Εκθεση της Greenpeace για τις σημαίες ευκαιρίας
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει ότι οι σημαίες ευκαιρίας οδηγούν σε κρίση τη ναυτιλιακή βιομηχανία και βάζουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον, ζητώντας παράλληλα την άμεση λήψη μέτρων από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και άλλα όργανα του ΟΗΕ.
48
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει ότι οι σημαίες ευκαιρίας οδηγούν σε κρίση τη ναυτιλιακή βιομηχανία και βάζουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον, ζητώντας παράλληλα την άμεση λήψη μέτρων από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και άλλα όργανα του ΟΗΕ.
Σε σχετική έκθεση με τίτλο Ταραγμένα Νερά, που παρουσίασε η οικολογική οργάνωση, αναφέρεται στην αυξημένη συμμετοχή πλοίων με σημαίες ευκαιρίας σε περιστατικά ρύπανσης και παράνομης αλιείας.
Κατά την έρευνα, πολλές χώρες παρέχουν σε πλοία το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη σημαία τους χωρίς να επιβάλλουν τους κανονισμούς διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει το πρόβλημα σημαιών ευκαιρίας που οδηγεί στην απειλή κατά της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων μεταφορών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ακόμη, τονίζει ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου έχει αυξηθεί από το 1980, ξεπερνώντας σήμερα τα 19 έτη. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα από τον κίνδυνο ναυτικών ατυχημάτων.
Για τον αλιευτικό κλάδο αναφέρει ότι η υπεραλίευση και η αναντιστοιχία αλιευτικής ικανότητας και αποθεμάτων, καθώς και η ρύπανση, οδήγησαν το 60% σημαντικών ειδών εμπορικών ψαριών σε δραματική μείωση.
ΜΠΕ
- Mattel vs Hasbro – Η μάχη των παιχνιδιών στον ψηφιακό κόσμο
- Νιγηρία: Τουλάχιστον 46 νεκροί σε τρεις επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία του Νίγηρα
- Εκουαδόρ: Η αστυνομία ανακάλυψε οκτώ ανθρώπινα κεφάλια και ένα «μήνυμα»
- Το Ιράν δεν σκοπεύει να αφήσει τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια
- Λίβερπουλ – Μπράιτον 3-0: Στους «16» του FA Cup με σούπερ Σαλάχ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.02.2026]

