Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
weather-icon 21o
Σας τραβολογάει ο σκύλος σας στις σκάλες; – Πώς θα τον ελέγξετε

Σας τραβολογάει ο σκύλος σας στις σκάλες; – Πώς θα τον ελέγξετε

Η οπτική γωνία του σκύλου για τις σκάλες και πώς θα τον κάνετε να τις ανεβοκατεβαίνει με… ρυθμό χελώνας.

«Πονοκέφαλος» είναι για πολλούς κηδεμόνες σκύλου η έντονη αντίδραση του φιλαράκου τους όταν πρόκειται να ανεβοκατέβουν σκάλες.
Τεντώνει το λουρί και δεν λέει να σταματήσει μέχρι να πατήσει σε επίπεδο έδαφος.

Ο σκύλος σας μπορεί να τραβάει στις σκάλες για διάφορους λόγους, οι οποίοι πρέπει να εντοπιστούν και να επιλυθούν. Διαφορετικά, εάν παγιωθεί αυτή η συμπεριφορά του σκύλου, υπάρχει περίπτωση να μη διορθωθεί. Μια συμπεριφορά, που είναι άκρως επικίνδυνη για τη σωματική σας ακεραιότητά.

Οι λόγοι που ο σκύλος τραβάει στις σκάλες

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Σαρτζετάκης, αναφέρει τις αιτίες που εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά ορισμένοι σκύλοι.

Όσο αφήνετε τον σκύλο σας να σας τραβάει, τόσο τον επιβραβεύετε!

Σταματήστε να προχωράτε κάθε φορά που σας τραβάει

1. Ενθουσιασμός ή ανυπομονησία: Βλέποντας τις σκάλες, μπορεί να θεωρούν ότι, αν τις κατέβουν με ταχύτατους ρυθμούς, θα φτάσουν στον προορισμό τους γρηγορότερα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η βόλτα τους.

2. Ανησυχία ή φόβος: Ένας σκύλος μπορεί να νιώθει άβολα με τις σκάλες, ή να είχε μια άσχημη εμπειρία κατά το παρελθόν και να ένιωσε φόβο. Έτσι, μπορεί να προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάσταση. Επίσης, κάποιοι σκύλοι δυσκολεύονται να κατέβουν ή να ανέβουν τις σκάλες, οπότε ίσως αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο για να τελειώνει η «επικίνδυνη» κατάσταση, για αυτούς.

3. Έλλειψη εκπαίδευσης: Αν ο σκύλος δεν έχει μάθει να περπατά σωστά με λουρί, μπορεί να τραβάει απλά γιατί δεν ξέρει πώς να περπατάει ήρεμα. Ειδικά όταν βρίσκεται σε μια πρόκληση, όπως είναι οι σκάλες.

4. Ενστικτώδης συμπεριφορά: Σε κάποιες περιπτώσεις τα σκυλιά έχουν έντονα ενστικτώδη αντανακλαστικά για να επιταχύνουν, ή τραβούν όταν βρίσκονται σε μια άγνωστη ή πιο προκλητική περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να τους δίνει αίσθημα ελέγχου.

5. Άγνωστο περιβάλλον: Εάν οι σκάλες είναι μέρος ενός νέου ή μη συνηθισμένου περιβάλλοντος για τον σκύλο, μπορεί να προσπαθεί να τις εξερευνήσει, πηγαίνοντας δεξιά – αριστερά. Ή να νιώθει ότι πρέπει να επιταχύνει για να ξεπεράσει την αβεβαιότητα.

Όταν ο σκύλος νιώθει φόβο ή άγχος για τις σκάλες – Τι μπορείτε να κάνετε

Αν ο σκύλος δείχνει φόβο ή άγχος για τις σκάλες, ο κ. Σαρτζετάκης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουμε την υπομονή του. Και με σωστές τεχνικές να τον βοηθήσουμε να νιώσει πιο άνετα με τις σκάλες. Να δει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ή να αγχώνεται, έτσι ώστε να περπατάει ήρεμα μαζί μας.

