Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον κόμπο από τον Κάμπο και πέρα φοβάται ο Μητσοτάκης, τα προβλήματα που έγιναν γόρδιος δεσμός ο λαός

Τον κόμπο από τον Κάμπο και πέρα φοβάται ο Μητσοτάκης, τα προβλήματα που έγιναν γόρδιος δεσμός ο λαός

Με τους αριστούχους του Καρατζαφέρη και τον γιο του Μπελέρη πάει ο Μητσοτάκης τους δεξιούς πίσω να φέρει. Ο Κασσελάκης τον απειλεί ότι είναι απρόβλεπτος πολύ, μπλόφα στη μπλόφα οι πολιτικοί κάνανε μούφα την πολιτική

«Άλλος Θεός»

Πάνω από την Λάρισα – το γνωρίζουν, κομματικά στελέχη, πολιτικοί παράγοντες και δημοσκόποι – υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Εκεί «πιστεύουν σε άλλο Θεό», που λένε και στο χωριό μου. Γι΄ αυτό και τα πράγματα είναι δύσκολα. Για όλους! Ποικίλλει μόνο ο βαθμός δυσκολίας. Ο οποίος είναι συνάρτηση του μεγέθους!

Μία ιστορία

Για όλους; Όχι ακριβώς. Ορισμένοι «κολυμπούν στο ρεύμα»! Και το απολαμβάνουν φυσικά. Πριν όμως φτάσουμε εκεί θέλω να σας θυμίσω ένα περιστατικό. Συνέβη στις παραμονές των εθνικών εκλογών του 2019. Το κεντρικό ζήτημα εκείνη την χρονιά, στη Βόρειο Ελλάδα – και ιδιαίτερα στο τμήμα της Μακεδονίας ήταν το «Μακεδονικό» και η «Συμφωνία των Πρεσπών». Τότε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που το «έπαιζε μακεδονομάχος» στη σύγχρονη version – χωρίς φουστανέλα και περικεφαλαία… – επισκεπτόμενος, νομίζω, την Σιάτιστα, θυμήθηκε πως ο παππούς του ήταν μακεδονομάχος. Από τους original! Αυτά έλεγε στους «ιθαγενείς» της Μακεδονίας. Και πλειοδοτούσε στον εθνικισμό τους….

Κερδοσκοπία

Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα εκείνες τις εκλογές τις κέρδισε. Αν ένα θέμα είναι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις – για να το πω ευγενικά… – αυτού του τμήματος των ψηφοφόρων, είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα, επί του «μακεδονικού» μιλώντας, η πολιτική κερδοσκοπία της Νέας Δημοκρατίας το 2019!

Ακινησία

Εν συνεχεία επί του «μακεδονικού» δεν έκανε τίποτα. Όπως σοφά είχε επισημάνει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τότε – κι όχι μόνο αυτή -, δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία. Από την άλλη πλευρά όμως, φοβούμενος τις αντιδράσεις, δεν προχώρησε στην ψήφιση από τη Βουλή των μνημονίων που την συνοδεύουν. Ακινησία!

Πρώτη αντίδραση

Ένα τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων της Βορείου Ελλάδος, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2023, αντέδρασε, έτσι έστειλε στη Βουλή την άγνωστη ως τότε «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού και ενισχύθηκε και η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Σας θυμίζω ότι έπεσε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πάνω σε συγκεκριμένα μοναστήρια του Αγίου Ορους που στήριξαν τα συγκεκριμένα κόμματα….

Και ο γάμος…

Κι αργότερα προστέθηκαν κι άλλα. Επί παραδείγματι η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που από τη Νέα Δημοκρατία έγινε με έναν εξαιρετικά επιδεικτικό τρόπο απέναντι στην εκλογική της βάση. Και «πήραν φωτιά τα τόπια» – χωρίς βέβαια να ληφθούν υπόψη το έγκλημα των Τεμπών, η ακρίβεια και διάφορες άλλες μεγαλοφυείς μεταρρυθμίσεις!

Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους…

Κι έτσι τέσσερα κόμματα που βρίσκονται στα «Δεξιά της Δεξιάς», σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνουν στην Βόρειο Ελλάδα το 24%! Νάναι μόνο τόσο; Δεν το νομίζω. Ισως το συνολικό τους ποσοστό να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια να στείλει τον … ΣΔΟΕ!

«Τραύμα»

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τμήμα ψηφοφόρων που ως πρόσφατα ήταν μέρος του «σκληρού πυρήνα» των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το «τραύμα» είναι εμφανές και μάλλον δεν είναι … «ιάσιμο»! Τα υπόλοιπα είναι προβλέψιμα! Κι η καταβολή του «αντιτίμου» θα γίνει στο «ταμείο» της 9ης Ιουνίου!

Βόλτες

Με βάση αυτή την κατάσταση, που δεν θεωρώ ότι κανείς σώφρων, από τους εγκαταβιούντες το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να πιστεύει ότι είναι αναστρέψιμη. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τις απώλειες. Και πιθανόν να κάνει μερικές βόλτες και ο κ. Μητσοτάκης σε διάφορες περιοχές, αν και είναι αμφισβητούμενη η … αποθέωση του!

