67

Η αστυνομία των Παλαιστινίων έδιωξε διά της βίας μέλη της εξόριστης Ρωσικής Εκκλησίας από μονή της Ιεριχούς, τον έλεγχο της οποίας έδωσαν στη συνέχεια στο Πατριαρχείο της Μόσχας, όπως ανέφεραν την Κυριακή αξιωματούχοι.

Δύο μοναχές παρέμειναν στη μονή αρνούμενες να φύγουν.


Αξιωματούχοι της εξόριστης εκκλησίας, της λεγόμενης λευκής, κατηγόρησαν τους Παλαιστινίους για παράνομη κατάληψη του ρωσικού Κήπου της Ιεριχούς και την παράδοσή του στην εξουσιαστική εκκλησία της Μόσχας.


Πρόκειται για πολιτική ενέργεια είπε η ηγουμένη της ρωσικής μονής της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι συσφίγγουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, ενώ φιλοξένησαν Ρώσους ποιμένες στις αρχές του μήνα.


Η αδελφή Μαρία (Αναστασία) Στεφανοπούλου, αδελφή του τέως συμβούλου του Κλίντον Τζορτζ Στεφανόπουλου, επέστρεψε στη μονή και αρνήθηκε να αποχωρήσει. Το ίδιο έκανε αργότερα άλλη μία Αμερικανίδα μοναχή της εξόριστης εκκλησίας.


Είναι η δεύτερη φορά που η Παλαιστινιακή Αρχή παραδίδει εδάφη στην Εκκλησία της Μόσχας από τότε που οι Παλαιστίνιοι ανέλαβαν τον έλεγχο εδαφών της Δυτικής Οχθης όπου υπάρχει εκκλησιαστική περιουσία.


Η διαμάχη μεταξύ των δύο εκκλησιών χρονολογείται από το 1917.


Μετά τη ρωσική επανάσταση, το κομουνιστικό καθεστώς ήλεγχε τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, την επονομαζόμενη κόκκινη, ενώ όσοι απέμειναν από τα ηττημένα αντικομουνιστικά στρατεύματα ίδρυσαν στην εξορία μια ρωσική εκκλησία, την οποία ονόμασαν λευκή.


Η λευκή εκκλησία είχε τον έλεγχο των ναών στους Aγίους Τόπους έως το 1948, όταν το νεοσυσταθέν Ισραήλ αναγνώρισε το αίτημα του Πατριαρχείου της Μόσχας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Σοβιετική Ενωση για την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους.


Η περιουσία της εκκλησίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη παρέμεινε υπό τον έλεγχο των λευκών. Ωστόσο, το 1997, κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη της Μόσχας Αλέξιου του Β η αστυνομία εκδίωξε τους κληρικούς από τη μονή της Χεβρόνας και έδωσε τον έλεγχό της στην κόκκινη εκκλησία.


Παρά την πτώση του κομουνισμού το 1991, οι δύο εκκλησίες δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ.

Associated Press