Η Βρετανία θα παραγράψει χρέη φτωχών χωρών
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαγράψει τα χρέη 25 φτωχότερων χωρών του κόσμου, τα οποία αντιστοιχούν σε διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης.
48
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαγράψει τα χρέη 25 φτωχότερων χωρών του κόσμου, τα οποία αντιστοιχούν σε διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης.
Πιστεύω ότι μετά τις συνομιλίες, που είχα και με άλλες χώρες, θα ακολουθήσουν και αυτές το παράδειγμα μας δήλωσε ο Μπράουν στην τηλεόραση του ΒΒC.
Η αρχή πρόκειται να γίνει την Τρίτη, με την ανακοίνωση της παραγραφής των χρεών της Ουγκάντας, της Μοζαμβίκης, της Βολιβίας και της Μαυριτανίας. Η διαδικασία παραγραφής αναμένεται να λήξει πριν από το τέλος του 2000.
Σε αντάλλαγμα, οι χώρες που έχουν χρέη και δέχτηκαν αυτή τη διευθέτηση δεσμεύτηκαν ότι τα χρήματα δεν θα πάνε σε στρατιωτικές δαπάνες ούτε θα ξοδευτούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της φτώχιας δήλωσε ο Μπράουν.
Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενεργώντας με βάση χώρα προς χώρα και δεχόμενοι μέχρι και παραγραφή 100% των οφειλών των εν λόγω χωρών προς τη Βρετανία πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Εκτιμάται ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου οφείλουν γύρω στο 1,6 δισ. λίρες (840,6 δισ. δρχ.) στη Βρετανία.
Associated Press, Reuters
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 47 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ για την απαγωγή του Μαδούρο
- Ο Μερτς επιτίθεται με σφοδρότητα στις ΗΠΑ και στους γερμανούς εργαζόμενους
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κωδικός «8% – 14%»
- Συρία: Ο Αλ Σάρα αναγνωρίζει τους Κούρδους ως ισότιμους πολίτες – Bομβάρδισε θέσεις του SDF στο Χαλέπι
- Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]
- H Κομισιόν θέλει την Ουκρανία μέλος της ΕΕ χωρίς πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ειρήνης