Ο κ. Μάκης Βορίδης

Όμως υπάρχει ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος γι΄ αυτή την ειδική αποστολή. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα συνεπικουρείται από τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη. Κατ΄ αρχήν πρόκειται για την «τριπλέτα» που προέρχεται από την μεγάλη του … ΛΑΟΣ σχολή. Είναι – όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος – οι καλύτεροι «μαθητές» του προέδρου κ. Γιώργου Καρατζαφέρη….

Ομοϊδεάτες

Η πολιτική τους προέλευση είναι το ένα avantage για την επιλογή τους, το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως οι κκ Βορίδης και Πλεύρης απείχαν από την ψηφοφορία του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αρα μπορούν να μιλήσουν ως … ομοϊδεάτες με τους αντιδρώντες δεξιούς ψηφοφόρους. Αυτή είναι η μία διάσταση της αντιμετώπισης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου του προβλήματος της Βόρειας Ελλάδας! Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, πρώην υπουργός Αμυνας, εκλεγόμενος στην Καβάλα, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Δύο είναι τα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο για την επιλογή του: η προηγούμενη ιδιότητα του και η βορειοελλαδίτικη καταγωγή του!

Η μαργαρίτα

Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Το αδιέξοδο έγινε εμφανές από το γεγονός ότι στη διάρκεια των περίπου δύο τελευταίων μηνών η περίπτωση της συμμετοχής του φυλακισμένου κ. Φρέντι Μπελέρη, έμοιαζε με το «μάδημα της μαργαρίτας». Η τελευταία εκδοχή είναι πως δεν θα συμμετέχει ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο και ίσως συμμετάσχει ο γιος του. Θα γίνουμε όμως σοφότεροι την Δευτέρα, που φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σύνολο του ψηφοδελτίου του κόμματος!

Επίθεση

Θα υπάρχουν κι ορισμένοι υποψήφιοι προερχόμενοι από την «λαϊκή δεξιά», αλλά δεν νομίζω ότι τελικά θα «κάνουν το … κλικ» στους «αυτομολήσαντες» από τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρους. Την διαφορά. Η τρίτη διάσταση της προεκλογικής στρατηγικής επί του συγκεκριμένου θέματος είναι τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», πρωτίστως στην «Ελληνική Λύση» και ίσως και στη «Νίκη». Εχει αρχίσει και αναπτύσσεται – σε χαμηλή κλίμακα προς το παρόν … – μία φιλολογία για «ρωσικό δάκτυλο» στην ελληνική πολιτική ζωή. Μπορώ να υποθέσω τι σημαίνει αυτό….

Απρόβλεπτος

Από την άλλη πλευρά χθες μιλώντας στην Νέα Σμύρνη, στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Στέφανος Κασσελάκη είχε μία εξαιρετική αποστροφή του λόγου του. Είπε συγκεκριμένα ότι «το ξέρω ότι οι άλλοι έχουν πρόβλημα μαζί μου διότι η προπαγάνδα Γκρίνμπεργκ για να πετύχει, θέλει έναν προβλέψιμο αντίπαλο. Και εγώ δεν είμαι προβλέψιμος. Και όσο με περιμένουν στην γωνία, τόσο θα τους βγαίνω από αλλού»!

Εκτός πλαισίου

Πράγματι, έχει απόλυτο δίκιο! Οι επικοινωνιολόγοι σχεδιάζουν μία στρατηγική στη βάση ορισμένων δεδομένων, έχοντας δηλαδή, μεταξύ των άλλων, «διαβάσει» τον αντίπαλο. Ο κ. Κασσελάκης έχει αποδείξει ότι είναι έξω από αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι προβλέψιμος. Παράλληλα με μελετημένες κινήσεις «καίει» – σε νεκρό χρόνο! – τα «χαρτιά» που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «αδύνατα σημεία» και να τα χρησιμοποιήσει ο αντίπαλος σε βάρος του….

Το σπίτι

Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή περίπτωση με την επίσκεψη του κ. Νίκου Ευαγγελάτου και της τηλεοπτικής κάμερας στο νέο του σπίτι – όπως μεταδόθηκε στο Mega. Ενώ έχει δηλώσει πως θα καταθέσει το πόθεν έσχες του πριν από τις εκλογές.

Μήνυμα

Από την άλλη πλευρά ο χθεσινός του λόγος είχε και ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «41 ακίνητα, αδήλωτοι Βολταίροι, offshore εταιρείες, πλαστά πόθεν έσχες και μία αποτυχημένη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα για τον κύριο Μητσοτάκη με ζημιές στις επενδύσεις και στον εργοδότη του. Για να περάσει 1,5 μήνας αεργίας πριν να γίνει βουλευτής». Το μήνυμα είναι σαφές: «αν θέλεις να αναδείξεις το θέμα των περιουσιακών μου στοιχείων, θα σου απαντήσω αναλόγως»! Πρόκειται για σκληρό παίκτη και απρόβλεπτο. Γι΄ αυτό και το «παιχνίδι» έχει αρχίσει να αποκτά σασπένς….

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024