
Μπορούν οι τσούχτρες να κάνουν κακό στον σκύλο μας; – Κι άλλα που δεν είναι «φιλικά» για εκείνον
Προστατεύουμε τον σκύλο μας από τις… κακοτοπιές της ακτής και του υδάτινου κόσμου.
Αν συνηθίζουμε να παίρνουμε μαζί μας τον σκύλο στην παραλία, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποια πραγματάκια, για να μην έχουμε απρόοπτα.
Ιδίως, αν έχουμε έναν σκύλο που, όταν βλέπει την παραλία και τη θάλασσα, δεν κρατιέται.
Γιατί, ως γνωστόν, υπάρχουν και εκείνοι οι σκύλοι που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το υγρό στοιχείο.
Και για τις δύο περιπτώσεις, παίρνουμε τα μέτρα μας για να ευχαριστηθούμε την παραμονή μας στην παραλία, τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας.
Οι σκύλοι με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα ή λεπτό δέρμα είναι επιρρεπείς στα ηλιακά εγκαύματα

Τα τσιμπήματα από τσούχτρες ή άλλα θαλάσσια πλάσματα μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο πόνο, ή αλλεργικές αντιδράσεις
Τι μπορεί να πάθει, λοιπόν, ο σκύλος ενώ βρισκόμαστε στην παραλία;
Ο κτηνίατρος, Ορέστης Κουτσουπιάς, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του.
Θερμοπληξία και υπερθέρμανση
Οι υψηλές θερμοκρασίες, η καυτή άμμος και η παρατεταμένη έκθεση του σκύλου μας στον ήλιο μπορεί να του προκαλέσουν θερμοπληξία. Γι’ αυτό φροντίζουμε, συμβουλεύει ο κ. Κουτσουπιάς, όσο καθόμαστε στην παραλία, να έχουμε τον σκύλο μας σε σκιερό μέρος.
Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας έπαθε θερμοπληξία, είναι το υπερβολικό λαχάνιασμα, ο λήθαργος και ο εμετός.
Ιδιαίτερη προσοχή, τονίζει ο κ. Κουτσουπιάς, στους σκύλους μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (πάνω από 15 κιλά περίπου), καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί αποβάλλουν πιο δύσκολα τη θερμότητα.
Εγκαύματα από τον ήλιο
Οι σκύλοι με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα ή λεπτό δέρμα, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσουπιάς, είναι επιρρεπείς στα ηλιακά εγκαύματα. Ιδιαίτερα στη μύτη, στα αυτιά και στην κοιλιά. Η χρήση ειδικού αντηλιακού για κατοικίδια, κρίνεται απαραίτητη.
Στο εμπόριο, ενημερώνει ο κ. Κουτσουπιάς, υπάρχουν πολλά σκευάσματα, γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε τον κτηνίατρο μας πιο είναι το κατάλληλο για τον σκύλο μας.
Αν ο σκύλος μας πιει θαλασσινό νερό
«Η κατανάλωση θαλασσινού νερού μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από το αλάτι, προκαλώντας εμετό, διάρροια και, σε σοβαρές περιπτώσεις, νευρολογικά προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Κουτσουπιάς.
Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά, όπως λέει, ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα σε σχέση με το βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά ζώα είναι λίγο πιο επιρρεπή.
Ο σκύλος μας τρώει άμμο
«Η κατάποση άμμου, κατά το παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται, ο εμετός, η απώλεια όρεξης και ο λήθαργος», αναφέρει ο κ. Κουτσουπιάς.
Άρα, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Κι αν δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε, λέει ο κ. Κουτσουπιάς, ίσως η παραλία να είναι κακή ιδέα. Το ίδιο ισχύει και για τις πέτρες.
Προσοχή στα αιχμηρά αντικείμενα
Τα κοχύλια, τα βράχια, ή διάφορα σκουπίδια, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουτσουπιάς, μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα στα πέλματα του σκύλου μας.
Είναι σημαντικό, συνεχίζει, να ελέγχουμε την περιοχή που περπατά ή παίζει ο σκύλος μας. Όπως κι εμείς, αν περπατάμε ξυπόλυτοι, διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο.

