστής θα εγκατασταθεί τον Οκτώβριο του 2000 στο ερευνητικό κέντρο Supercomputing Center στο Ελσίνκι, έναν μη κερδοσκοπικό φινλανδικό οργανισμό με 90 επιστήμονες, που διοικείται από το Υπουργείο Παιδείας.
Ο νέος υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την πρόβλεψη του καιρού και τη σχεδίαση φαρμάκων, αλλά θα μπορεί να μισθώνεται και από επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την κινητή τηλεφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλάζια Κυρία είναι πλέον ο Νο 1 κατασκευαστής υπερυπολογιστών στον κόσμο. Οι 141 από τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου φέρουν το λογότυπό της, μερίδιο που είναι αυξημένο κατά 36% σε σχέση με πέρυσι.
Η ΙΒΜ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι πρόκειται να κατασκευάσει τον υπερυπολογιστή των υπερυπολογιστών, ο οποίος θα τεθεί στην υπηρεσία της εξαιρετικά απαιτητικής -σε υπολογιστική ισχύ- γενετικής. Ο υπολογιστής θα ονομαστεί Blue Gene και η προσδοκία των κατασκευαστών του είναι να μπορεί να κάνει ένα τετράκις εκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πετρέλαιο: Νέα αλματώδης αύξηση της τιμής του WTI παρά την παρέμβαση των ΗΠΑ
- Ιράν: 172 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ
- Ιράν: «Συντονισμένη επίθεση» με τη Χεζμπολά κατά του Ισραήλ «με πυραύλους και drones»
- Συρία: Πέθανε ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης των Κούρδων της Ροζάβας
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Πώς θα λειτουργεί
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ της βραδιάς στο Champions League (vids)

