Συνελήφθη στέλεχος της CIA που κατηγορείται για τη διαρροή του ισραηλινού σχεδίου επίθεσης στο Ιράν
Ο άνδρας, ο οποίος εργαζόταν στο εξωτερικό για τη CIA, συνελήφθη την Τρίτη από το FBI και αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας
Ένας αξιωματούχος της CIA κατηγορήθηκε για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων που φαινόταν να δείχνουν τα σχέδια του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Στον αξιωματούχο, Ασίφ Γ. Ραχμάν, απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια με δύο κατηγορίες για εσκεμμένη παρακράτηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.
Συνελήφθη από το FBI την Τρίτη στην Καμπότζη και ορίστηκε να παρουσιαστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Γκουάμ την Πέμπτη.
Στο φως η αμερικανική κατασκοπεία
Η διαρροή προσέφερε μια ματιά στο βάθος των αμερικανικών ανησυχιών για τα σχέδια του Ισραήλ και απεικόνισε την έκταση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν ακόμη και τους στενότερους συμμάχους τους.
Τα επίμαχα έγγραφα, με ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου, συντάχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, η οποία αναλύει τις εικόνες και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ.
Η υπηρεσία αυτή διεξάγει εργασίες για την υποστήριξη μυστικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αντίποινα στο Ιράν
Οι πληροφορίες στα έγγραφα είναι άκρως απόρρητες και περιγράφουν λεπτομερώς ερμηνείες δορυφορικών εικόνων που ρίχνουν φως σε ένα πιθανό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του τύπου των πυραύλων, των αεροπλάνων και άλλων αεροσκαφών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο στρατός του.
Τα έγγραφα αυτά άρχισαν να κυκλοφορούν τον περασμένο μήνα στην εφαρμογή Telegram.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν γνώριζαν από πού είχαν ληφθεί τα έγγραφα και ότι αναζητούσαν την αρχική πηγή της διαρροής.
Ο Ραχμάν εργαζόταν στο εξωτερικό για την CIA. και τα δικαστικά έγγραφα ανέφεραν ότι είχε άκρως απόρρητη άδεια ασφαλείας με πρόσβαση σε ευαίσθητες διαμερισματοποιημένες πληροφορίες, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για πολλούς υπαλλήλους της υπηρεσίας που χειρίζονται διαβαθμισμένο υλικό.
Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η έρευνα του FBI
Το FBI. αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι διερευνά τη διαρροή, λέγοντας ότι «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών.»
Το τμήμα είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άμυνα και θα μπορούσαν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να βοηθήσουν έναν ξένο αντίπαλο.
- Προκρίθηκαν στους «16» του Indian Wells Τσιτσιπάς και Τζόκοβιτς
- Ένοπλη επίθεση στο σπίτι της Rihanna στο Μπέβερλι Χιλς: H 35χρονη άνοιξε πυρ με όπλο τύπου AR-15
- To πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια μετά τις δηλώσεις Τραμπ για «σύντομο τερματισμό» του πολέμου
- Πόρτις: «Στο 50-50 να παραμείνει μείνει στους Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο»
- ΔΥΠΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα των 750 ευρώ – Οι προϋποθέσεις
- Ο κίνδυνος από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον πραγματικός
- Από το Ιράν, έως τον Λίβανο και τον Κόλπο – Η Μέση Ανατολή και η διττή στρατηγική του χάους
- Τελευταίες παραστάσεις για τους «Αλιγάτορες» στο Auditorium
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442