Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Το Σύνδρομο της Αβάνας

Το Σύνδρομο της Αβάνας

Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσική Ομοσπονδία έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιστημονικής φαντασίας. Έχουν αρχίσει έτσι να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχόλια, άρθρα και αναφορές για ένα μυστηριώδες φαινόμενο που αρχίζει να προβληματίζει αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες. Αυτό είναι το περίφημο Σύνδρομο της Αβάνας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά […]

Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσική Ομοσπονδία έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιστημονικής φαντασίας. Έχουν αρχίσει έτσι να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχόλια, άρθρα και αναφορές για ένα μυστηριώδες φαινόμενο που αρχίζει να προβληματίζει αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες.

Αυτό είναι το περίφημο Σύνδρομο της Αβάνας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016 στην πρωτεύουσα της Κούβας ανάμεσα σε υπαλλήλους τής εκεί αμερικανικής πρεσβείας – αν και μια τελευταία σχετική αναφορά υποστηρίζει πως παρόμοια γεγονότα είχαν εντοπιστεί δύο χρόνια νωρίτερα στη Γερμανία.

Το φαινόμενο περιγράφεται σαν εκδήλωση ανώμαλων γεγονότων υγείας σε Αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς ή μέλη της CIA και του FBI ανά τον κόσμο. Μέχρι τώρα κάποιοι ισχυρίζονται πως έχουν εντοπιστεί γύρω στα 1.000 κρούσματα σε όλη την υφήλιο. Δημοσιογραφικές αναφορές υποστηρίζουν πως οι ανωμαλίες στην υγεία των υπηρετούντων σε υπηρεσίες των ΗΠΑ πρέπει να προκαλούνται από κάποια ρωσική μυστική υπηρεσία. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως μια ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, γνωστή ως 29155, κατευθύνει πανίσχυρα ραδιοκύματα κατά στοχευμένων θυμάτων. Τα συμπτώματα είναι τελικά φοβεροί πονοκέφαλοι, ίλιγγοι, κακοδιάθεση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Εδώ υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα. Πιστεύει κανείς πραγματικά πως προκαλώντας ημικρανίες και εμετούς σε διπλωμάτες ή στελέχη της CIA και του στρατού κερδίζει κάτι μεσομακροπρόθεσμα η Ρωσία σε σχέση με τις ΗΠΑ; Κι ακόμη περισσότερο, αν η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε υπηρεσίες των αντιπάλων της, γιατί δεν το κάνει και για υπηρεσιακούς παράγοντες άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία κ.λπ.; Είναι ακατανόητο όλα αυτά να συμβαίνουν σε Αμερικανούς και σε κανέναν άλλο. Λ.χ. πριν από έναν χρόνο Αμερικανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός, που μετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εμφάνισε συμπτώματα του Συνδρόμου της Αβάνας. Αυτός μόνο και ουδείς άλλος.

Ευτυχώς, η επίσημη αμερικανική εκδοχή (δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων) αμφισβητεί την εμπλοκή ξένων υπηρεσιών. Το Κογκρέσο όμως έχει ήδη ψηφίσει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των θυμάτων αυτών των υγειονομικών ανωμαλιών. Τα αμερικανικά ΜΜΕ επιμένουν στο κυνήγι μαγισσών με βασικό ύποπτο τις μυστικές ρωσικές υπηρεσίες. Πολιτικοί ωστόσο των ΗΠΑ, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής J.D. Vance, υποστηρικτής του Τραμπ, δηλώνει ευθαρσώς πως πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει τα μυαλά τους.

Όλα αυτά δείχνουν πως οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν ακουμπήσει ακόμη την επίσημη Αμερική. Αν και ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν έχει κρατήσει μια μάλλον σιωπηλή στάση. Έτσι η αντιρωσική υστερία αφήνεται να γιγαντωθεί. Δημιουργώντας ατμόσφαιρα ενός καινούργιου Ψυχρού Πολέμου. Και στους συμμάχους των ΗΠΑ ένα παράξενο μούδιασμα για την παράξενη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί εκεί.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024