Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η ναρκο-μαφία είναι η νέα τρομοκρατία»

«Η ναρκο-μαφία είναι η νέα τρομοκρατία»

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σήμερα για την εθνική ασφάλεια του Βελγίου μια απειλή εξίσου σοβαρή με τους ισλαμιστές του ISIS

Η διεθνής μαφία των ναρκωτικών αποτελεί σήμερα για την εθνική ασφάλεια του Βελγίου μια απειλή εξίσου σοβαρή με τους τρομοκράτες του ISIS που χτύπησαν πριν από έξι χρόνια το μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους: ο άνθρωπος που εκφράζει την πεποίθηση αυτή ξέρει καλά γιατί μιλάει.

Επειτα από τις κατασχέσεις-ρεκόρ φορτίων κοκαΐνης στην Αμβέρσα, τις συλλήψεις πολλών «ναρκεμπόρων» και μια πρόσφατη απόπειρα απαγωγής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, ο Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, πέρασε τα Χριστούγεννα σε καταφύγιο, μαζί με τη οικογένειά του, υπό αστυνομική προστασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους βρετανικούς «Times», ο Βαν Κουίκενμπορν χαρακτήρισε τη μάχη κατά της ναρκο-μαφίας υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τη χώρα του. «Σήμερα, το οργανωμένο έγκλημα είναι η νέα τρομοκρατία που αντιμετωπίζουμε» επισήμανε. Τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν έξω από την οικογενειακή του κατοικία, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, εμπρηστικές βόμβες και ένα «σετ δεσίματος».

Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν πως «ανώτατο στέλεχος στον υπόκοσμο των ναρκωτικών» έδωσε εντολή απαγωγής του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση κάποιου κρατουμένου. «Δεν ήταν έκπληξη αλλά φυσικά, όταν συμβαίνει σε εσένα και την οικογένειά σου, είναι αρκετά σοκαριστικό» δήλωσε ο βέλγος υπουργός. «Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα σημάδι ότι τους χτυπάμε σκληρά. Δεν θα υποχωρήσουμε».

Σχέδιο απόδρασης

Ενας ύποπτος είναι ο Ριντουάν Ταγκί, ο ολλανδομαροκινός μαφιόζος που δικάζεται στο Αμστερνταμ, αφού οι Αρχές ματαίωσαν σχέδιο βίαιης απόδρασής του, οργανωμένο μέσα από το υψίστης ασφαλείας κελί του. Ο 45χρονος κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία ενός μάρτυρα-κλειδί εναντίον του, δικηγόρου της εισαγγελίας, καθώς και του ολλανδού δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις.

«Αν δείτε το οργανωμένο έγκλημα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν θα έλεγα ότι είναι ανατρεπτικές. Πριν από δέκα χρόνια πολεμούσαν μεταξύ τους και τώρα επιτίθενται στο κράτος» σημείωσε ο Βαν Κουΐκενμπορν.

Ενας άλλος ολλανδός ύποπτος είναι ο Τζος Λέιτζντεκερς, που έχει θεαθεί στη Μέση Ανατολή. Ο 30χρονος θεωρείται ένας από τους βασικούς λαθρο-εισαγωγείς κοκαΐνης στην Ευρώπη και έχει συνδεθεί με φωτογραφίες μιας γυμνής, βασανισμένης και δολοφονημένης γυναίκας που βρέθηκαν σε κινητό το οποίο κατασχέθηκε στην έφοδο που κατέληξε στη σύλληψη του Ταγκί, στο Ντουμπάι, το 2019.

Οι διεθνείς σπείρες ναρκωτικών που φέρονται να διοικούν οι Ταγκί και Λέιτζντεκερς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη. Αμφότεροι εκτιμάται ότι εισάγουν τα ναρκωτικά τους μέσω της Αμβέρσας, μιας πόλης που έχει ιστορικούς δεσμούς με το λατινοαμερικανικό εμπόριο φρούτων. Την τελευταία χρονιά, όμως, το ναρκοεμπόριο έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, με ένα κύμα συλλήψεων που ξεκίνησε από την αποκρυπτογράφηση του SKY ECC, μιας υπηρεσίας ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων προσφιλούς στους εγκληματίες, την οποία «έσπασαν» πέρυσι οι Αρχές.

Κατασχέθηκαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο μηνύματα. Και έγιναν, μόνο στο Βέλγιο, περισσότερες από 1.000 συλλήψεις. «Πήραμε μια πολύ καλή ιδέα του διεθνούς δικτύου και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω του» λέει ο Βαν Κουΐκενμπορν. Είναι τόσο πολλή η κοκαΐνη που κατάσχεται στο λιμάνι της Αμβέρσας που οι κλίβανοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. «Λευκά Χριστούγεννα» βαφτίστηκε η περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάσχεση 10 τόνων κοκαΐνης αξίας μεγαλύτερης των 750 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη αποφέρει κάθε χρόνο σε βίαιες και αδίστακτες συμμορίες έως και 130 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι οι εγκληματίες διαθέτουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες διαφθοράς του κράτους.

Το «σπάσιμο» της εφαρμογής SKY ECC οδήγησε στη σύλληψη τριών τελωνειακών, καθώς και αστυνομικών, αξιωματούχων στο γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα, δικηγόρων, υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών… Το Βέλγιο, αναγνωρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, τελεί υπό πολιορκία, αντίθετα όμως με κάποιες λατινοαμερικανικές και βαλκανικές χώρες, δεν έχει υποκύψει στην επιρροή της μαφίας των ναρκωτικών.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024