UNICEF: Οξύς υποσιτισμός απειλεί πάνω από 3 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών στο Σουδάν
«Χωρίς άμεση και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση, ο υποσιτισμός υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί σε πολλές επαρχίες σε δυτικό και κεντρικό Σουδάν», δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF
Φέτος 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών θα κινδυνεύσουν να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν, τη χώρα της ανατολικής Αφρικής όπου μαίνονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας, σύμφωνα με τη UNICEF.
«Από αυτά τα παιδιά περίπου τα 772.000 κινδυνεύουν να υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό», δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ η Εύα Χιντς, αξιωματούχος επικοινωνίας της UNICEF στο Σουδάν, αναφερόμενη στην πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού.
Σε γενικές γραμμές η ελλιπής πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και πόσιμο νερό, η έλλειψη σωστών συνθηκών υγιεινής, οι ακατάλληλες διατροφικές πρακτικές – κυρίως για τα βρέφη, τα παιδιά και τις γυναίκες – , καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελούν τις βασικές αιτίες του οξέος υποσιτισμού, σύμφωνα με τη UNICEF.
Ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο
As malnutrition spreads in #Sudan, we’re investing with partners in life-saving prevention initiatives.
➡In 2024 we reached:
?2,946,413 children with Vitamin A supplements to strengthen immunity
???895,873 caregivers with counseling on child feeding#UNICEFthanks ??@DutchMFA pic.twitter.com/gVxyqyxZqJ
— UNICEF Sudan (@UNICEFSudan) January 9, 2025
Λιμός πλήττει ήδη πέντε επαρχίες του Σουδάν, αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ οι οποίες βασίζονται σε πρόσφατη έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).
Το IPC προβλέπει ότι ως τον Μάιο ο λιμός θα επεκταθεί σε άλλες πέντε περιοχές της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, μια τεράστια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί μερικές από τις χειρότερες ωμότητες στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Άλλες 17 επαρχίες στο δυτικό και κεντρικό Σουδάν απειλούνται από λιμό. «Χωρίς άμεση και χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική πρόσβαση (…) ο υποσιτισμός κινδυνεύει να επιδεινωθεί σε αυτές τις περιοχές», τόνισε η Χιντς.
Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις
Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν μάχη για την εξουσία μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό.
Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, ενώ 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις και κρίσεις εκτοπισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η σουδανική κυβέρνηση, η οποία πρόσκειται στον στρατό, έχει διαψεύσει τις αναφορές για λιμό στη χώρα, την ώρα που οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και της αδιάκοπης βίας.
Ο σουδανικός στρατός και οι ΔΤΥ αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442