Ο τρόπος για να σταματήσει να τραβάει ο σκύλος στις σκάλες

«Αν ο σκύλος δεν τραβάει από φόβο ή άγχος, τότε θα πρέπει να του δείξουμε ότι για να τις κατέβει, θα πρέπει να το κάνει με ήρεμο τρόπο. Αρχικά, αυτό που θα βοηθήσει είναι να σταματάμε και να περιμένουμε μέχρι να χαλαρώσει το λουρί. Αφού το κάνει, ξεκινάμε πάλι να περπατάμε. Αυτές τις κινήσεις τις κάνουμε κάθε φορά που κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε τις σκάλες. Έτσι θα καταλάβει ότι, αν τραβάει, δεν προχωράμε», εξηγεί ο κ. Σαρτζετάκης.
Επισημαίνει ότι, κάθε φορά που κατεβαίνει ή ανεβαίνει ήρεμα, μπορείτε να τον επιβραβεύετε με μια λιχουδιά ή ένα «μπράβο». Ώστε να συνδέσει θετικά το χαλαρό περπάτημα.

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι άκρως απαραίτητη για να αποφύγουμε ατυχήματα

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο κ. Σαρτζετάκης, για λόγους ασφάλειας, τόσο της δικής σας όσο και του σκύλου, δεν πρέπει να τον αφήνετε να τραβάει στις σκάλες. Έτσι, ώστε να αποφευχθούν, τυχόν, ατυχήματα.

Διευκρινίζει ότι, όσο αφήνετε τον σκύλο να τραβάει στις σκάλες, τόσο τον επιβραβεύετε! Του δείχνετε ότι η πράξη αυτή είναι σωστή. Και καθώς περνάει ο καιρός και ο σκύλος μεγαλώνει, δυσκολεύει η επίλυση του προβλήματος. Και μπορεί να φτάσει σε σημείο που, πλέον, δεν θα διορθώνεται.

Τέλος, ο κ. Σαρτζετάκης, αναφέρει: «Η καλύτερη λύση είναι η συμβουλή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, ώστε να δει τον σκύλο σας, να βρει τον λόγο που το κάνει. Έτσι θα επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παράλληλα, θα σας ενημερώσει και για αλλά, τυχόν, «θέματα» που μπορεί να διακρίνει, ώστε να προλάβετε να τα λύσετε πριν να είναι αργά. Για να έχετε μια αρμονική συμβίωση, και να είστε κι εσείς και ο σκύλος σας χαρούμενοι».

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Σαρτζετάκης

● Ο κύριος Γιώργος Σαρτζετάκης είναι επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Σχολής Dogfully, της Εριέττα Καραμπέτσου.

Και όπως λέει: «Σε ηλικία 12 χρονών έφερα στο σπίτι τον πρώτο μου σκύλο. Από τότε ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τα αδέσποτα σκυλιά και παράλληλα συνεργαζόμουν εθελοντικά με φιλοζωικές.
Για κάποια χρόνια είχα και ένα καταφύγιο μαζί με μία φίλη. Εκεί εφάρμοζα και κάποια πράγματα που είχα μάθει μόνος μου, σε σχέση με εκπαίδευση, από την πολυετή πείρα μου πάνω στα σκυλιά.
Μετά από 27 χρόνια ασχολίας με τα σκυλιά πήρα την απόφαση την αγάπη μου να την κάνω επάγγελμα. Σπούδασα και αποφοίτησα ως εκπαιδευτής σκύλων. Εργάζομαι ως εκπαιδευτής σκύλων, αλλά ο εθελοντισμός μου για τα αδέσποτα συνεχίζεται αμείωτα. Μεγάλο μέρος των εσόδων από τα μαθήματα, δίνονται για αυτά, και παράλληλα κάνω έκπτωση στα μαθήματα, όταν πρόκειται για σκύλους που έχουν υιοθετηθεί».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
Απόρρητο