Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Δείτε live τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Καμία αλλαγή στη ροή βοήθειας παρά τις διαβεβαιώσεις Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Καμία αλλαγή στη ροή βοήθειας παρά τις διαβεβαιώσεις Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η πίεση στο Ισραήλ αυξάνεται ωστόσο η σφοδρότητα του πολέμου στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

«Απολύτως απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Γάζα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και καλεί το Ισραήλ να αυξήσει γρήγορα τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το χάσμα ωστόσο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να παραμένει μεγάλο καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει να θεωρεί «φαντασίωση» το αίτημα για μόνιμη απόσυρση των στρατευμάτων του.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τη δολοφονία των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, με τις IDF να παραδέχονται ότι παραβίασαν τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά με νέο ψήφισμα να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

02:50 Η πολιτική πόλωση τρομάζει τους ηγέτες του Ισραήλ

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και άλλοι πολιτικοί ηγέτες καταγγέλλουν τον ύποπτο εμβολισμό διαδηλωτών από οδηγό στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα.

Σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει το περιστατικό «πολύ σοβαρό», ο Herzog προειδοποιεί ότι «η βία είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστεί» και ζητεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι ενεργούν βίαια.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην 6η Οκτωβρίου», λέει, αναφερόμενος στις πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που ταλάνιζαν το Ισραήλ πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα του Ισραήλ. Μόνο μαζί θα νικήσουμε τους εχθρούς μας».

02:20 Ισραηλινές επιδρομές στον Ανατολικό Λίβανο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Beqaa, στον ανατολικό Λίβανο, νωρίς το πρωί της Κυριακής, δήλωσαν δύο λιβανέζικες πηγές ασφαλείας στο Reuters, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τον Λίβανο.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που ανήκει στην ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ στο χωριό Τζάντα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ένα από τα πλήγματα είχε στόχο την πόλη Σάφρι, κοντά στην ανατολική πόλη Μπααλμπέκ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίτερα το Σάββατο.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού, το οποίο καταρρίφθηκε από τους μαχητές της ισλαμικής αντίστασης πάνω από το λιβανέζικο έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, 6 Απριλίου 2024, είναι τύπου Hermez 900», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

01:50 Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσθέσει πλοίο στον θαλάσσιο διάδρομο Κύπρου-Γάζας

Στο Χ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της χώρας θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Προσθέτει ότι ο θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ Κύπρου και Γάζας, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, θα δημιουργηθεί «στις αρχές Μαΐου». Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης 9,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 12,25 εκατομμύρια δολάρια) σε «βοήθεια, εξοπλισμό και τεχνογνωσία» για τον διάδρομο.

Η ανάρτησή της αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα». Οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έχουν επικριθεί ότι δεν ασκούν αρκετή διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να το κάνουν να σταματήσει να εμποδίζει τη βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

01:20 Ο ισραηλινός στρατός πυροβολεί αιτούντες βοήθεια στην πόλη της Γάζας

Αποκλειστικό βίντεο που αποκτήθηκε και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους να υποχωρούν αφού δέχθηκαν πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι είχαν συγκεντρωθεί στην οδό al-Rashid στην πόλη της Γάζας πριν από λίγο, περιμένοντας την πιθανή άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στη συνέχεια δέχθηκαν πυρά από ισραηλινά οχήματα, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από το δρόμο μετά από πυροβολισμούς. Το αν υπήρξαν θύματα από την επίθεση αυτή είναι άγνωστο προς το παρόν. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν και στο παρελθόν επιτεθεί σε Παλαιστίνιους στη Γάζα καθώς προσπαθούν να παραλάβουν βοήθεια.

Στις 29 Φεβρουαρίου, σε αυτό που είναι γνωστό ως «σφαγή των αλεύρων», 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 750 τραυματίστηκαν αφού ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

00:50 Η αστυνομία παραδέχεται ότι η αστυνομικός χτυπήθηκε κατά λάθος στη μύτη από διαδηλωτή, αφού ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε γροθιά

Η αστυνομία του Τελ Αβίβ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει ότι η αστυνομικός που έσπασε τη μύτη της κατά τη διάρκεια της αποψινής διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ δεν δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από διαδηλωτή, όπως ισχυρίστηκε νωρίτερα η δύναμη, αλλά χτυπήθηκε ακούσια.

Στη «διευκρίνιση», η αστυνομία σημειώνει ότι ο διαδηλωτής σπρώχτηκε από άλλον αστυνομικό και καθώς έπεσε προς τα πίσω ένας από τους αγκώνες του χτύπησε την αστυνομικό στο πρόσωπο, «χωρίς κακή πρόθεση να την βλάψει».

Η ισραηλινή αστυνομία διαγράφει επίσης την αρχική της ανάρτηση στο Χ που ισχυριζόταν ότι η αστυνομικός δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο, καθώς το βίντεο με τη στιγμή που τραυματίστηκε μοιράζεται ευρέως. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο ο αστυνομικός αρπάζει με την βία διαδηλωτή και τον πετά προς τα πίσω, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να σπάσει τη μύτη της αστυνομικού.

00:30 Η αστυνομία συλλαμβάνει άλλους τέσσερις διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ και χρησιμοποιεί ηχητικό κανόνι- τουλάχιστον 6 συλλήψεις συνολικά

00:00 Η οργή συσσωρεύεται στους δρόμους του Τελ Αβίβ

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα αστυνομικός δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από διαδηλωτή στο Τελ Αβίβ και ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο διαδηλωτή που άναβε φωτιές στο δρόμο Begin.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «στο τέλος της διαμαρτυρίας, οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν ήσυχα και χωρίς ασυνήθιστα επεισόδια», αλλά «μια χούφτα διαδηλωτών έφτασε με στόχο να αντιμετωπίσει τους αστυνομικούς με σοβαρή βία και να μην διαμαρτυρηθεί νόμιμα».

23:30 Πέντε διαδηλωτές χτυπήθηκαν σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια εμβολισμού αυτοκινήτου

Η Haaretz αναφέρει ότι πέντε διαδηλωτές χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ κοντά στο κέντρο μιας διαδήλωσης από έναν οδηγό που αρνήθηκε να υπακούσει στις οδηγίες της αστυνομίας.

Η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι ομάδες πρώτων βοηθειών μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο Ichilov και ότι ένας από αυτούς φέρεται να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένα βίντεο από το περιστατικό που αναρτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, τον Uri Sela, ο οποίος εργάζεται για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

23:00 Ακόμα ένα χτύπημα της Χαμάς κατά ισραηλινών στρατιωτών

Μόλις οι IDF έσπευσαν να διασώσουν τους στρατιώτες που επιχειρούσαν να διασώσουν τους μαχητές τους, έγιναν ξανά στόχος. «Οι μαχητές μας στόχευσαν και πάλι τις δυνάμεις διάσωσης και τους στρατιώτες που εγκατέλειψαν την περιοχή και οχυρώθηκαν σε ένα από τα σπίτια που περιβάλλουν την περιοχή Al-Hadath με εκρηκτικό μηχανισμό κατά προσωπικού» δήλωσε η Χαμάς.

22:42 Πως έστησε η Χαμάς την παγίδα στους ισραηλινούς στρατιώτες

Οι μαχητές της Al-Qassam χτύπησαν και ακινητοποίησαν 3 άρματα Merkava με βλήματα Al-Yassin 105.

Μόλις οι δυνάμεις διάσωσης προχώρησαν στην τοποθεσία και έφτασαν στη μέση ενός ναρκοπεδίου που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων, έγιναν στόχος της πυροδότησης 3 εκρηκτικών μηχανισμών κατά προσωπικού.

«Οι μαχητές μας επιβεβαίωσαν ότι σκότωσαν 6 σιωνιστές στρατιώτες, μετατρέποντάς τους σε κομμάτια, και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό πολλών άλλων. Το συμβάν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή Al-Zana, ανατολικά της πόλης Khan Younis, νότια της Λωρίδας της Γάζας» όπως δήλωσε η Χαμάς στο Telegram.

22:20 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστηρίζουν ότι πάνω από δώδεκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, ισχυρίζεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 14 ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τις τελευταίες ώρες.

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι η ομάδα ισχυρίζεται ότι εννέα ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συνοικία az-Zanna στο ανατολικό Khan Younis, κοντά στα σύνορα της πόλης με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι μια άλλη επίθεση που ανέλαβε η Χαμάς στη συνοικία Αμάλ, με τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων, έπληξε τρία ισραηλινά άρματα Merkava, σκοτώνοντας πέντε ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Azzoum πρόσθεσε ότι τρία ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν για να απομακρύνουν τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές αυτές. Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις συγκρούσεις στο Χαν Γιουνίς, καθώς έρχονται πληροφορίες.

22:00 Η Γερμανική φραγάτα αναχαίτισε πύραυλο των Χούτι

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, γνωστή ως Aspides, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η γερμανική φρεγάτα «Hessen» αναχαίτισε πυραυλική επίθεση από έδαφος που ελέγχεται από τους Χούθι.

«Η δράση που εκτέλεσε η Hessen ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ζημιά σε ναυτικούς και εμπορική ναυτιλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες ότι ένα πλοίο αποτέλεσε στόχο περίπου 61 ναυτικά μίλια (περίπου 113 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πόλης-λιμάνι της Υεμένης Χοντέιντα.

Δεν είναι σαφές εάν τα δύο αυτά περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους.

Η επιχείρηση Aspides δρομολογήθηκε τον Φεβρουάριο για να βοηθήσει στην προστασία της βασικής θαλάσσιας εμπορικής οδού από τις επιθέσεις με drones και πυραύλους από την πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης, η οποία ζητά τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

21:35 Πρώην επικεφαλής της Shin Bet ζητάει κατάπαυση του πυρός

Ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet Αμί Αγιαλόν δήλωσε ότι «η στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα έχει φτάσει στα όριά της», μιλώντας σε διαδήλωση στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

«Οι στρατιώτες μας αναγκάζονται να καταλάβουν εκ νέου μέρη που είχαν καταληφθεί πριν από λίγες εβδομάδες και να γίνουν αστυνομικές δυνάμεις για έναν πληθυσμό γεμάτο οργή και μίσος. Αναγκάζονται να σκοτώνουν πεινασμένους πολίτες που τους επιτίθενται όταν προστατεύουν αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τόνισε ότι η συνέχιση του πολέμου κατά της Χαμάς μέχρι να ηττηθεί πρέπει να συνεχιστεί «με το συνδυασμό μιας πολιτικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε έναν μετριοπαθή περιφερειακό συνασπισμό υπό αμερικανική και σαουδαραβική ηγεσία». Προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός τέτοιου συνασπισμού, είπε, είναι «μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τον παλαιστινιακό λαό».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Νετανιάχου να μην συζητήσει «την επόμενη μέρα» είναι καταστροφή. «Χωρίς σαφή ορισμό της επόμενης ημέρας -που είναι ο πολιτικός στόχος για τον οποίο αγωνιζόμαστε- ο πόλεμος γίνεται στόχος και όχι μέσο για την επίτευξή του», είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς πολιτικό στόχο, ο πόλεμος γίνεται μια συνεχής μάχη που κανείς δεν γνωρίζει το τέλος της».

21:15 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι καλούν σε μποϊκοτάζ του δείπνου των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ζητούν από τα μέλη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να μποϊκοτάρουν την πολυαναμενόμενη εκδήλωση στις 27 Απριλίου «ως πράξη αλληλεγγύης προς εμάς -τους συναδέλφους σας δημοσιογράφους- καθώς και προς τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων που λιμοκτονούν σήμερα στη Γάζα».

«Ο φόρος που μας επιβάλλεται για την απλή εκπλήρωση των δημοσιογραφικών μας καθηκόντων είναι συγκλονιστικός. Υποβαλλόμαστε σε συλλήψεις, ανακρίσεις και βασανιστήρια από τον ισραηλινό στρατό, και όλα αυτά για το «έγκλημα» της δημοσιογραφικής ακεραιότητας», αναφέρει η έκκληση.

Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι«το Δείπνο Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου αποτελεί ενσάρκωση της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, ανταλλάσσοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία με την πρόσβαση. Για τους δημοσιογράφους το να συγχρωτίζονται σε μια εκδήλωση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις θα σήμαινε την ομαλοποίηση, την εξυγίανση και τη λεύκανση του ρόλου της κυβέρνησης στη γενοκτονία».

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική καταμέτρηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 95 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στη Γάζα.

20:53 Είδηση που αναφέρει πως το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση, δεν επιβεβαιώνεται και αποτελεί προβληματική μετάφραση

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ειδήσεις: Πως ακούστηκαν εκρήξεις μέσα από την βάση Κονόκο και πως εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό την ίδια ημέρα. Το Ιράν μετέδωσε μέσω του πρακτορείου IRNA πως «τοπικά μέσα ανέφεραν εκρήξεις από το εσωτερικό της βάσης». Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.

20:48 «Το Ιράν πρόκειται να διεξάγει επιχείρηση κατά του εχθρού με τη μέγιστη δυνατή ζημία» λέει ο ΑΓΕΕΘΑ  του Ιράν για το Ισραήλ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση στο γραφείο του προξενείου του Ιράν στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί επιχείρηση για να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό σε εύθετο χρόνο.

Το είδος της επιχείρησης και ο σχεδιασμός της θα καθοριστούν από την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγκερί κατά την κηδεία του Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι, ο οποίος μαζί με άλλους έξι στρατιωτικούς συμβούλους σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, μετέδωσε το IRNA από την κεντρική ιρανική επαρχία Ισφαχάν το Σάββατο.

Η επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος ήταν μια πράξη απελπισίας, δήλωσε ο στρατηγός Μπαγκερί, προειδοποιώντας ότι ο εχθρός θα απογοητευτεί από τους γενναίους Ιρανούς άνδρες.

«Θα υπάρξουν σίγουρα αντίποινα».

Συνέχισε τονίζοντας ότι το ισραηλινό καθεστώς σκόπευε να κυριαρχήσει στη στρατηγική περιοχή της Δυτικής Ασίας, αλλά αντ’ αυτού καταρρέει, καθώς οι μαχητές της Δύναμης Quds και οι λαοί σε διάφορες περιοχές του ισλαμικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας, και το μεγάλο ιρανικό έθνος κατέβαλαν προσπάθειες για να μην το αφήσουν να επιτύχει τον στόχο του.

20:30 Πλοίο φέρεται να στοχοποιήθηκε πλησίον της Υεμένης

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε πληροφορίες ότι ένα πλοίο αποτέλεσε στόχο περίπου 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη.

 20:15 Το νοσοκομείο Αλ Σϊφα είναι ένα άδειο κέλυφος με ανθρώπινους τάφους λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δηλώνει ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί-εταίροι κατάφεραν να φτάσουν στο ιατρικό συγκρότημα της πόλης της Γάζας μετά τη θανατηφόρα πολιορκία δύο εβδομάδων  από το Ισραήλ.

«Η ομάδα έγινε μάρτυρας τουλάχιστον πέντε νεκρών κατά τη διάρκεια της αποστολής. Τα περισσότερα από τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων έχει υποστεί ζημιές ή έχει γίνει στάχτη. Ακόμη και η αποκατάσταση της ελάχιστης λειτουργικότητας βραχυπρόθεσμα φαίνεται απίθανη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Χρειάζεται εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από ομάδα μηχανικών για να διαπιστωθεί αν τα εναπομείναντα κτίρια είναι ασφαλή για μελλοντική χρήση. Η πρόσφατη προσπάθεια του ΠΟΥ και των εταίρων να υποστηρίξουν την αναβίωση των βασικών υπηρεσιών στο Αλ Σίφα έχει πλέον χαθεί και οι άνθρωποι στερούνται και πάλι την πρόσβαση σε σωτήριες υπηρεσίες υγείας».

20:07 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ καταγγέλλει τον «επαίσχυντο ανθρωπογενή λιμό» στη Γάζα

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικές υποθέσεις και έκτακτη βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς, καταγγέλλει τον πόλεμο στη Γάζα, ως «προδοσία της ανθρωπότητας».

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του την παραμονή της εξαμηνιαίας επετείου του πολέμου, ο απερχόμενος αξιωματούχος της ανθρωπιστικής βοήθειας ζητεί «συλλογική αποφασιστικότητα ώστε να υπάρξει μια λογοδοσία για αυτή την προδοσία της ανθρωπότητας».

«Για το λαό της Γάζας, οι τελευταίοι έξι μήνες πολέμου έφεραν θάνατο, καταστροφή και τώρα την άμεση προοπτική ενός απαίσχυντου ανθρωπογενούς λιμού», αναφέρει.

«Όπως έχω πει εγώ και άλλοι επανειλημμένα , το τέλος αυτού του πολέμου έχει καθυστερήσει προ πολλού.

19:50 Ο Νετανιάχου σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για συμφωνία, λένε συγγενείς των ομήρων

Η ισραηλινή ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz, μεταφέρει πως η Γιαέλ Ορ, ανιψιά του ομήρου Ντρορ Ορ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής καμία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Ο Νετανιάχου συνεχίζει να τορπιλίζει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και αυτοί πεθαίνουν στην αιχμαλωσία», δήλωσε ο Ορ. Μιλώντας για τον Ελάντ Κατζίρ, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε: «Θα μπορούσε να είχε σωθεί αν η συμφωνία γινόταν εγκαίρως, αλλά η ηγεσία μας είναι δειλή … Πρωθυπουργέ, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και οι επικεφαλής του συνασπισμού, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και δείτε ότι το αίμα είναι στα χέρια σας».

Η Εϊνάβ Ζανγκαούκε, της οποίας ο γιος Ματάν είναι όμηρος, δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου εκτροχιάζει σκόπιμα τη συμφωνία» και ζήτησε από τους υπουργούς Μπένυ Γκαντζ, Γκαντί Άιζενκοτ και Γιοάβ Γκαλάντ να «μας βοηθήσουν να τον αντικαταστήσουμε αμέσως, στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τους αγαπημένους μας στη Γάζα. Αναλάβετε δράση και αντικαταστήστε τον τώρα».

19:43 Ο Λαπίντ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον την Κυριακή το βράδυ για συναντήσεις με τον Μπλίνκεν και υψηλόβαθμους γερουσιαστές

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με το γραφείο του Λαπίντ.

Θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν.

Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της πίεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον στενότερό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον Μπενιαμίν Γκαντζ.

19:38 Ο Νετανιάχου δεν θα πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση των ομήρων εξαιτίας του Μπεν Γκβίρ και του Σμότριτς, λέει η συγγενής ομήρου

Η Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη του ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι «φοβάται να πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση των ομήρων επειδή ο (Ιτάμαρ) Μπεν-Γβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ τον απείλησαν με διάλυση της κυβέρνησης».

Μιλώντας σε διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων στο βόρειο Ισραήλ, η Αγιάλα Μέτζγκερ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε δημόσια κριτική στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του μέχρι να τους φέρει όλους πίσω».

Η Αγιάλα πριν λίγες ημέρες έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που την έσερναν με την βία από σημείο πλησίον του σπιτιού του Νετανιάχου που προέβαινε σε καθιστική διαμαρτυρία.

19:26 Η εισβολή στη Ράφα «δεν πρέπει να επιτραπεί»: Ιορδανία FM

Ο Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων των UNICEF, WHO, OCHA, UNRWA και WFP – έχουν «μιλήσει για τη φρίκη που έφερε το Ισραήλ στη Γάζα».

«Είναι καιρός να εισακουστεί η έκκλησή τους για τον τερματισμό αυτής της κτηνωδίας. Η UNICEF επικεντρώνεται τώρα στον φόβο για τη ζωή 600.000 αγοριών και κοριτσιών στη Ράφα, αν επιτραπεί η εισβολή. Δεν πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε ο Σαφάντι.

Η δήλωσή του στο Χ ήρθε ως απάντηση στον εκπρόσωπο της UNICEF Τζέιμς Έλντερ που δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά είναι παγιδευμένα στη Ράφα «χωρίς να έχουν πουθενά να πάνε με ασφάλεια. Τα παιδιά χρειάζονται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Τώρα».

18:41 Τζο Μπάιντεν: Το Ισραήλ κάνει αυτά που ζήτησε η Ουάσινγκτον σε σχέση με τη βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ ολοκληρώνει τα μέτρα που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την αύξηση της μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε εάν απείλησε ότι θα σταματήσει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο: «τους ζήτησα να κάνουν αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή».

