
Ο Φονιάς – Έγκλημα και Αθώωση: H γυναικοκτονία που σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα
Μια συγκλονιστική ιστορία γυναικοκτονίας, ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσα από το έργο Βασίλη Κατσικονούρη Ο Φονιάς - Έγκλημα και Αθώωση.
Μια συγκλονιστική ιστορία γυναικοκτονίας, που σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μέσα από το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Ο Φονιάς – Έγκλημα και Αθώωση». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.
Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τον Αύγουστο του 1960 σε ένα χωριό της Ηλείας. Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος, αφού σκότωσε τη γυναίκα του επειδή είχε εξωσυζυγική σχέση, αθωώθηκε ομόφωνα από το Μικτό Κακουργιοδικείο Πατρών αφού κρίθηκε ότι «ενήργησε εν βρασμώ ψυχικής ορμής, εν συγχύσει». Στη δίκη κατέθεσε υπέρ του σχεδόν όλο το χωριό. Η τοπική κοινωνία, όχι μόνο δεν τον αποδοκίμασε, αλλά τον υποδέχθηκε ως ήρωα που «αποκατέστησε την τιμή του».
Ο Βασίλης Κατσικονούρης, έλκοντας και καταγωγή από την περιοχή όπου εξελίχθηκαν αυτά τα γεγονότα, τα αξιοποιεί ως βάση στο νέο του θεατρικό έργο «Ο Φονιάς, έγκλημα και αθώωση», για να ανιχνεύσει και να αναδείξει σκοτεινούς και τρομαχτικούς μηχανισμούς της ελληνικής πατριαρχίας, όπως φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, με ακόμα πιο τρομακτικά αποτελέσματα.
Το έργο αποπειράται μια βύθιση στον πυρήνα αυτού του σκοτεινού κυττάρου, πέρα από προφανείς και αυτονόητες καταδίκες.
Μια τολμηρή θεατρική πρόταση που αγγίζει τις πληγές του τότε και του τώρα, φωτίζοντας με αφοπλιστική αλήθεια τη βία, την ενοχή, τη σιωπή και την ανάγκη για κάθαρση.
Συντελεστές
Παίζουν:
Μιχάλης Σαράντης
Άννα Καλαϊτζίδου
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης
Φώτης Θωμαϊδης
Φωτεινή Ντεμίρη
Γεωργία Συφιανού
Στέργιος Αντούλας
Γιώργος Παράσχος
Γιώργος Λάμπρης
Γιώργος Ζαφειρόπουλος
Πάνος Βαβάμης
Αναΐς Έλληνα
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Πρωτότυπη μουσική: Φώτης Σιώτας
Σκηνογραφία: Νατάσσα Παπαστεργίου
Ενδυματολογία: Βασιλική Ρουμπέκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κινησιολογία: Σταύρος Αλέξανδρος Ικμπάλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου
Που: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου
Προπώληση εισιτηρίων στο inTickets.
- Η Βουλγαρία ψηφίζει την Κυριακή με τον πρώην πρόεδρο Ράντεφ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις
- Το Ιράν επιβεβαιώνει πως επιτέθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν
- Ο ράπερ Τόρι Λέινζ μήνυσε την φυλακή του ζητώντας 100 εκατ. δολάρια για μαχαίρωμα από συγκρατούμενο
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός διοικητή εφέδρων στο νότιο Λίβανο
- Ο Γκαλιμπάφ μίλησε για τον έλεγχο του Ορμούζ και για την κρίση που παραλίγο να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις
- Κυπελλούχος Ισπανίας η Ρεάλ Σοσιεδάδ, νίκησε την Ατλέτικο σε έναν δραματικό τελικό (vids)