Ο σκύλος μπορεί να καταπιεί διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στην παραλία
«Οι σκύλοι μπορεί να καταπιούν θαλάσσια φύκια, νεκρά ψάρια, ή σκουπίδια, που θα τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ή δηλητηριάσεις.
Η επιτήρηση και πρόληψη, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι η μόνη οδός. Δεν είναι ανήκουστο, ο σκύλος να καταπιεί, ακόμη και αγκίστρια», αναφέρει ο κ. Κουτσουπιάς.
Έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα, όταν ο σκύλος μας κολυμπά, για να αποφύγουμε τα ατυχήματα
Τα ρεύματα, τα κύματα, ή η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του σκύλου στο νερό, μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά, να οδηγήσουν σε πνιγμό ή πνευμονία από εισρόφηση. Εξηγεί ότι στην πνευμονία από εισρόφηση τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Τραυματισμοί από τους θαλάσσιους «κατοίκους»
«Τα τσιμπήματα από τσούχτρες ή άλλα θαλάσσια πλάσματα, μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο πόνο, ή αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν είναι ό,τι πιο συχνό, αλλά καλό είναι να μην έχει τέτοιες συναντήσεις ο σκύλος σας. Ειδικά αν είναι παιχνιδιάρης, ή του αρέσει να τρώει ό,τι βλέπει», τονίζει ο κ. Κουτσουπιάς.
Το τρίπτυχο για να περάσουμε όμορφα στην παραλία με τον σκύλο μας
Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς μας συμβουλεύει να συγκρατήσουμε τρία βασικά πράγματα: Σκιά, νερό και επιτήρηση.
Ενημερώνει, μάλιστα, ότι πραγματοποιούνται σεμινάρια πρώτων βοηθειών για ιδιοκτήτες σκύλων. Όπως και ότι υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, στην περίπτωση που πάθει κάτι το ζώο. Αλλά δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κουτσουπιάς, η παράνοια δεν κάνει καλό σε κανέναν, αλλά αγχώνεται και ο σκύλος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να έχουμε άγνοια του κινδύνου.

Ο κτηνίατρος, Ορέστης Κουτσουπιάς
● Ο κ. Ορέστης Κουτσουπιάς είναι κλινικός κτηνίατρος, απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην κλινική φροντίδα ζώων και την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Έχει εργαστεί σε διαφορετικά κτηνιατρεία της Αθήνας, καθώς και στην 24ωρη κλινική «Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών».
Επιπλέον, έχει λάβει εκπαίδευση στη νοσηλεία στρατιωτικών σκύλων.
Συμμετέχει ενεργά σε συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση (CPD), έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 50 διδακτικές ώρες κτηνιατρικών σεμιναρίων.
Τον Νοέμβριο του 2023 ξεκίνησε να λειτουργεί το δικό του Κτηνιατρείο στην Άνω Γλυφάδα Αττικής, όπου παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε σκύλους, γάτες και κουνέλια.
- Το «καταραμένο μηδέν» των Χαλιμπάρτον, Λίλαρντ και Τέιτουμ (vids)
- Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναμένουμε τη δικογραφία, θλιβερό φαινόμενο να δίνονται επιδοτήσεις σε όσους δεν δικαιούνται
- Χανιά: 70χρονος έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης και έχασε 21.000 ευρώ
- Κακοποιητής γυναικών, εμμονικός με τα όπλα: Ο μικρός γιος του Αλέν Ντελόν «σταυρώνει» τον πατέρα του
- «Πορτοκαλί συναγερμός» στην Κίνα: Κύμα καύσωνα πλήττει το Πεκίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις