Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν του βγαίνει ο εκβιασμός και αρχίζει ο αντιΣΥΡΙΖΑ καημός, ο Τσίπρας προειδοποιεί χάνει την ουσία η πολιτική

Δεν του βγαίνει ο εκβιασμός και αρχίζει ο αντιΣΥΡΙΖΑ καημός, ο Τσίπρας προειδοποιεί χάνει την ουσία η πολιτική

Ο Μητσοτάκης αρχίζει τις στροφές σιγά μη σκάσει λέει για τις ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης μιλά για ποσοστά ποιος περιμένει το 2027, ο Τσίπρας σηκώνει χέρι γιατί στο μάθημα «πολιτική» έχει πολλά να πει

Στροφές

Κάτι συμβαίνει εκεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την προεκλογική στροφή, εντός ολίγων ημερών, του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – από την ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ακύρωσε το δίλημμα που έθεσε στο συνέδριο!

Διλήμματα;

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όπως είναι γνωστό οι ευρωεκλογές έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία. Επειδή δεν διακυβεύεται η κυβέρνηση – απλώς αποστέλλονται μηνύματα πανταχόθεν! – δεν χωρούν και διλήμματα. Όπως συνέβη στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις….

Σταθερότητα ή αστάθεια;

Αλλά οι επιτελείς του Μαξίμου σκέφτηκαν πως για να ενισχύσουν την συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος, να θέσουν το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια». Το διατύπωσαν με διάφορους τρόπους και δοθείσης ευκαιρίας το … «πήγαιναν». Και το επικύρωσε και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο. Ας πούμε, λοιπόν, όλα καλά μέχρι εδώ – έστω κι αν το δίλημμα ήταν fake! Διότι τι είδους αστάθεια μπορεί να υπάρξει με ενισχυμένη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου επιπλέον 6 βουλευτές, δηλαδή με 164 βουλευτές;

Αλλαγή!

Αιφνιδίως όμως στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός την … γύρισε την πλάκα! Και δήλωσε με σαφήνεια πως όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει εκλογές νωρίτερα από το 2027, αλλά και στα υπόλοιπα τρία χρόνια ως τότε, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Σαφές!

Όπως βγει

Όμως μετά από τα όσα είπε – μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών – η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει στις εκλογές χωρίς δίλημμα – αυτό τον έμμεσο εκβιασμό προς τους πολίτες. Πιθανόν να είναι οι καινούργιες οδηγίες του κ. Σταν. Το αν θα είναι επιτυχείς θα φανεί στο … «χειροκρότημα». Όμως περιθώρια ενεργοποίησης μεγαλύτερου μέρους της εκλογικής βάσης του κόμματος δεν νομίζω ότι υπάρχουν!

Αποχή;

Διότι δεν είναι μόνο η «Δεξιά της Δεξιάς» η οποία κερδίζει πόντους. Μην ξεχνάτε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ακόμη χειρότερο απ΄ όσο φαίνεται – υπάρχει «διάρρηξη» του σκληρού πυρήνα των δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας! Υπάρχει ένας ακόμη κίνδυνος, ο οποίος δεν συζητείται στο δημόσιο λόγο, γιατί έχει περίπου προεξοφληθεί! Είναι η αποχή. Και χωρίς δίλημμα – έστω και ψευδές! – ίσως να είναι μεγαλύτερη. Θα φανεί πάντως. Υπομονή….

Απαξίωση

Εν τω μεταξύ υπάρχει μία απελπισμένη προσπάθεια απαξίωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη. Προσπαθεί να ξυπνήσει μνήμες της κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα με την συνεργασία του κ. Πάνου Καμμένου – του παλιού «αντισύριζα» μετώπου. Κι αυτή δια στόματος του κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή ο κ. Κασσελάκης είναι μία νέα version του κ. Τσίπρα και στην θέση του κ. Καμμένου είναι ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Όμως το μήνυμα είναι τόσο ασθενές, που δεν μπορεί να σταθεί επ΄ ουδενί! Αντιθέτως αποκαλύπτει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται! Δηλαδή η χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη απέπνεε το μήνυμα «ότι είναι να γίνει, ας γίνει, εγώ θα πάω έτσι ως το 2027. Τέλος». Είναι κι αυτό μια άποψη!

«Νάρκες»

Μου έλεγαν πάντως πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας που αιφνιδίως προκύπτουν και αποδεικνύουν την γύμνια μιας κυβέρνησης πέντε ετών – κάτι σα «νάρκες»! Όπως επί παραδείγματι η γυναικοκτονία στους Αγίου Αναργύρους, που ανέδειξε το μείζον πρόβλημα της ασφάλειας. Και περίπου δύο μήνες ακόμη ως τις 9 Ιουνίου, είναι πολύς χρόνος και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα προκύψει. Κι η task force της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου δεν ξέρει ποια «τρύπα» θα καλύψει πρώτα..,.

Οι αρχηγοί

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά αυτές τις ευρωεκλογές τις έχουν «επ΄ ώμου» οι αρχηγοί των κομμάτων – προεξαρχόντων των κ.κ Μητσοτάκη και Κασσελάκη, που έχουν διαμορφώσει το πρώτο δίδυμο – σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα. Τι χρείαν μαρτύρων έχομεν ότι αφορούν αποκλειστικά την ελληνική πολιτική σκηνή.

