Χιλιάδες είδη υπό εξαφάνιση
Μια καινούρια έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ δείχνει ότι χιλιάδες είδη πτηνών και θηλαστικών ανά τον κόσμο τελούν υπό εξαφάνιση, εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών και χαρακτηριστικών που αφορούν στα είδη αυτά.
65
Μια καινούρια έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ δείχνει ότι χιλιάδες είδη πτηνών και θηλαστικών ανά τον κόσμο τελούν υπό εξαφάνιση, εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών και χαρακτηριστικών που αφορούν στα είδη αυτά.
Σύμφωνα με το Science Daily το Σάββατο, και όπως δήλωσε ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Τζον Γκίτλεμαν, αυτός και η ομάδα του πέτυχαν να αναγνωρίσουν μία σειρά χαρακτηριστικών που φέρουν πολλά είδη να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εξαφάνιση ενός είδους δεν συμβαίνει τυχαία. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η διαβίωση ενός είδους σε τροπικά κλίματα, η μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα σε μία συγκεκριμένη περιοχή, η μακρά περίοδος κύησης κ.λπ.
Τα είδη με πολλούς συγγενείς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ενώ όσα έχουν λίγους, όπως το Πάντα, κινδυνεύουν περισσότερο. Οταν χάνονται μάλιστα τέτοια είδη, χάνεται μαζί τους και ένα μεγάλο κομμάτι εξελικτικής ιστορίας.
Ο Γκίτλεμαν διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εξαφάνισης ενός είδους είναι και η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει τη φυσική κατοικία ενός είδους για τη δημιουργία αγρών, αλλά και λόγω της εξαντλητικής εκμετάλλευσης ενός είδους μέσω του κυνηγιού ή του ψαρέματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καθάρισαν» οι Σέλτικς στη Βοστόνη, εκτός έδρας νίκες για Μπουλς, Σπερς και Σίξερς – Τα αποτελέσματα του NBA
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές



