Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Κανείς δεν φανταζόταν πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Η συναυλία που ετοιμαζόταν να γίνει τον Απρίλη του 1967 στην Αθήνα σκόπευε να αφήσει ιστορία. Είχαν γραφτεί πολλά για την «αλήτικη» συμπεριφαρά των Rolling Stones, με τους οποδούς να θέλουν να γνωρίζουν από κοντά το φαινόμενο αυτό.

Τέσσερις ημέρες λοιπόν, πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, τα «κακά παιδιά της ροκ» άνοιγαν τον χορό των συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου) άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Η συμφωνία

Στις 22 Μαρτίου κυκλοφορεί το 77ο τεύχος του μουσικού περιοδικού Μοντέρνοι Ρυθμοί με μια είδηση βόμβα: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται». Η συμφωνία είχε κλείσει προ οκταημέρου μεταξύ του δημοσιογράφου και ατζέντη Νίκου Μαστοράκη και του μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέβιντ Απς.

Οι Rolling Stones, ζήτησαν και πήραν $20.000. Τότε 600.000 δρχ. Ακόμα, $5.000 στοίχησε η μικρομεγαφωνική εγκατάσταση. Κόστη για σκηνικά και φωτιστικά εφφέ ήταν ανύπαρκτα έως και αδιανόητα. Οι STONES, θα καθίσουν για πρώτη φορά ίσως, σε απλές Βιενέζικες καρέκλες καφενείου. Το εισιτήριο είχε καθορισθεί στις 60-120 δρχ. και 500 για λίγες ειδικές θέσεις μπροστά απο την εξέδρα. Ακριβό, αλλά όχι απαγορευτικό.

Η συναυλία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Με εμφανείς ακόμη τις πληγές της «Αποστασίας» βάδιζε ολοταχώς για εκλογές, έχοντας στο τιμόνι της την κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 28 Μαΐου και αναμενόταν να εξελιχθούν σε ένα θρίαμβο της Ενώσεως Κέντρου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ηγετικού στελέχους του κόμματος εκείνη την περίοδο. Η κατάσταση ήταν τεταμένη.

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιξαν τη συναυλία τους στην Ελλάδα αλλά δεν την έκλεισαν ποτέ.

Οι Rolling Stones, ζήτησαν και πήραν $20.000.

Τι συνέβη

Γύρω στις 7 το βράδυ, στις εξέδρες της «Λεωφόρου» βρίσκονταν γύρω στα 8.000 άτομα. Μετά από ώρα έφτασε και η σειρά του συγκροτήματος. Ξεκίνησαν με το «Last Time» και συνέχισαν με τα «Lady Jane», «19th Nervous Breakdown», «Ruby Tuesday» και «Let’s Spend The Night Together». Ο «κακός χαμός» έγινε με το θρυλικό «Satisfaction».

Ο Mick Jagger, κάποια στιγμή δίνει εντολή σε άτομο της ακολουθίας του, να πετάξει στο κοινό τα λουλούδια της τεράστιας ανθοδέσμης που είχε προσφέρει η Μιούζικ Μποξ. Τα λουλούδια όμως ήταν γαρύφαλλα και μάλιστα κόκκινα. Και αυτό το χρώμα, τότε, έφερνε αλλεργία. Κάποιος αστυφύλακας νομίζει ότι τα λουλούδια εκλάπησαν και πάει να δημιουργηθεί αταξία… Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους της συναυλίας. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται και μεταφέρεται εκτός γηπέδου. Το μουσικό γεγονός της εποχής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ο Mick Jagger είχε την έμπνευση να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα.

Οι Stones έφυγαν την επόμενη ήμερα αλλά πάλι είχαν πριοβλήματα. Η αναχώρηση συνέπεσε με την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21η Απριλίου. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και οι οικογένεια του Bill Wyman έκανε μίνι διακοπές στην Αθήνα μέχρι τις 23 Απριλίου, οπότε πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Λονδίνο.

Το ροκ συγκρότημα ήρθε πάλι στην Ελλάδα 31 χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 1998!

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024