17:23 CNN: Οι ΗΠΑ περιμένουν επίθεση του Ιράν σε αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται ενεργά για μια «σημαντική» επίθεση που θα μπορούσε να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας από το Ιράν, στοχεύοντας ισραηλινές ή αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτατους Ιρανούς διοικητές, μετέδωσε το CNN.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι «αναπόφευκτη» – μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί ομολόγους τους, ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Είμαστε σε κατάσταση ύψιστης επαγρύπνησης», είπε ο αξιωματούχος στο CNN προσθέτοντας ότι η επίθεση μπορεί να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που μίλησε με το αμερικανικό δίκτυο είπε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια «σημαντική επίθεση» και ότι η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ θεωρούν «αναπόφευκτα» τα αντίποινα της Τεχεράνης.

Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς για να λάβουν μέτρα μπροστά σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς αναμένουν ότι η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να γίνει σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

15:53 Τι συζητά η Χαμάς με τους διαμεσολαβητές για τις διαπραγματεύσεις – Οι κόκκινες γραμμές

Όπως αναφέραμε προηγουμένως μια αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου για να συζητήσει τις εξελίξεις στον φάκελο της εκεχειρίας.

Όπως αναφέρει το AJ εντατικές ήταν οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του ηγέτη του κινήματος Ισμαήλ Χανίγια και των μεσολαβητών τις τελευταίες ώρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Ο Χανίγια διαβεβαίωσε τους διαμεσολαβητές ότι οποιοσδήποτε γύρος διαπραγματεύσεων πρέπει να ξεκινήσει στη βάση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα και την άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων.

15:41 Φόρουμ για ομήρους: «Ο Κατζίρ θα μπορούσε να είχε επιστρέψει ζωντανούς – Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο»

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών δήλωσε ότι ο Ελάντ Κατζίρ, η σορός του οποίου ανασύρθηκε πρόσφατα και μεταφέρθηκε πίσω στο Ισραήλ από τη Γάζα, «κρατήθηκε ζωντανός από τη Χαμάς επί τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δόθηκαν σημεία ζωής και έφτασαν στο Ισραήλ αναφορές για την κατάστασή του. Τρεις μήνες κατά τους οποίους υπήρχε η δυνατότητα να σωθεί και να επιστρέψει ζωντανός στην οικογένεια και τη χώρα του».

Το φόρουμ ανέφερε ότι «η ανάκτηση της σορού του είναι μια επώδυνη, άμεση και δύσκολη υπενθύμιση ότι ο χρόνος τελειώνει για τους ομήρους. Δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει χρόνος για διαμάχες εξουσίας, δεν υπάρχει χρόνος για παγκόσμια διπλωματία».

Το φόρουμ απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει αν θάψουμε και τους 133 ομήρους που έμειναν πίσω. Δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο».

15:29 UNRWA: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευρύνουμε την πρόσβαση στην περίθαλψη

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) παρέχει καθημερινά κρίσιμες υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες Παλαιστίνιους σε περισσότερα από 70 κέντρα υγείας στον πολιορκημένο θύλακα, αναφέρει η υπηρεσία.

Οι υπηρεσίες του οργανισμού περιλαμβάνουν περίπου 25.000 καθημερινές ιατρικές επισκέψεις, τακτική υγειονομική περίθαλψη για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και εμβολιασμούς, σύμφωνα με την UNRWA – η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση χρηματοδότησης.

«Η UNRWA αποτελεί σανίδα σωτηρίας στη Γάζα παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη που σώζει ζωές», δήλωσε ο διευθυντής υγείας της UNRWA, Akihiro Seita. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε» παρά τις απελπιστικές συνθήκες.

15:17 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 33.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.815 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Περίπου 46 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

15:09 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανακτήθηκε πτώμα αιχμαλώτου από τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι περισυνέλεξε τη σορό του ισραηλινού αιχμάλωτου Ελάντ Κατζίρ.

Ο Κατζίρ σκοτώθηκε ενώ κρατούνταν αιχμάλωτος από την ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η σορός του ανασύρθηκε στη Χαν Γιουνίς.

Ο Κατίζ είχε συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου από το κιμπούτς Νιρ Οζ, μαζί με τη μητέρα του, η οποία αργότερα απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο, ανέφερε ο στρατός. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στο Ισραήλ την ημέρα της επίθεσης, προστίθεται.

14:52 Σταγόνα στον Ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, «μέσα στην τελευταία ώρα, είδαμε πλάνα από τρία φορτηγά να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα. Υπάρχει ένα φορτηγό με καύσιμα και δύο φορτηγά γεμάτα χαρτόκουτα που φαίνεται να είναι ιατρικές προμήθειες. Αυτά τα τρία φορτηγά συνοδεύονταν από οχήματα του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας που εισέρχονται εξακολουθεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αυξανόμενες συνθήκες λιμού στη βόρεια Γάζα.

Όλοι εδώ αναμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ενώ βλέπουμε ότι κάποια φορτηγά εισέρχονται, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις πυροβολικού, σφυροκοπώντας μεγάλα τμήματα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών και ανατολικών περιοχών».

14:43 Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί στο Κάιρο την Κυριακή για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο την Κυριακή μετά από αιγυπτιακή πρόσκληση για να συζητήσει τις εξελίξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε στο Al Jazeera ανώτερη πηγή της Χαμάς.

