Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βόλτα: Συνάντηση δύο σκύλων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κηδεμόνες τους για να έχουν μια ευχάριστη γνωριμία

Βόλτα: Συνάντηση δύο σκύλων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κηδεμόνες τους για να έχουν μια ευχάριστη γνωριμία

Η γνωριμία μεταξύ δύο σκύλων πρέπει να γίνεται πάντα κατόπιν συνεννοήσεως των κηδεμόνων τους

Οι κηδεμόνες σκύλων οφείλουν να έχουν κοινωνικοποιήσει σωστά τον μικρό τους φίλο και να γνωρίζουν τη «γλώσσα του σώματός» τους. Έτσι, ώστε κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, όταν συναντήσουν άλλον σκύλο, να περάσουν όμορφα όλοι τους. Κηδεμόνες και σκύλοι.

«Πάντα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κηδεμόνων σκύλων, και να είναι σύμφωνοι να γνωριστούν/μυριστούν οι σκύλοι τους. Και οι λόγοι είναι πολλοί», διευκρινίζει η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια – συμπεριφοριολόγος σκύλων, Ανδριάνα Μυλωνάκη.

Οι αιτίες που πρέπει πάντα να υπάρχει η συγκατάθεση και των πλευρών

Η έκφραση σύμφωνης γνώμης είναι σημαντική, όπως υπογραμμίζει η κα Μυλωνάκη, γιατί μπορεί ο σκύλος να είναι άρρωστος, επιθετικός, ή να ακολουθεί τις οδηγίες εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, μπορεί να είναι προχωρημένης ηλικίας, να βρίσκεται σε κατάσταση ανάρρωσης, ή να είναι φοβικός.

Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τον άλλον σκύλο αργά και με σεβασμό

Οι κηδεμόνες να κρατούν το λουρί χαλαρό, έτσι ώστε η προσέγγιση των δύο σκύλων να γίνει με «ευγενικό» τρόπο

Στο σημείο αυτό η ειδικός επισημαίνει ότι αποφεύγουμε να προσεγγίσουμε τον άλλον σκύλο.

Με ποιον τρόπο πλησιάζουμε τον άλλον σκύλο

«Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τον άλλον σκύλο αργά και με σεβασμό. Επίσης, δίνουμε λίγο χρόνο και χώρο, για να βεβαιωθούμε ότι είναι άνετοι και φιλικοί μεταξύ τους. Ο ήρεμος τόνος και το χαλαρό λουρί συμβάλλουν στη δημιουργία μιας θετικής εμπειρίας για όλους. Παράλληλα, ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Αφήνουμε τους σκύλους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με φυσικό τρόπο. Συνήθως, γίνεται ο «στροβιλισμός χαράς». Είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνουν τα σκυλιά μας κατά την ανταλλαγή χαιρετισμών προς τους ομοίους τους, ακόμη και με ανθρώπους.
Ωστόσο, επιβλέπουμε προσεκτικά τις αντιδράσεις τους. Επεμβαίνουμε αν χρειαστεί, προάγοντας έτσι την κοινωνικοποίηση και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ζώων», τονίζει η κα Μυλωνάκη.

Οι σωστές συμπεριφορές και κινήσεις των κηδεμόνων σκύλων

Όταν, λοιπόν, οι δύο σκύλοι έρθουν σε επαφή, η προσοχή των κηδεμόνων θα πρέπει να είναι στραμμένη στους αγαπημένους τους φίλους.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν, σύμφωνα με την κα Μυλωνάκη, είναι:

• Να παρακολουθούν τη «γλώσσα του σώματος» των σκύλων και να επέμβουν, εάν υπάρχουν ενδείξεις άγριας ή επιθετικής συμπεριφοράς.
• Να κρατούν το λουρί χαλαρό, έτσι ώστε η προσέγγιση των δύο σκύλων να γίνει με «ευγενικό» τρόπο.
• Να επιβραβεύουν τη θετική και φιλική συμπεριφορά του σκύλου τους, αλλά και του άλλου σκύλου.

