3D: Το πρώτο φιλέτο ψαριού από εκτυπωτή είναι πραγματικότητα – «Έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας»
«Ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων»
Σε τέτοιο επίπεδο έχει προχωρήσει πλέον η τεχνολογία που μπορούμε πλέον ακόμα και να εκτυπώνουμε φαγητό από 3D εκτυπωτές.
Ένας 3D εκτυπωτής τροφίμων έφτιαξε για πρώτη φορά ένα εργαστηριακό φιλέτο ψαριού, και συγκεκριμένα τσιπούρας.
Πρόκειται για επίτευγμα της Steakholder Foods, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Ισραήλ.
Η εταιρεία κατάφερε και έφτιαξε το τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων». Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.
«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.
Κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων;
Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας αποτελούν μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία που δεν εμπεριέχει τη σφαγή του ζώου αλλά στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων.
«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που καταναλώναμε πριν από χιλιάδες χρόνια», λέει ο Κάουφμαν, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».
Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, ως τομέας έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται στο εργαστηριακό κρέας.
Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.
Επί του παρόντος, η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπλοκ του UC Davis της Καλιφόρνιας, «η αποδοχή αυτών των τροφίμων από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιομηχανία αυτή».
- Αγρότες: 20 μέρες στους δρόμους και συνεχίζουν – Στριμωγμένη η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο
- Απωθητικά, άβολα, δυστοπικά πατρόν – Τι ακριβώς κάνει η μόδα στις γυναίκες;
- Από τα δάση μέχρι τις πόλεις: Η Huawei ενισχύει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας απέναντι στις σύγχρονες κρίσεις
- Η μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται στην Αθήνα: Δύο προορισμοί, αμέτρητες οικογενειακές αναμνήσεις
- Στον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, οι Μπλε Κάδοι και οι Μπλε Κώδωνες είναι οι καθημερινοί μας σύμμαχοι!
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/12): Δράση με Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα
- Νεκροί και τραυματίες μετά από επίθεση σε βάση του στρατού της Κολομβίας – Τους αντάρτες κατηγορεί η κυβέρνηση
- Γιώργος Μαζωνάκης: Με αποθέωση η πρεμιέρα του στην Ακτή Πειραιώς – Τι είπε ο ίδιος στο κοινό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442