52

Απειλούμενη από τη Virgin Group του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Qantas Airways προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι αιθέρες της Αυστραλίας πιθανότατα να μην επιτρέπουν σε τρεις αερομεταφορείς να συνυπάρχουν, προσφέροντας εγχώριες πτήσεις. Η αυστραλιανή κυβέρνηση ενέκρινε, την περασμένη Τρίτη, την προτεινόμενη επένδυση του Μπράνσον, ο οποίος έχει σκοπό να εγκαινιάσει την πρώτη αυστραλιανή πτήση της Virgin πριν από τον Ιούλιο του 2000, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ.

Με τη σχεδιαζόμενη επένδυση, η Virgin απειλεί το ολιγοπώλιο που επικρατεί στις εγχώριες πτήσεις στην Αυστραλία, και το οποίο κατέχουν η Qantas και η Ansett, κοινή θυγατρική της Air New Zealand και του News Corp. του μεγαλοεπιχειρηματία Ρούπερτ Μέρντοχ.

Μέχρι τώρα, απόπειρες πρόσβασης στην αγορά αυτή από άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν οδηγηθεί σε αποτυχία. Η πείρα όμως της Virgin και η πολιτική των προσιτών εισιτηρίων φαίνεται να ανοίγουν νέους ορίζοντες στον ανταγωνισμό, οι οποίοι απασχολούν τη διεύθυνση της Qantas, ιδιαίτερα μετά την πτώση της μετοχής της με τις δηλώσεις του Μπράνσον.

Η Qantas αναμένεται ότι θα κοινοποιήσει στις αρχές του 2000 το πώς θα υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Reuters