
Αργότερα η διεύρυνση της ΕΕ
Aντίθετος στον ορισμό μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεύρυνση του κύκλου των χωρών-μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και αυτής του 2003 δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντι Βελτ, που θα δημοσιευθεί την προσεχή Δευτέρα.
40
Aντίθετος στον ορισμό μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεύρυνση του κύκλου των χωρών-μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και αυτής του 2003 δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντι Βελτ, που θα δημοσιευθεί την προσεχή Δευτέρα.
Σε συνέντευξή του, που τμήμα της δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ, ο Βεντρίν υπογραμμίζει ότι πριν από τη διεύρυνση, η ΕΕ οφείλει να τελειοποιήσει τους θεσμούς της. Μόνο ύστερα από αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οι υποψήφιες χώρες.
Κατά τον Βεντρίν, η Γαλλία και η Γερμανία συνιστούν μια κοινή ομάδα εργασίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
Στο κατώφλι της ΕΕ βρίσκονται η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει εδώ και ένα χρόνο.
Εξάλλου, στη σύνοδο του Τάμπερε, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ δέχθηκε ευνοϊκά τις υποψηφιότητες άλλων έξι χωρών και αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξής τους στα τέλη του χρόνου.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια, στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στους κόλπους της ΕΕ βρίσκονται τα καίρια ζητήματα της μεταρρύθμισης των θεσμών της, που θα αφορούν κυρίως στον αριθμό των επιτρόπων, στην κατάργηση της ομοφωνίας, καθώς και στον επιμερισμό των ψήφων στις διάφορες χώρες για τη λήψη αποφάσεων.
ΑΠΕ
- Κρήτη: «Φύγε, θα γίνει το κακό» – Οι εκκλήσεις της οικογένειας στον 20χρονο μετά το θανατηφόρο τροχαίο το 2023
- Ο Πολ Όστερ ήταν φίλος μου – H Σίρι Χούστβεντ μελετά την αγάπη και την απώλεια
- Χανταϊός: Νοσηλεύεται στη Ζυρίχη επιβάτης του MV Hondius – Τρία κρούσματα μεταφέρονται στην Ολλανδία
- Νέα Σμύρνη: Ολοκληρώνεται το γήπεδο «μπαλόνι» της οδού Ραιδεστού
- H Apple θα αποζημιώσει αγοραστές για τις διαφημίσεις «ανύπαρκτων» λειτουργιών ΑΙ
- Σαουδική Αραβία: Φρένο στα δισεκατομμύρια του αθλητισμού και νέα στρατηγική