Η πηγή ανέφερε ότι έγιναν εντατικές επαφές μεταξύ του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και των μεσολαβητών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Ο Χανίγια είπε στους διαμεσολαβητές ότι οποιοσδήποτε γύρος διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ξεκινήσει στη βάση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, πρόσθεσε η πηγή.

14:32 Φορτηγά με φάρμακα εισέρχονται στη βόρεια Γάζα από το πέρασμα Beit Hanoon

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν δύο φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα.

Το υλικό, το οποίο ανάρτησε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Mohammed Abu Amsha, καταγράφει τα φορτηγά, συνοδευόμενα από αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, να διέρχονται από έναν δρόμο της βόρειας Γάζας, όπου οι κάτοικοι ζητωκραυγάζουν στο βάθος.

Ο Abu Amsha ανέφερε ότι τα φορτηγά εισήλθαν στον θύλακα μέσω του περάσματος Beit Hanoon (Erez) με το Ισραήλ, πριν οδηγήσουν προς τα νοσοκομεία Kamal Adwan και Al-Awda της βόρειας Γάζας.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ανοίξει εκ νέου το πέρασμα Beit Hanoon για παραδόσεις βοήθειας, μετά τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

14:23 Επιφυλακτικοί οι Παλαιστίνιοι για την αύξηση βοήθειας

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και οι αεροπορικές επιδρομές κυρίως στην κεντρική περιοχή και στο βόρειο τμήμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, συζητούν να ανοίξουν ένα χερσαίο πέρασμα από το βόρειο τμήμα στην είσοδο της πόλης Beit Hanoon, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτό θα εφαρμοστεί επί τόπου.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους μιλήσαμε, πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για αντιπερισπασμό από τον ισραηλινό στρατό.

Όλη η συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης είναι ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανοίξει ένα χερσαίο πέρασμα και να διασφαλίσει την ομαλή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αλλά την ίδια στιγμή – σκεπτόμενοι τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς στην κεντρική περιοχή της Γάζας και στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας – τα ερωτήματα παραμένουν εδώ όσον αφορά τον μηχανισμό που είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένος όταν πρόκειται για την παράδοση της βοήθειας.

14:14 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο – Αναφορές για θύματα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε την πόλη Αρνούν στον νότιο Λίβανο, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον επτά μαχητές της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του κινήματος Αμάλ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε σχεδόν καθημερινή βάση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Όμως οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί αξιωματικοί.

Μεταξύ άλλων μελών, το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχοι κατά του Ισραήλ στον λεγόμενο συνασπισμό «άξονα της αντίστασης».

14:06 Τι κατάφερε το Ισραήλ μετά από έξι μήνες πολέμου

Αν και η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ σε σχέση με της Χαμάς είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, οι διακηρυγμένοι στόχοι της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν έχουν επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα.

Αντιθέτως παρά το πρωτοφανές αιματοκύλισμα το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε πιο δεινή θέση από ότι στις 7 Οκτώβρη, όταν η επίθεση της Χαμάς συγκλόνισε την ισραηλινή κοινωνία και εξέθεσε το κατεστημένο της χώρας που δεν κατάφερε να την αποτρέψει ή να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

«Δεν υπάρχει βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον της Γάζας, όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά ακόμα και σήμερα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πώς θα τελειώσει», δήλωσε ο Elgindy στο CNN, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Προγράμματος για την Παλαιστίνη και τις Ισραηλινό-Παλαιστινιακές Υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:50 Οι IDF δηλώνουν ότι σκότωσαν ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε κοινή ανακοίνωση με την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τον Akram Abed Alrahman Hasin Salame, ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας της Χαμάς, ο οποίος εκτελούσε επίσης χρέη αναπληρωτή δημοτικού ηγέτη στη Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα.

13:35 Συλλήψεις σε Ναμπλούς και Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι ενός νεαρού άνδρα στον προσφυγικό καταυλισμό Balata στη Ναμπλούς και τον συνέλαβαν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, μετά από προηγούμενες αναφορές μας για συγκρούσεις στον καταυλισμό.

Στο κέντρο της Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε άλλο κτίριο και συνέλαβαν έναν δεύτερο νεαρό, σύμφωνα με το Wafa, ενώ ένας τρίτος Παλαιστίνιος συνελήφθη σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στα νότια της πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν επίσης σε πρόσθετες συλλήψεις στην πόλη της Χεβρώνας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που συνελήφθησαν στην πόλη από το πρωί σε πέντε, ανέφερε το Wafa.

13:20 Έξι μήνες πολέμου στη Γάζα

  • Την Κυριακή συμπληρώνονται έξι μήνες από τον πιο θανατηφόρο και καταστροφικό πόλεμο που έχει δει ποτέ η Γάζα. Ακολουθούν μερικές από τις καταστροφικές επιπτώσεις στον θύλακα:
  • Περισσότεροι από 108.000 Παλαιστίνιοι – σχεδόν το 4,5% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας – έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Περίπου το 40% αυτών των θυμάτων είναι παιδιά.
  • Τουλάχιστον το 60% των κατοικιών της Γάζας έχουν καταστραφεί, μαζί με 392 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, 123 ασθενοφόρα και 184 τζαμιά.
  • Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί, με την πλειονότητα να έχει στριμωχτεί στη νοτιότερη συνοικία της Ράφα.
  • Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν «καταστροφική» επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Οι συνθήκες λιμού είναι χειρότερες στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά, έχουν πεθάνει από πείνα ή αφυδάτωση.

