Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοκαΐνη: Ανοδικές οι «επιδόσεις» της «λευκής» στην Ευρώπη - Ο πόλεμος των αρχών με τα καρτέλ

Κοκαΐνη: Ανοδικές οι «επιδόσεις» της «λευκής» στην Ευρώπη – Ο πόλεμος των αρχών με τα καρτέλ

Σχεδόν 2,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών έκαναν χρήση κοκαΐνης κατά το έτος που προηγήθηκε.

Η καθαρότητα της κοκαΐνης στην Ευρώπη γίνεται όλο και υψηλότερη, με τη γηραιά ήπειρος γίνεται κόμβος για την παραγωγή και την διακίνηση του ναρκωτικού.

Η τελωνειακή υπηρεσία του Βελγίου θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιανουαρίου για να κοινοποιήσει μια νέα προσέγγιση και λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία με την ολλανδική τελωνειακή διοίκηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος στο POLITICO.

Τι είναι η ροζ κοκαΐνη, το επικίνδυνο ναρκωτικό που καταλαμβάνει την Ευρώπη;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση «η καθαρότητα της κοκαΐνης ήταν σε ανοδική τάση την τελευταία δεκαετία και το 2020 έφτασε σε επίπεδο 40% υψηλότερο από το έτος δείκτη του 2010», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά για το 2022 που δημοσιεύτηκε από του οργανισμού ναρκωτικών ΕΚΠΝΤ της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα φέτος.

Στην ΕΕ, η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν 2,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (2,2 τοις εκατό αυτής της ηλικιακής ομάδας) έκαναν χρήση κοκαΐνης το έτος πριν από τη μελέτη και προσθέτει ότι η χρήση και η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης παραμένει «υψηλή κατά ιστορικά πρότυπα», επιφέροντας πλήγμα στην πενταετή στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

«Ποικιλόμορφη» η… αγορά

Παρατηρήθηκαν ορισμένες μειώσεις στους δείκτες χρήσης κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη το 2020, αλλά τα στοιχεία από το 2021 υποδηλώνουν επιστροφή στα προ πανδημικά επίπεδα χρήσης.

Ο Alexis Goosdeel, διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, δήλωσε ότι η αγορά ναρκωτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, έχει γίνει «πιο ποικιλόμορφη και δυναμική», προσθέτοντας ότι «αυτό είχε ως αποτέλεσμα επίπεδα ρεκόρ διαθεσιμότητας ναρκωτικών, αύξηση της βίας και της διαφθοράς και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας».

Οι αρχές επιβολής του νόμου προσπαθούν επίσης να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση της παρουσίας των μεξικανικών καρτέλ στη μαύρη αγορά ναρκωτικών της ΕΕ, ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να μυριστεί.

Σε πρόσφατη κοινή έκθεση της Europol και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ εκφράστηκαν ανησυχίες ότι «η συνεργασία μεταξύ μεξικανών εγκληματικών παραγόντων και εγκληματικών δικτύων με έδρα την ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Στην έκθεση, οι υπηρεσίες αναφέρουν ότι: «Τα τελευταία χρόνια, οι κατασχέσεις μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης που συνδέονται με μεξικανούς εγκληματίες έχουν αναδειχθεί ως εξέχον χαρακτηριστικό του τοπίου της ΕΕ για τα ναρκωτικά». Τα καρτέλ εργάζονται για να «διαφθείρουν» αξιωματούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να εξομαλύνουν τη διέλευση της κοκαΐνης στο μπλοκ.

Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών είναι διαβόητα για τη χρήση βίας για να κυριαρχήσουν στην επικράτεια και στη φύλαξη των αλυσίδων εφοδιασμού και «μια αυξημένη παρουσία μεξικανικών καρτέλ στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη βία», προειδοποιεί η έκθεση.

Ένα από τα κύρια λιμάνια εισόδου για το παράνομο εμπόριο είναι η Αμβέρσα στο Βέλγιο, όπου οι αρχές αγωνίζονται κάτω από έναν κατακλυσμό λευκής σκόνης.

Αυτή τη στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος είπε , δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για να «καεί» όλη η κοκαΐνη που κατασχέθηκε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024