Οι κρυφές;

Χθες όμως, εκτός του κ. Μητσοτάκη, συνέντευξη έδωσε και ο κ. Κασσελάκης, στο Mega. Μεταξύ των άλλων μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μία αναφορά του. Είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ότι είναι πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να φτάσει στο 20% και η Νέα Δημοκρατία στο 29%. Επειδή είναι μάλλον η πρώτη φορά που κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά των δύο κομμάτων, ρώτησα αρμοδίως και μου είπαν τα εξής: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει υπόψη του έρευνες που γίνονται για λογαριασμό του ιδίου – και κοινωνοί των είναι ένας μικρός αριθμός στελεχών πέριξ του προέδρου. Σύμφωνα μ΄ αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εκτός απροόπτου μπορεί να κινηθεί από 17% ως και 20% και η Νέα Δημοκρατία από 29% ως 31%. Απλώς στη συνέντευξη χρησιμοποίησε το ανώτατο ποσοστό του κόμματος και το κατώτερο της Νέας Δημοκρατίας. Το σημειώνω….

«Μαύρη τρύπα»

Μιας όμως και ανέφερα τις κρυφές δημοσκοπήσεις της Κουμουνδούρου, να επισημάνω κι αυτήν, της Opinion Poll, που έγινε για λογαριασμό του Action 24. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Κρατώ όμως δύο: πρώτον ότι «Κανένας» παίζει στα ίσα τον κ. Μητσοτάκη, στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού και δεύτερον, ότι επιβεβαιώνεται πως η Μακεδονία είναι «μαύρη τρύπα» για τη Νέα Δημοκρατία – με 25%. Επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15% – κι όπως μου λένε έχει θέματα με το ψηφοδέλτιο του, είναι πολύ αδύναμο – στην τρίτη θέση η «Ελληνική Λύση» με 12,6% και στην τέταρτη το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 12,4%. Ως εκ τούτου είναι ερμηνεύσιμη η μεταγραφή του κ. Θοδωρή Ζαγοράκη!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Η ημέρα των συνεντεύξεων χθες και ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε την τιμητική του στο Φόρουμ των Δελφών. Νομίζω όμως ότι μου «έκλεψε» την … ατάκα, όταν είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος». Την είχε χρησιμοποιήσει η στήλη προσφάτως. Ας είναι όμως η … «κλοπή» ήταν για καλό σκοπό! Και κυρίως εύστοχη,,,,

Το διακύβευμα

Όμως η πιο εύστοχη παρατήρηση του κ. Τσίπρα ήταν πως το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της «ισορροπίας του πολιτικού συστήματος». Σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη για την υπάρχουσα ανισορροπία, που το χαρακτηρίζει. Θα προσπαθήσω να τον «ερμηνεύσω» και αυτόν τον … «ποιητή»!

Διεργασίες

Η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί κατ΄ αρχήν με την απόσπαση ενός υψηλού ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπως φαίνεται ως τώρα… – και σε δεύτερο χρόνο να πυκνώσουν οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ετσι ώστε στις εθνικές εκλογές να υπάρξει μία αξιόπιστη πολιτική απάντηση στη Νέα Δημοκρατία. Τι είδους διεργασίες θα γίνουν δεν μπορώ να προβλέψω….

Απαξιωτικά

Στο σημείο αυτό να σημειώσω και την εκ νέου απαξιωτική αναφορά του κ. Κασσελάκη προς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Αν και εν πρώτοις εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να έχει ιδιαίτερη σημασία. Πόσο μάλιστα αν – όπως φαίνεται τώρα… – από το βράδυ των εκλογών το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βρεθεί στη δίνη μιας αντίστοιχης με την Κουμουνδούρου κρίσης!

Χρόνος

Πάντως μετά από τις εκλογές υπάρχει … «άπλετος χρόνος» – τα τρία χρόνια μοιάζουν με … αιωνιότητα – για διεργασίες. Και ο κ. Τσίπρας είπε πως το ινστιτούτο που ετοιμάζει θα ασχοληθεί με την παραγωγή πολιτικής!

Ο κ. Γιώργος Αυτιάς

Ρε παιδιά θα το ξεχνούσα! Πως ήταν το σύνθημα της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «ήταν δίκαιο έγινε πράξη»! Ετσι νομίζω, αν θυμάμαι καλά. Ε, μπορώ να το φωνάξω για τον κ. Γιώργο Αυτιά! Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκατέστησε μία αδικία χρόνων και με τον σωστό τρόπο. Διότι αν θυμάμαι καλά ο κ. Αυτιάς δεν επιθυμούσε να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στο πάτριο νομό, τη Σάμο. Όχι, διότι είναι προσωπικότητα ευρωπαϊκής εμβέλειας! Τώρα βέβαια υπάρχουν και ορισμένες λεπτομέρειες, πως οι αμοιβές των ευρωβουλευτών είναι υψηλότερες του εθνικού κοινοβουλίου. Αλλά αυτά είναι κακόβουλα σχόλια κακόψυχων ανθρώπων. Κι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τον ως προμάχο της παράταξης στο τηλεοπτικό του μετερίζι, τον τοποθέτησε στη σωστή θέση. Επιτέλους!

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024