13:05 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Balata κοντά στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην πόλη Ντούρα, 7 χιλιόμετρα νότια της Χεβρώνας, και συνέλαβαν έναν νεαρό άνδρα εκεί, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.
  • Πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν σπίτια κοντά στην πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων στις γειτονιές Zeitoun, Sabra, Tal al-Hawa και Sheikh Ijlin, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας 10, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Τουλάχιστον 16 άτομα συνελήφθησαν κατά την πρωινή προσευχή στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

12:52 Φαύλος κύκλος οι διαπραγματεύσεις

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος θέλουν να διατηρήσουν τις διαπραγματεύσεις ζωντανές και να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός. Αλλά η Χαμάς δεν εντυπωσιάστηκε από την τελευταία ισραηλινή πρόταση, λέγοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα καινούργιο.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει παράλογες απαιτήσεις, ενώ η Χαμάς πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί είναι αδιάλλακτοι.

Μια υπενθύμιση για το πού βρισκόμαστε με αυτές τις απαιτήσεις:

Η Χαμάς λέει ότι θέλει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, σημαντική αύξηση της βοήθειας και της ανοικοδόμησης της Λωρίδας, την απελευθέρωση απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα με τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει με την κατάπαυση του πυρός, ότι δεν θα απελευθερώσει κανέναν «τρομοκράτη» και ότι ο στρατός δεν θέλει να επιστρέψουν οι άμαχοι στο βόρειο τμήμα ακόμη.

12:30 Διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ με αίτημα πρόωρες εκλογές και απελευθέρωση ομήρων

Ομάδες ακτιβιστών που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στο Kaplan Junction του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου ζητώντας εκλογές. Ορισμένοι συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα θα διαμαρτυρηθούν έξω από το αρχηγείο άμυνας της πόλης.

Την περασμένη εβδομάδα κλιμακώθηκαν οι διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ, ζητώντας πρόωρες εκλογές και εκλιπαρώντας την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ιδίως σε μια μαζική διαδήλωση μπροστά από την Κνέσετ την Κυριακή. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας πιστεύουν ότι η δημόσια οργή θα οδηγήσει αριθμό ρεκόρ της συμμετοχής των διαδηλωτών.

Επιπλέον διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η Ιερουσαλήμ, η Χάιφα και η Be’er Sheva. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, δεν θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, αλλά μία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ έξω από την Κνεσέτ, η οποία βρίσκεται σε πασχαλινή διακοπή.

12:09 Συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network.

Οι δυνάμεις περικύκλωσαν ένα σπίτι στον καταυλισμό και συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους εκεί, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

11:52 Πρόκληση η επιβίωση για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Με περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στοιβαγμένους στη νότια περιοχή της Ράφα της Γάζας – και με περισσότερους να καταφθάνουν κάθε μέρα – οι άνθρωποι αγωνίζονται όλο και περισσότερο για να έχουν πρόσβαση σε στέγη και βασικές προμήθειες.

Πολλοί έχουν στήσει αυτοσχέδια καταφύγια, καλυμμένα μόνο με υφάσματα ή εύθραυστα πλαστικά, δίπλα σε σχολεία της UNRWA για να μείνουν.

«Τα σχολεία είναι πλέον υπερπλήρη και δεν θέλουν να μας δεχτούν, οπότε αναγκαστήκαμε να πάρουμε μερικά ξύλα και στήσαμε αυτή τη σκηνή», δήλωσε στο Al Jazeera ένας Παλαιστίνιος που έχει εκτοπιστεί στη Ράφα μαζί με την οικογένειά του.

«Μερικές φορές δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε ούτε νερό. Και για τις τουαλέτες – δεν έχουμε καμία. Η γυναίκα μου και το παιδί μου πηγαίνουν στα σχολεία για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Οι άνδρες δεν επιτρέπεται καν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες στο σχολείο».

11:30 Καμία σημαντική αλλαγή στη ροή βοήθειας προς τη Γάζα

Παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ανοίξει ένα νέο συνοριακό πέρασμα και προβλήτα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή στη ροή της βοήθειας επί τόπου, λέει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera από τη Γάζα.

Οι συνθήκες είναι όλο και πιο απελπιστικές στη βόρεια Γάζα, όπου δεκάδες παιδιά έχουν πεθάνει από πείνα ή αφυδάτωση καθώς ο λιμός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

Ο Μαχμούντ λέει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθεί ουσιαστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας «μέχρι να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός και διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και των αιτούντων βοήθεια».

11:08 Η αυξανόμενη πίεση προς το Ισραήλ γίνεται «κυρίαρχη θέση»

Ο Hassan Barari, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Κατάρ, λέει ότι η αυξανόμενη διεθνής πίεση για τη δολοφονία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εκκλήσεις για τον τερματισμό των αποστολών όπλων στο Ισραήλ φαίνεται να είναι «γνήσιες».

«Νομίζω ότι πρόκειται για γνήσια πίεση, δεδομένου του τι έχει κάνει το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι η διεθνής κοινότητα έχει γίνει συνένοχη σε όλες αυτές τις ισραηλινές σφαγές και γενοκτονίες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Μπαράρι πρόσθεσε ότι η επιστολή που υπογράφουν η πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και δεκάδες Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, αντιπροσωπεύει μια «αλλαγή στην αμερικανική σκηνή».

