Νέο βιβλίο αποκαλύπτει στοιχεία για το σκάνδαλο της περίφημης συνέντευξης του BBC με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Νέο βιβλίο θα αποκαλύψει περισσότερα για το σκάνδαλο της συνέντευξης του BBC με τον Μάρτιν Μπασίρ και την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Γραμμένο με τη συνεργασία του Τσαρλς Σπένσερ, του μικρότερου αδερφού της Νταϊάνα, και με πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μηνύματα του BBC που αποκτήθηκαν μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης, το Dianarama υπόσχεται «μια ριζική επανεκτίμηση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος».
Το βιβλίο για την αμφιλεγόμενη συνέντευξη του BBC Panorama με την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, πρόκειται να εκδοθεί αργότερα φέτος, με τίτλο «Dianarama: Εξαπάτηση, παγίδευση, συγκάλυψη» του Andy Webb.
Θα περιλαμβάνει αθέατο υλικό που αφορά το σκάνδαλο σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος του BBC, Μάρτιν Μπασίρ, για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη.

«Dianarama: Εξαπάτηση, παγίδευση, συγκάλυψη» του Andy Webb
«Δε μετανιώνει»
Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι ο Μπασίρ πλαστογράφησε έγγραφα για να αποκτήσει τη συνέντευξη-ορόσημο, στην οποία η Νταϊάνα μίλησε με ειλικρίνεια για τη διάλυση του γάμου της και τους αγώνες της με τη βουλιμία.
Το βιβλίο φέρεται να γράφτηκε με την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη του Τσαρλς Σπένσερ, του μικρότερου αδελφού της Ντϊάνα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μπασίρ έδειξε στον Σπένσερ πλαστές τραπεζικές καταστάσεις προκειμένου να κερδίσει μια γνωριμία με την Νταϊάνα.
Οι δηλώσεις έδειχναν ότι άτομα πληρώνονταν για να παρακολουθούν την πριγκίπισσα. Ωστόσο, σε ένα σημείωμα τον Δεκέμβριο του 1995, η Νταϊάνα έγραψε ότι «συναίνεσε στη συνέντευξη στο Panorama χωρίς καμία αδικαιολόγητη πίεση» και ότι «δε μετανιώνει για το θέμα».
Αποκάλυψη της απάτης
Ο συγγραφέας του Dianarama, ο Andy Webb, είχε «απαράμιλλη πρόσβαση σε μυστικά έγγραφα και σε βασικούς παράγοντες της οικογένειας της πριγκίπισσας Νταϊάνα καθώς και στο BBC», σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου από τον εκδότη.
Ο πρώην ρεπόρτερ του BBC «υποκίνησε την αποκάλυψη της απάτης του Μπασίρ για να πείσει την Νταϊάνα να δώσει συνέντευξη».
Ο Webb σκηνοθέτησε προηγουμένως ένα ντοκιμαντέρ που διερευνούσε τις μεθόδους του Μπασίρ και προβλήθηκε στο Channel 4 το 2020.
Και το 2021 κατέθεσε αίτημα ελευθερίας πληροφοριών στο BBC, για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον Μπασίρ που στάλθηκαν μεταξύ των αφεντικών της εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης περιόδου το 2020.
«H αληθινή ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη δημόσια ζωή και στην ιστορία της ραδιοτηλεόρασης, αποκαλύπτοντας μια συγκάλυψη συγκλονιστικών διαστάσεων, γύρω από την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα μέχρι σήμερα»
«Σαφώς παρακρατούνται έγγραφα»
Τελικά του στάλθηκαν περισσότερα από 3.000 μηνύματα, που ανέρχονται σε 10.000 σελίδες.
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στις 19 Οκτωβρίου 2019, ένας δικηγόρος είπε σε έναν συντάκτη του Panorama ότι το BBC «δεν απελευθερώνει όλα τα έγγραφα των εσωτερικών ερευνών αυτή τη στιγμή» όπως ανέφερε αργότερα το BBC.
Ο Webb δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας «παραδέχεται σαφώς ότι παρακρατούνται έγγραφα», που ισοδυναμούν με «συγκάλυψη».
Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη ραδιοτηλεόραση
Το Dianarama είναι η «αληθινή ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη δημόσια ζωή και στην ιστορία της ραδιοτηλεόρασης, αποκαλύπτοντας μια συγκάλυψη συγκλονιστικών διαστάσεων, γύρω από την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα μέχρι σήμερα», ανέφερε ο εκδότης στην ανακοίνωσή του για την εξαγορά του.
«Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς ένα βιβλίο που παρουσιάζει μια ριζική επανεκτίμηση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος, πόσο μάλλον ένα βιβλίο γραμμένο από το άτομο που, με επίμονη επιμονή, έφερε στο φως αυτή την ιστορία», δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Penguin Michael Joseph, ο οποίος θα εκδώσει το βιβλίο στις 20 Νοεμβρίου, ακριβώς τριάντα χρόνια μετά την προβολή της συνέντευξης.
«Πρόκειται για μια ιστορία “Δαυίδ εναντίον Γολιάθ”, ένας μοναχικός δημοσιογράφος που θέτει προ των ευθυνών του έναν από τους πιο σεβάσμιους βρετανικούς θεσμούς, μαζί με πολύ υψηλόβαθμα στελέχη του».
*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό: Το σκάνδαλο της συνέντευξης του BBC με τον Μάρτιν Μπασίρ και την πριγκίπισσα Νταϊάνα / YouTube
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442