55

Ο μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-σίνγκ, διέψευσε τις υπόνοιες ότι η εταιρεία του, Hutchison Whampoa Ltd, με την εκμετάλλευση των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων στις δύο πλευρές της διώρυγας του Παναμά, επιδιώκει τον έλεγχο της στρατηγικής διόδου.

Ο Λι απαντούσε σε δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ότι δεν πιστεύει πως η διαχείριση της διώρυγας από την Κίνα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.


Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Λι διέψευσε ότι η εταιρεία του μπορεί να έχει τον οποιοδήποτε έλεγχο της διώρυγας, καθώς, όπως τόνισε, απλώς αναλαμβάνει τη φόρτωση και εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στις δύο άκρες της.


Ωστόσο, οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι οι στενές σχέσεις που διατηρεί ο Λι με την Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενεργό συμμετοχή της Κίνας στον έλεγχο της διώρυγας, μήκους 82 χιλιομέτρων, μετά την εκχώρηση του ελέγχου από τους Αμερικανούς στον Παναμά.


Η Hutchison έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των λιμένων εμπορευμάτων στη διώρυγα για 25 χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