«Ολόκληρο το Δημοκρατικό Κόμμα κινείται προς την υιοθέτηση αυτής της θέσης, οπότε έχει γίνει μια κυρίαρχη θέση», είπε.

10:48 NYT: Η… απειλή Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Σύμφωνα με τους NYT ο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου τον «απείλησε» για συμμόρφωση σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια με την μελλοντική στήριξη των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα η «απειλή» δεν περιλάμβανε συγκεκριμένη διατύπωση ούτε για τη στρατιωτική βοήθεια ούτε για το χρονοδιάγραμμα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να γίνει πειστικός.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ ο Νετανιάχου δέχτηκε την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας και φάνηκε πιο συγκαταβατικός από άλλες φορές.

10:32 Οι επιθέσεις συνεχίζονται στη Γάζα και εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές στην κεντρική Γάζα, την πόλη Χαν Γιουνίς, καθώς και την πόλη της Γάζας στα βόρεια.

Αυτές οι επιθέσεις εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει το AJ. Και μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά των εργαζομένων της WCK νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πολλοί άνθρωποι – δωρητές, εθελοντές και εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας επί τόπου – είναι πολύ αποθαρρημένοι.

Όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες επί τόπου.

10:17 «Ό, τι χειρότερο έχω δει στα είκοσι χρόνια σε αυτή τη δουλειά»

Ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε βίντεο από νοσοκομείο στη Γάζα, δίπλα σε ένα τραυματισμένο παιδί δηλώνει ότι η κατάσταση με τα παιδιά στον πολιορκημένο θύλακα είναι ό,τι χειρότερο έχει δει στα 20 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά.

10:00 Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μαρόκο – «Όχι στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ»

Χιλιάδες Μαροκινοί βγήκαν στους δρόμους της Καζαμπλάνκα, του Ραμπάτ και της Ταγγέρης χθες το βράδυ για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και να καταδικάσουν την εξομάλυνση του Μαρόκου με το Ισραήλ.

«Ήρθαμε για να πούμε «όχι» στις βάρβαρες σφαγές που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στην καταστροφή στη Γάζα… και στη σιωπή των αραβικών κρατών», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στην Καζαμπλάνκα ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας Μοχάμεντ Ριάχι.

Το Μαρόκο, το οποίο εξομάλυνε τους δεσμούς του με το Ισραήλ το 2020, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, αλλά δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα επανεξετάσει τους δεσμούς του με το κράτος.

09:35 Το Ιράν θα πραγματοποιήσει άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ

Το Ιράν φέρεται να έχει θέσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε «πλήρη συναγερμό», καθώς υπόσχεται εκδίκηση για ένα φερόμενο ισραηλινό χτύπημα τη Δευτέρα που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή στη Συρία και πολλά άλλα μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκαν την Παρασκευή οι New York Times δήλωσαν ότι το Ιράν έχει λάβει απόφαση να επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη δημιουργία αποτροπής.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση του Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

09:20 Η ισραηλινή αστυνομία συλλαμβάνει 16 πιστούς στο τέμενος Al-Aqsa

Τουλάχιστον 16 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσευχής τα ξημερώματα στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Laylat al-Qadr, ή αλλιώς της νύχτας της δύναμης, η οποία θεωρείται από τους μουσουλμάνους ως η ιερότερη νύχτα του Ραμαζανιού, του ισλαμικού ιερού μήνα νηστείας.

Οι εντάσεις έχουν ανέβει στα ύψη στον χώρο, καθώς οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί την είσοδο στο τέμενος στη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών, οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 55 ετών θα μπορούν να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ Άκσα, εάν έχουν έγκυρη άδεια. Αυτό μειώνει το ήδη μικρό ποσοστό όσων επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

09:07 Οι ισραηλινές επιδρομές πλήττουν σπίτια στη βόρεια και κεντρική Γάζα

Ισραηλινά πυρά πυροβολικού έπληξαν σπίτια κοντά στην πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων στις συνοικίες Ζεϊτούν, Σάμπρα, Ταλ αλ Χάουα και Σέιχ Ατζλίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 10, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν επίσης σπίτια σε πολλές περιοχές της κεντρικής Γάζας, προκαλώντας περισσότερους τραυματισμούς στις γειτονιές Mughraqa, Zahra και κοντά στον καταυλισμό Nuseirat, ανέφερε το Wafa.

09:00 Ανησυχία ΟΗΕ για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο στη Γαζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι «βαθιά προβληματισμένος» από τις αναφορές για την εκστρατεία βομβαρδισμών των IDF που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό στόχων.

08:45 Ισραηλινές επιδρομές στην Ιερουσαλήμ

Η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού σημαδεύτηκε από ένταση με τις ισραηλινές δυνάμεις να ρίχνουν δακρυγόνα σε πιστούς στο Αλ Άκσα.

Όπως αναφέρουν παλαιστινιακά μέσα το βράδυ έγινε επιδρομή συλλήψεων στην Ιερουσαλήμ.

08:32 «Σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό»

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν για ακόμα μία φορά έκκληση να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα καθώς «σύντομα η Γάζα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό».

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024