Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη in: Αστυνομικοί είχαν… κρυπτοτηλέφωνα για παράνομες επαφές με ναρκοεμπόρους

Αποκάλυψη in: Αστυνομικοί είχαν… κρυπτοτηλέφωνα για παράνομες επαφές με ναρκοεμπόρους

Εντυπωσιακό εύρημα από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από έρευνα για το «αόρατο» σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC που χρησιμοποιούσε το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Ελληνες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική χρησιμοποιούσαν – όπως αποκαλύπτει το in –  ειδικά… κρυπτοτηλέφωνα  για να επικοινωνούν με διακινητές ναρκωτικών κι άλλα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι παράνομες επαφές τους.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ  χρησιμοποιούσαν το  μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC που είχε δημιουργηθεί ειδικά για τα μέλη της «μαφίας» σε όλο τον κόσμο. Με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκοεμπόρους κι άλλους κακοποιούς χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες τους από τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ  και της ΕΛΑΣ .

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα φαίνεται να προέκυψε σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ  που ξεκίνησε προ μερικών εβδομάδων – μετά από αδράνεια μεγάλου χρονικού διαστήματος – με βάση στοιχεία που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) κι άλλες ξένες διωκτικές αρχές  για τη χρήση του προαναφερόμενου μυστικού συστήματος επικοινωνιών από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Σε μία διερεύνηση  σημαντικών στοιχείων που παρακολουθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κι η ηγεσία της ΕΛΑΣ λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της.

Το Sky ECC , όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» από το καλοκαίρι του 2023  αλλά και σε δημοσίευμα προ  έξι  μηνών  ήταν μια συνδρομητική κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και επικοινωνίας που δημιουργήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας από την εταιρεία Sky Global με κύρια έδρα στον Καναδά  με «μυημένη» πελατεία  171.000 ποινικών  (ΣΣ δεν δίνονταν σε νόμιμους πολίτες κλπ) . Κι αυτό γιατί έδινε πλήρεις εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παγίδευσής των εν λόγω κρυπτοτηλεφώνων (ΣΣ κόστιζαν περίπου 2000  ευρώ)  από τις αρχές ασφαλείας.

Μάλιστα, εκτός από την ηλεκτρονική κρυπτογράφηση των δεδομένων που ανταλλάσσονταν υπήρχε η δυνατότητα απόκρυψης του στίγματος του κινητού των χρηστών, απενεργοποίηση και αφαίρεση των καμερών και των μικροφώνων από τις συσκευές    αλλά και διαγραφή όλων των δεδομένων αν υπήρχε επέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας!

Η  εν λόγω πλατφόρμα «αόρατων»  επικοινωνιών χρησιμοποιείτο από πολυεθνικά κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης, ηρωίνης, μεθαμφεταμινών κ.λπ. από τη Νότια Αμερική, από την Ασία κ.λπ. με προορισμό την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες  αλλά και για συμβόλαια   θανάτου συμμοριών στην Ευρώπη.

Ομως, το 2021 έγινε επιδρομή των βελγικών κι ολλανδικών αρχών στα γραφεία της Sky Global και εκεί εντοπίστηκαν στην κεντρική βάση της – πριν υποστεί την αυτόματη διαγραφή – τα εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα κι άλλα δεδομένα που αντήλλασσε για πολλούς μήνες το οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο! Επιπλέον ο επικεφαλής της  Sky Global κατηγορήθηκε για το στήσιμο του παραπάνω συστήματος, για να διευκολύνει το οργανωμένο έγκλημα.

Σταδιακά λοιπόν άρχισε η διεθνής αστυνομική συνεργασία και με την συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων για την εκμετάλλευση του κατασχεθέντος υλικού  σε σχέση με  τις  επικοινωνίες και διασυνδέσεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος . Αρχικά  διαπιστώθηκε ότι περίπου  3000-4000 ποινικοί, κάτοχοι αυτών των κρυπτοτηλεφώνων είχαν παρουσία ή σχέση με την χώρα μας.

Όμως σ’ εκείνες τις πρώτες επαφές Ελλήνων και ξένων αξιωματικών στο εξωτερικό  υπήρξε ενημέρωση της ελληνικής πλευράς  ότι αυτό το παράνομο σύστημα κρυπτοτηλεφώνων της διεθνούς μαφίας  εκτός από τους ποινικούς το είχαν στην χώρα μας και δύο τουλάχιστον ένστολοι που λειτουργούσαν ως «αρωγοί» των κυκλωμάτων.

Ετσι  οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει ειδική έρευνα για την πλήρη καταγραφή της παράνομης δράσης των εν λόγω αστυνομικών  το πώς κι από ποιους προμηθεύθηκαν τα εν λόγω τηλέφωνα .

Επιπλέον  σχετικά στοιχεία για τα μηνύματα που αντήλλασσαν στέλνονται κι από τις ξένες διωκτικές αρχές, με τους ίδιους να έχουν απομακρυνθεί εν κρυπτώ από τις θέσεις τους.

Sports in

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα έχουν οικονομικό όφελος 9 δισ. ευρώ

Το εκτιμώμενο κόστος της διοργάνωσης έχει φτάσει τα 8,9 δισ και είναι ανεβασμένο κατά 16% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024