34

Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής, που είναι η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ζήτημα της τουρκικής υποψηφιότητας θα έχει λήξει. Τα μηνύματα από το Ελσίνκι για την ικανοποίηση των ελληνικών προϋποθέσεων (Χάγη, Οδικός Χάρτης, Κυπριακό), προκειμένου η Αθήνα να μην ασκήσει βέτο, είναι θετικά.

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική αντιπροσωπεία, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στη φινλανδική πρωτεύουσα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις οδηγούμαστε σε συμβιβασμό στους κόλπους της Ενωσης.

Yστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, την Πέμπτη, για την αποδοχή των ελληνικών όρων-πακέτο, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για αίσια έκβαση, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται αποφασισμένοι να προωθήσουν την τουρκική υποψηφιότητα, αποδεχόμενοι το μάξιμουμ των απαιτήσεων της Αθήνας.

Eιδικότερα, η διατύπωση για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την αποδοχή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά τον αποκαλούμενο Οδικό Χάρτη, την πορεία δηλαδή που πρέπει να ακολουθήσει η Αγκυρα στη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό κεκτημένο, οι 15 δείχνουν να συμφωνούν στην από κοινού με την Τουρκία σύνταξή του.

Δημοσιογράφοι, που πλαισιώνουν την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη φινλανδική πρωτεύουσα, κάνουν λόγο για επικείμενη ιστορική συμφωνία, η αποτροπή της οποίας θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε τουρκική αδιαλλαξία, την τελευταία στιγμή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