Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πόλωση φουντώνει, το σκάνδαλο των υποκλοπών πυρώνει, ο λαός φορτώνει και τον Ιούνιο κληρώνει

Η πόλωση φουντώνει, το σκάνδαλο των υποκλοπών πυρώνει, ο λαός φορτώνει και τον Ιούνιο κληρώνει

Τις ευρωεκλογές μασκαρεύουν εθνικές, εκτοξεύουν απειλές, τον λαό ξαναθυμούνται μπας και ξεχάσει υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Με πολιτική αστάθεια απειλεί ο Μητσοτάκης, θέλω να γενώ πρωθυπουργός λέει ο Κασσελάκης, είμαι και εγώ εδώ φωνάζει ο Ανδρουλάκης

Οι δεύτερες

Στις 17 Ιουνίου 1984 πραγματοποιήθηκαν οι δεύτερες ευρωεκλογές, μετά από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Ηταν περίπου 2,5 χρόνια μετά από τις εθνικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981. Χρονιά ορόσημο στα μεταπολιτευτικά χρονικά!

Ανδρέας Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου έκανε την νικηφόρα του έφοδο στο «κράτος της δεξιάς»! Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με ένα πλήθος να παραληρεί ο τότε πρόεδρος του κόμματος έκλεισε την ομιλία με την περίφημη φράση «και στις 19 σοσιαλισμός!». Βέβαια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ρητορική επίκληση των συνθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων….

Γεώργιος Παπανδρέου

Οπως 37 χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου μιλώντας αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, με χιλιάδες λαού στην πρώτη του συγκέντρωση να φωνάζουν το εαμικό σύνθημα «Λαοκρατία», ανέφερε το περίφημο «Πιστεύομεν και εις την Λαοκρατίαν». Το απέδειξε ενάμιση μήνα αργότερα, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία!

Ευάγγελος Αβέρωφ

Το 1981 όμως ήταν άλλοι καιροί. Και στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Παπανδρέου είχαν γίνει αρκετά. Τόσα ώστε να κάνουν τη Νέα Δημοκρατία να φρυάξει! Ο Γεώργιος Ράλλης χάνοντας τις εκλογές, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος. Ηταν πλέον η σειρά του Ευάγγελου Αβέρωφ, του χαμένου των εσωκομματικών εκλογών του 1980. Και οι ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου 1984 ήταν η πρώτη ευκαιρία για να πάρει η Νέα Δημοκρατία την ρεβάνς….

Καραμπίνες…

Η πόλωση είχε φτάσει στο ζενίθ, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των έτσι κι αλλιώς «πράσινων» και «γαλάζιων» καφενείων! Μάλιστα είχαν τόσο πολύ οξυνθεί τα πάθη, που σε μία προεκλογική εκδήλωση στην Καλαμάτα βγήκαν κι οι καραμπίνες!

Ρεβάνς

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου (αυτο)τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Κανείς δεν ασχολούνταν με την ΕΟΚ και το ευρωκοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία έβλεπε τις εκλογές ως την αρχή της πτώσης της ΠΑΣΟΚ – στις επόμενες εθνικές εκλογές του 1985….

Παραιτήθηκε

Κι όπως ήταν φυσικό ήρθε δεύτερη με 38,05%, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 41,58%. Η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε, το ΠΑΣΟΚ έπεσε, αλλά ο Παπανδρέου τις εκλογές τις κέρδισε. Και ο Αβέρωφ παραιτήθηκε από πρόεδρος. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την επιλογή του «αντι – Ανδρέα» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Αλλά κι αυτό είναι μία άλλη ιστορία!

Δημοσκόπηση

Εκτοτε οι ευρωεκλογές «μετατράπηκαν» σε μία ευρύτατη δημοσκόπηση με πραγματικούς όρους και «δείγμα» το σύνολο των ψηφοφόρων. Ολα αυτά όμως μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιουνίου….

Με «εθνικά χρώματα»

Οπου παρατηρείται το εντυπωσιακό φαινόμενο. Η Νέα Δημοκρατία με εμφανή υπεροχή έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «βάφει» τις επικείμενες ευρωεκλογές με έντονα «εθνικά χρώματα» γιατί πλέον φοβάται ότι το πλεονέκτημα της διαλυμένης αντιπολίτευσης δεν θα το έχει για πολύ. Ισως το απολέσει σύντομα. Κι έχει βέβαια στο ιστορικό της να παρουσιάσει μία «πολιτεία» που έχει προκαλέσει τρομακτικές δυσαρέσκειες!

Πτώση

Και μάλιστα αν σε ένα χρόνο να πέσει από 41% των εθνικών εκλογών στο πχ 29% ή 30%, η ήττα είναι εμφανής. Δεν μπορεί να κρυφτεί, όσα «μαγικά» κι αν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Αν ανασυνταχθεί η αντιπολίτευση μπορεί να την οδηγήσει και σε ήττα το 2027!

