Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανένας και αποχή ετοιμάζουνε γιορτή με εισαγωγές απο Χιμάρα και tv τι περιμένουν ότι θα βγει;

Κανένας και αποχή ετοιμάζουνε γιορτή με εισαγωγές απο Χιμάρα και tv τι περιμένουν ότι θα βγει;

Με φιέστες για ευρωεκλογές δεν ξεχνιούνται τα Τέμπη και οι υποκλοπές, με ταξιδάκια στην Αμερική δεν κάνεις την τομή να δώσεις εναλλακτική.

Ο κ. Φρέντι Μπελέρης

Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών σημειώσατε ένα! Ο κ. Φρέντι Μπελέρης «μη αναδειχθείς» δήμαρχος της Χιμάρας τελικώς είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από αρκετές συζητήσεις, πολλά «πίσω – μπρος» μέχρι την τελευταία στιγμή ο βορειοηπειρώτης ομογενής θα βρεθεί στο Στρασβούργο.

Απόγνωση

Με κριτήριο την … απόγνωση και ιδιαίτερα για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος – που όπως σας έχω επισημάνει είναι μία «μαύρη τρύπα» για τη Νέα Δημοκρατία – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διακινδυνεύει, λένε οι διαφωνούντες, την μετατροπή ενός ευρωπαϊκού προβλήματος σε ελληνικό!

Εθνικοφροσύνη

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έκριναν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να «συνομιλήσουν» όχι μόνο με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά – και κυρίως – με όσους τους «κουνάνε μαντήλι». Θέλοντας να τους πούνε πως «παραμένουν εθνικόφρονες» – ξέρετε την παλιά, καλή, αγνή εθνικοφροσύνη (!) που όσοι την γνωρίσαμε, δεν την έχουμε … βγάλει από την καρδιά μας! Είναι αυτό που σας έλεγα χθες η «σημαδούρα» σε σκούρο μπλε χρώμα….

Θα πιάσει το «δόλωμα»;

Μ΄ αρέσει όμως ότι οι κεντρώες μεταγραφές του ψηφοδελτίου – πχ η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, πανεπιστημιακός ούσα μάλιστα – δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως είχαν πρόβλημα με την πολιτική του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Εντυπωσιακό! Τώρα βέβαια ότι ήταν να γίνει έγινε. Το θέμα είναι αν θα πειστούν οι σε αποδρομή ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, να «κάνουν την καρδιά τους πέτρα» και να ψηφίσουν ακόμη μία φορά το ψηφοδέλτιο της – σταυρώνοντας φυσικά τον κ. Μπελέρη – ή θα προτιμήσουν την original εθνικοφροσύνη της «Δεξιάς της Δεξιάς»! Θα φανεί πολύ σύντομα, στις επόμενες δημοσκοπήσεις….

Αποχή

Ωστόσο η αποχή – που κατά τεκμήριο είναι μεγαλύτερη στις ευρωεκλογές απ΄ ότι στις εθνικές εκλογές, ευλόγως – αρχίζει πλέον να απασχολεί σοβαρά το κυβερνών κόμμα. Για έναν επιπλέον λόγο, διότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα, είναι κυβερνητικό κι ως εκ τούτου η κοινωνική δυσαρέσκεια το αφορά άμεσα. Αρα τις μεγαλύτερες απώλειες προς την αποχή – το πιο πιθανό είναι – να τις έχει η Νέα Δημοκρατία!

Θα κρίνει το αποτέλεσμα;

Να σας θυμίσω ότι τις εκλογές – βέβαια ήταν εθνικές, αλλά έχει σημασία η αποχή – της 3ης Οκτωβρίου 2009 τις έχασε η Νέα Δημοκρατία με περίπου 10 μονάδες διαφορά, ενώ το ΠΑΣΟΚ που τις κέρδισε είχε λάβει τον ίδιο αριθμό ψήφων με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, που τότε τις είχε χάσει. Η αποχή και ο «χώρος» προέλευσης παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο….

Ο «Κανένας»

Πάντως σε μία ακόμη έρευνα, της Prorata αυτή την φορά για το Attica tv, ο «Κανένας» έχει μαζέψει «όλο το χαρτί». Στην ερώτηση ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε για πρωθυπουργό της χώρας, ο «Κανένας» «χτύπησε» 40αρι παρακαλώ. Αφήνοντας πίσω, στο 33,5% τον κ. Μητσοτάκη! Εχει άδικο μετά ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να λέει «τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος»;

Εκλογές

Εν τω μεταξύ χθες η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε τους … επιτυχόντες των εσωκομματικών εκλογών. Αυτούς δηλαδή που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τους οποίους ψήφισαν τελικώς 63.000 μέλη. Πρόκειται για υποψηφίους. Όπως αντιλαμβάνεστε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Αττική, η οποία θα συμμετέχει με 12 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο.

Απώλειες

Διαπιστώνω, λοιπόν, ότι ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος έχει ρεύμα, αν και αποτυχών στην Ανατολική Αττική – δηλαδή ο κ. Αντώναρος έχει γίνει μέλος του κόμματος ή κάνω λάθος; Επίσης στα «συν» του ψηφοδελτίου καταγράφω τις περιπτώσεις της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου – είναι η μία από τις τέσσερις γυναίκες που εξελέγησαν στην Αττική – και του πρώην μπασκετμπολίστα κ. Νίκου Παππά! Από τους γνωστούς έχασε η κυρία Ελένη Αυλωνίτη….

