55

Ποικίλα ήταν τα σχόλια του Τύπου για το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς πολλές εφημερίδες επικρότησαν την ανανέωση στα πρόσωπα που προώθησε, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα επικριτικά σχόλια περί τοποθέτησης ευνοουμένων στα υπουργεία-κλειδιά και απομάκρυνσης των επικίνδυνων στελεχών.

Ανανέωση με σφραγίδα Σημίτη διαβλέπει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος


Γενναία τομή χαρακτηρίζει στον κεντρικό της τίτλο η εφημερίδα Τα Νέα την κίνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να επιλέξει αρκετά νέα πρόσωπα για να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Στο εκτενές αφιέρωμα για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ομάδα κρούσης -όπως την αποκαλεί- που επελέγη για τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών και Εργασίας.


Για τολμηρή κίνηση του Κ.Σημίτη κάνει λόγο και το Εθνος, αποδίδοντας στο νέο κυβερνητικό σχήμα δυναμική που συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, και αυτή η εφημερίδα στα καυτά υπουργεία και στην παρουσία τεχνοκρατών, νέων και παλαιών στελεχών αλλά και επιστημόνων.


Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης αναφέρεται και Το Βήμα, ενώ στις εσωτερικές του σελίδες κάνει εκτενή αναφορά στην οκτάδα των υπουργών που διατηρούν σταθερά το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και επισημαίνει την αποστροφή που επέδειξε ο πρωθυπουργός στην ανακύκλωση προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις.


Με τον τίτλο Ηλεκτροσόκ ανανέωσης στην κυβέρνηση υποδέχεται η εφημερίδα Εξουσία το νέο κυβερνητικό σχήμα, τονίζοντας παράλληλα ότι έμφαση δόθηκε στα υπουργεία της καθημερινότητας του πολίτη. Μεγάλους χαμένους χαρακτηρίζει η εφημερίδα τον Ε.Βενιζέλο, το Γεράσιμο Αρσένη και τον Κώστα Σκανδαλίδη.


Στους έμπιστους το έργο του κοινωνικού κράτους


Με τον κεντρικό τίτλο Κυβέρνηση με τέσσερις Σημιτοφύλακες σχολιάζει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την επιλογή στα τέσσερα κρίσιμα υπουργεία έμπιστων στελεχών, όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλεί. Ξεχωριστό σχόλιο φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα για την παρουσία πέντε γυναικών στη νέα κυβέρνηση, στην οποία αποδίδει το χαρακτηρισμό της πιο θηλυκής κυβέρνησης.


Για κυβέρνηση με σφραγίδα Σημίτη, που ερμηνεύει ως ένδειξη της αύξησης της ισχύος του πρωθυπουργού μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνει λόγο η εφημερίδα Καθημερινή στον κεντρικό τίτλο της, ενώ χαρακτηρίζει δείγμα σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης τη στάση της Νέας Δημοκρατίας να μη σχολιάσει τις κυβερνητικές επιλογές και να επιλέξει το συναινετικό προφίλ.


Αιχμές περί διαπλοκής στα πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου


Τα συν και τα πλην της νέας κυβέρνησης αναλύει ο Ελεύθερος Τύπος επισημαίνοντας ότι η σύνθεση ενισχύει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, χωρίς να υπερβαίνει τις σκιές της διαπλοκής.


Νύξεις για προώθηση εκ μέρους του Κ.Σημίτη στις υπουργικές θέσεις των προσφιλών του στελεχών αφήνει η εφημερίδα Απογευματινή, που στον κεντρικό της τίτλο χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση της παρέας και της διαπλοκής.


Με τη φράση μία από τα ίδια σχολιάζει το νέο κυβερνητικό σχήμα ο Αδέσμευτος Τύπος του Δημήτρη Ρίζου, ενώ και αυτός από την πλευρά του σημειώνει την παρεμβολή των διαπλεκόμενων συμφερόντων στην επιλογή των νέων προσώπων.


Με τον αινιγματικό τίτλο τι κρύβει η νέα κυβέρνηση, αναφέρεται ο Αδέσμευτος Τύπος του Κώστα Μήτση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ παραθέτει το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας ότι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης θα κριθούν από το έργο τους.


Εκπληξη ο αποκλεισμός του Βενιζέλου


Ιδιαίτερο σχόλιο για τη μη συμμετοχή του Ε.Βενιζέλου στην κυβέρνηση αλλά και τις δηλώσεις πικρίας που έκανε φιλοξενούν σχεδόν όλες οι εφημερίδες. Πολλές από αυτές μάλιστα κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο που κατέληξε στη μη υπουργοποίησή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