37

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην κατασκευαστική Philipp Holzmann προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες με τη διοίκηση της εταιρείας κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Παρουσιάζοντας τις απόψεις του, λίγο πριν από τη συνάντηση με τη διοίκηση της Ηοlzmann στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος των εργαζομένων Γίργκεν Μάνεκε χαρακτήρισε την πρόταση της εταιρείας απαράδεκτη. Η διοίκηση της Ηοlzmann προτείνει την περικοπή των αποδοχών κατά 6% και ζητεί από τους εργαζόμενους τέσσερις ώρες μη αμειβόμενη υπερωρία την εβδομάδα επί 18 μήνες.


Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι απορρίψουν την πρόταση της διοίκησης, η Holzmann κινδυνεύει να βρεθεί έκθετη έναντι των πιστωτριών τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εφαρμογή της συμφωνίας για τη ρύθμιση των χρεών της.


Το συνδικάτο IG Bau, που εκπροσωπεί του εργαζόμενους στον τομέα της οικοδομής, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της εταιρείας στερείται νομικής βάσης και ότι θα κερδίσουν την υπόθεση, αν αυτή φθάσει στα δικαστήρια.


Στελέχη της γερμανικής εταιρείας υποστηρίζουν ότι, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, θα πρέπει να καταργηθούν οι 3.000 από τις 17.000 θέσεις εργασίας και ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες για αμοιβές κατά 245 εκατ. μάρκα (41,3 δισ. δρχ.).

Associated Press