Επίσης, επισημαίνει τη βαρύτητα που έχει η επαρκής κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση του σκύλου τους, ώστε να μπορεί να αντιδρά θετικά στις διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις.

Οι ανεπίτρεπτες ενέργειες των κηδεμόνων σκύλων

Σύμφωνα με την κα Μυλωνάκη, οι κηδεμόνες δεν θα ήταν φρόνιμο να επιτρέπουν στον σκύλο τους να πλησιάζει ελεύθερος τους άλλους, εάν δεν είναι επαρκώς κοινωνικοποιημένος. Όπως και να τραβούν απότομα το λουρί, όταν ο σκύλος τους συναντά άλλον σκύλο. Με αυτήν την πράξη τους δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Επίσης, δεν είναι σωστό να μην προσέχουν τη «γλώσσα του σώματος» των σκύλων και τις ενδείξεις επιθετικότητας ή αναστάτωσης. Αλλά και να αφήνουν τους σκύλους τους να παίζουν χωρίς επίβλεψη, καθιστώντας πιθανό τον ανταγωνισμό, ή ακόμη και τη σύγκρουση.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι επιθυμητό, να αγνοούν τις ενδείξεις της σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς του σκύλου τους, ή του άλλου.

Οι συμπεριφορές του σκύλου που δείχνουν, συνήθως, ενθουσιασμό και χαρά

Ο «στροβιλισμός χαράς» είναι μια συνήθης συμπεριφορά των σκύλων, όπως λέει η κα Μυλωνάκη, και οι κηδεμόνες μπορούν να την αντιληφθούν όταν:
• Ο σκύλος μπορεί να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, να κινείται γρήγορα σε κύκλους. Ή να γυρίζει κυκλικά μαζί με τον άλλο σκύλο μυρίζοντας τον ποπό, ο ένας του άλλου – στροβιλιστικές κινήσεις.
• Η ουρά του σκύλου είναι ψηλά και, ίσως, να κουνιέται με μεγάλο ενθουσιασμό.
• Ο σκύλος μπορεί να έχει ενθουσιασμένη και εκφραστική φάτσα, με ανοιχτά ματιά και χαρούμενο βλέμμα.
• Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να εκφράζουν την χαρά τους με μικρά ηχητικά σήματα. Όπως γάβγισμα, ή να βγάζουν βραχνούς γκρινιάρικους ήχους.
Αυτές οι συμπεριφορές, συνήθως, όπως λέει η ειδικός, δείχνουν ενθουσιασμό, χαρά και ευτυχία.

Η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια – συμπεριφοριολόγος σκύλων, Ανδριάνα Μυλωνάκη

● Η κυρία Ανδριάνα Μυλωνάκη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια- συμπεριφοριολόγος σκύλων.

Το 2021 αποφοίτησε από τη Σχολή Εκπαίδευσης Pets Pro Academy, όπου εκπαιδεύτηκε στη βασική εκπαίδευση, στην προ – εκπαίδευση κουταβιών, στην ψυχολογία των σκύλων. Όπως επίσης, και στη διατροφολογία και επίλυση ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Και όπως λέει: «Η ενασχόληση μου με τους σκύλους ξεκίνησε στην ηλικία των οκτώ ετών, καθώς απέκτησα τον πρώτο μου σκύλο. Με την πάροδο των χρόνων το ενδιαφέρον μου για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των σκύλων μεγάλωνε. Γεγονός που με οδήγησε να κάνω την αγάπη μου επάγγελμα.
Είμαι κηδεμόνας δύο σκύλων: της Αύρας, ημίαιμο Jack Russell, και του Rohan, Jack Russell- Griffon Canis. Με την συνεργασία τους, έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου και ανακάλυψα νέες τεχνικές τις οποίες εφάρμοσα στην εκπαίδευση και είναι απαραίτητες».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024