Ζαλίστηκα!

Το ψηφοδέλτιο θα το παρουσιάσει την Τετάρτη ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, οι συναντήσεις του οποίου στις Ηνωμένες Πολιτείες με έχουν ζαλίσει! Χρειάζομαι επειγόντως δραμαμίνη! Ενδιαφέρον είχε πάντως η του κ. Κασσελάκη είναι με το DSA. Δεν σας λένε τίποτα τα αρχικά του; Πιθανόν. Το ακρωνύμιο DSA, προέρχεται από Democratic Socialists of America. Ναι υπάρχουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες τέτοιοι…. Μην παραξενεύεστε. Και μπορώ να σας πω ότι έχουν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση! Για να μην τα πολυλογώ με μία διασταλτική αναλογία – και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές ιδιαιτερότητες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής γενικότερα και της αριστεράς ειδικότερα – μπορεί να πει κανείς ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των ΗΠΑ, σε μία μάλλον προγενέστερη φάση του! Στις όλες τις προηγούμενες προκριματικές εκλογές η DSA στήριζε σταθερά την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς. Και να σας ενημερώσω ακόμη ότι στις γραμμές της συγκεντρώνονται αρκετοί νεαρής ηλικίας αμερικανοεβραίοι οι οποίοι είναι κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Και μάλιστα με αρκετά έντονο ακτιβισμό!

Πως;

Ωστόσο είχε προγραμματίσει και συνάντηση με το AIPAC, είναι ο «βραχίονας» του Ισραήλ στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Πρόκειται για «εξάρτημα» του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, με στενές σχέσεις με το Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αργά το βράδυ χθες διέρρευσε ότι με απόφαση του προέδρου η συνάντηση ακυρώνεται. Ωστόσο η απορία παραμένει. Πώς θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συνδυάζει τις δύο αυτές συναντήσεις, εγώ τουλάχιστον δεν το γνωρίζω. Και θα περίμενα ίσως να τον ακούσω από – καθαρή – περιέργεια….

«Νέα Αριστερά»

Και η «Νέα Αριστερά» παρουσίασε άλλους 18 υποψηφίους – έχει παρουσιάσει άλλους 10 – και εκκρεμούν ακόμη 14 υποψήφιοι. Στη δεύτερη παρτίδα σημειώνω την παρουσία της κυρίας Ολγας Νάση και του πρώην υπουργού κ. Νίκου Φίλη.

Κάθαρση

Εν τω μεταξύ το έγκλημα των Τεμπών, σύμφωνα με την έρευνα της Prorata, είναι μεταξύ των τεσσάρων σημαντικότερων κριτηρίων για την επιλογή της ψήφου στις επόμενες ευρωεκλογές. Και δικαίως. Χθες η κυρία Μαρία Καρυστιανού και ο κ. Παύλος Ασλανίδης έκαναν κοινή δήλωση με την οποία αποποιούνται κάθε εμπλοκή τους στις επόμενες εκλογές. Διατηρώντας την ανεξαρτησία της έρευνας τους. Και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «Θα φέρουμε την κάθαρση, όπως ξεκινήσαμε , ως πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Οι φωνές 1.350.000 πολιτών ήχησαν πολύ δυνατά στις Βρυξελλες. Όταν τόσοι άνθρωποι απευθύνονται σε Δημοκρατικούς Θεσμούς, ακούγονται. Η εξυγίανση έχει ήδη αρχίσει….»!

Υποκλοπές

Κι ενώ το θέμα των Τεμπών εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα, το θέμα των υποκλοπών είχε νέο επεισόδιο. Πολύ ενδιαφέρον. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον κ. Ανδρουλάκη σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι «η ενημέρωση του θιγόμενου προσώπου, μετά τη λήξη του μέτρου, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται πλέον ο σκοπός για τον οποίο αυτό επιβλήθηκε, αποτελεί απαραίτητο θεσμικό αντίβαρο, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου». Όπως καταλαβαίνετε και οι υποκλοπές επανέρχονται στο προσκήνιο…. Να υποθέσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επισκεφτεί εν νέου την ΑΔΑΕ;

Κράτος δικαίου

Ως εκ τούτου η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Βέρα Γιούροβα αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια, έχει ιδιαίτερη σημασία. Μεταξύ των άλλων η κυρία Γιούροβα σημείωσε πως «γνωρίζετε ότι και τα τέσσερα θέματα που καλύπτουμε στην έκθεση για το κράτος δικαίου είναι ουσιώδη για τα δημοκρατικά μας συστήματα, είτε πρόκειται για τη Δικαιοσύνη και το στάδιο της άσκησης δίωξης, είτε για τη νομοθετική διαδικασία, είτε για την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και συνολικά το σύστημα θεσμικών ελέγχων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύνολο παραγόντων ή πεδίων που θα θέλαμε να δούμε να λειτουργούν καλά σε όλα τα κράτη μέλη». Ανευ σχολίου!

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024