Ακριβότερα αεροπορικά ταξίδια προτείνει η Κομισιόν
Τα αεροπορικά ταξίδια ενδέχεται σύντομα να είναι κατά πολύ ακριβότερα για τους επιβάτες και όσους μεταφέρουν εμπορεύματα, αν οι κυβερνήσεις των 15 κρατών-μελών της ΕΕ αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή ειδικής ενεργειακής φορολογίας στα καύσιμα των εμπορικών αερομεταφορέων.
49
Τα αεροπορικά ταξίδια ενδέχεται σύντομα να είναι κατά πολύ ακριβότερα για τους επιβάτες και όσους μεταφέρουν εμπορεύματα, αν οι κυβερνήσεις των 15 κρατών-μελών της ΕΕ αποδεχθούν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή ειδικής ενεργειακής φορολογίας στα καύσιμα των εμπορικών αερομεταφορέων.
Πρόκειται για πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι και το 1997, αλλά τότε δεν είχε γίνει αποδεκτή. Την Παρασκευή, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα την καταθέσει εκ νέου στη σύνοδο του ECOFIN που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Ο φόρος επί των καυσίμων θεωρείται απαραίτητος, επειδή η υφιστάμενη φορολογία δεν είναι σε αντιστοιχία με τη ζημία που προκαλείται στο περιβάλλον εξαιτίας των αερομεταφορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι φόροι θα πρέπει να εναρμονιστούν περισσότερο με το περιβαλλοντικό κόστος των αερομεταφορών, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, στο νέφος των μεγαλουπόλεων και στον περιορισμό του στρώματος του όζοντος.
Το πρόβλημα είναι ότι το επιπλέον κόστος θα το καλύψουν οι καταναλωτές, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις εισιτηρίων και τα έσοδα των εταιρειών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μικρών αεροπορικών εταιρειών, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Τζόναθαν Τοντ.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές εταιρείες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των μη ευρωπαϊκών εταιρειών, τα οικονομικότερα αεροπορικά πακέτα των οποίων θα γίνουν δελεαστικότερα για τους καταναλωτές.
Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει τις εκτός ΕΕ χώρες να υιοθετήσουν παρόμοια φορολογία, προκειμένου να αποφευχεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Για δολοφονημένους καλλιτέχνες στους δρόμους του Ιράν κάνει λόγο η οργάνωση Artists at Risk Connection
- Νόμπελ Ειρήνης: Το δώρο της Ματσάδο στον Τραμπ είναι σπάνιο, αλλά έχει ξανασυμβεί
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή
- Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού μετά φόνου και απόπειρας βιασμού
- Μόσχα: Εξετάζει την αγωγή 232 δισ. κατά του βελγικού οίκου που κατέχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
- IFAB: Στο… στόχαστρο οι καθυστερήσεις στους αγώνες