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η ανάγκη δεν είναι μόνο του κυβερνώντος κόμματος, είναι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η οποία αφού πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» και έχοντας και μία διάσπαση στο ενεργητικό της – που της στοίχισε 11 βουλευτές – έχει ανάγκη να ανακάμψει. Και να αποδείξει ότι μπορεί να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά. Γι΄ αυτό κι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης «παίζει τα ρέστα του». Η τελευταία δημοσκοπική του ανάκαμψη δείχνει πως διαθέτει μία ορισμένη δυναμική. Το μέγεθος της θα μετρηθεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου!

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση (αυτο)τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ασκούμενος στον ρόλο του … ισορροπιστή, διαπίστωσε πως τα δημοσκοπικά οφέλη στην περίοδο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σπαρασσόταν από τις εσωτερικές έριδες, ήταν πρόσκαιρα! Και επέστρεψε εκ νέου στην τρίτη θέση.

Αδηλο το μέλλον

Ομως έχοντας καλλιεργηθεί προσδοκίες εκλογικής ανόδου, είναι προφανές, πως αν τελικά περιοριστεί στα ποσοστά των εθνικών εκλογών, θα έχει σοβαρό «υπαρξιακό» πρόβλημα! Λέγεται πως θα του επιτεθούν από όλες τις πλευρές. Και πηγαίνοντας για τις εθνικές εκλογές του 2027 – αν τελικώς το κατορθώσει – θα φτάσει ως «πρόβατον επί σφαγήν»! Δύσκολο το στοίχημα, δύσκολες κι οι ημέρες….

«Νέα Αριστερά»

Από την άλλη πλευρά η «Νέα Αριστερά» στην πρόβα τζενεράλε της, έχει ανάγκη να αποσπάσει ένα ποσοστό άνω του 3% – και να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή – για να έχει ελπίδες για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ότι θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αν και το εσωτερικό της κλίμα δεν θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο δυνατό αυτή την περίοδο!

«Ελληνική Λύση»

Επίσης η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου η οποία δημοσκοπικά πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό – κι φαίνεται να έχει υπερκεράσει το ΚΚΕ – και ίσως να διεκδικήσει ακόμη και τρεις ευρωβουλευτές, θέλει να αποδείξει ποιος είναι ο «ηγεμόνας» στο χώρο της «Δεξιάς της Δεξιάς». Κι αποτελεί και τον πρώτο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου. Αν και μέχρι τώρα τα πυρά που δέχθηκε αποδείχθηκαν άσφαιρα….

Ολοι

Σ΄ αυτό τον ανταγωνισμό, όπως είναι φυσικό έχουν «παρασυρθεί» και τα υπόλοιπα κόμματα, που ευελπιστούν ότι θα κατορθώσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, αξιοποιώντας την – δημοσκοπική – πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι η βραδιά των εκλογών μπορεί να αποκαλύψει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Και να διαμορφώσει νέα δεδομένα!

Νέα δεδομένα

Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές απέχουν τρία χρόνια και η Νέα Δημοκρατία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βελτιώσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση με 5 ή 6 έδρες ακόμη – από τον διαμοιρασμό των «ιματίων» των «Σπαρτιατών»!

Επαναπροσεταιρισμός

Εν τω μεταξύ μου έλεγαν πως η σημερινή περιοδεία του κ. Κασσελάκη στη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι και τη Νέα Σμύρνη – ειδικά για τις δύο πρώτες περιοχές – έχει να κάνει με την προσπάθεια επανασυσπείρωσης λαϊκών στρωμάτων που είχαν στηρίξει την αξιωματική αντιπολίτευση το 2019, αλλά απομακρύνθηκαν το 2023….

Οικονομικά

Κατά τα άλλα ορισμένοι στην Κουμουνδούρου είναι πολύ προβληματισμένοι με τα οικονομικά του κόμματος. Πρώτον, δεν έχουν πληρωθεί οι προμηθευτές των προηγούμενων εκλογών και υπάρχει πολύ σκεπτικισμός «πως θα κάνουμε εκλογές με άδεια ταμεία» – βλέπετε ο νέος πρόεδρος έχει απαρνηθεί όλους τους εκτός κόμματος παλαιούς χρηματοδότες, δεν το συζητάει!

Δει δη χρημάτων…

Δεύτερον, υπάρχει αρκετός κόσμος απλήρωτος, κυρίως στην κατηγορία των κομματικών υπαλλήλων, που φτάνει μέχρι και πέντε μήνες – γίνεται διαχείριση των λίγων χρημάτων που απομένουν από την κρατική χρηματοδότηση. Τρίτον, δεν τα βλέπω καλά τα κομματικά μέσα, όχι μέχρι τις εκλογές, αλλά αμέσως μετά! Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων, που θα έλεγε και ο Δημοσθένης….

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024