Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό» - Προειδοποιήσεις για έλλειψη τροφίμων

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: «Σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό» – Προειδοποιήσεις για έλλειψη τροφίμων

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για διαπραγματεύσεις μετά την πίεση Μπάιντεν στον Νετανιάχου για συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση»

Νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ενώ καλεί το Τελ Αβίβ να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

O Λευκός Οίκος προχώρησε στην πιο σκληρή ανακοίνωση μέχρι σήμερα για τη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα μετά την επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Ισραήλ να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα για να αυξηθεί «θεαματικά» η βοήθεια στη Γάζα ανοίγοντας περισσότερα περάσματα.

Στο Κάιρο αναμένεται ο επικεφαλής της CIA για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ αυξάνεται η διεθνής πίεση για κατάπαυση πυρός.

Σήμερα Παρασκευή οι αρχές του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα-απάντηση στο Ιράν μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Δείτε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

07:00 «Οι Ισραηλινοί συνήθως πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις»

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει «ορισμένα πραγματικά και συγκεκριμένα βήματα» για να «βελτιώσει» τους όρους των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα προκειμένου ν’ αποτρέψει περισσότερες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας.

«Πρέπει να είστε σε θέση να επαληθεύσετε, να αφιερώσετε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνετε είναι ακριβείς σε σχέση με τους στόχους. Και πρέπει να σας πω ότι στο παρελθόν, τουλάχιστον από την εμπειρία μου, οι Ισραηλινοί συνήθως πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», είπε το πρώην αφεντικό της CIA.

Ο Πανέτα, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως υπουργός Αμυνας υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι εάν το Ισραήλ δεν λάβει αυτά τα μέτρα ή «δεν κάνει τα πρώτα βήματα ώστε ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα», οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής όρων για την παροχή όπλων στον πλησιέστερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Πανέτα επισήμανε ότι «η φήμη του Ισραήλ έχει πληγεί άσχημα» για τη στρατιωτική του συμπεριφορά εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

06:00 «Ανεπαρκείς» οι πληροφορίες του Ισραήλ για τη δολοφονία

Οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ για τον θάνατο αυστραλής εργαζόμενης στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) σε πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ανεπαρκείς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.

Υστερα από επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές, η Αυστραλία «δήλωσε σαφώς ότι λάβαμε ανεπαρκείς πληροφορίες για ν’ ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», σημείωσε η Γουόνγκ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά τον θάνατο της Λαλζαούμι Φράνκομ, της αυστραλής εργαζόμενης στην ανθρωπιστική οργάνωση που σκοτώθηκε τη Δευτέρα μαζί με άλλους έξι εργαζόμενους της WCK σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα.

05:00 Γκουτέρες: Νεκροί ή τραυματίες πάνω από 107.000 Παλαιστίνιοι

Σηματοδοτώντας έξι μήνες πολέμου από την «αποτρόπαιη» επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που προέκυψε από τη σύγκρουση είναι άνευ προηγουμένου, με περισσότερος από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους «να αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα».

Περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα ως «απόλυτα απελπιστική» και προέτρεψε το Ισραήλ ν’ αυξήσει γρήγορα τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι τελευταίοι έξι μήνες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ προκάλεσαν επίσης «ανελέητο θάνατο και καταστροφή στους Παλαιστίνιους», με πάνω από 107.000 άτομα ν’ αναφέρονται νεκροί ή τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά.

«Οι ζωές έχουν κομματιαστεί. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει κουρελιαστεί», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζοντας επίσης την επίθεση της Χαμάς.

03:59 Μπάιντεν: Το Ισραήλ κάνει αυτά που ζήτησε η Ουάσινγκτον σε σχέση με τη βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ ολοκληρώνει τα μέτρα που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την αύξηση της μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε εάν απείλησε ότι θα σταματήσει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο: «Τους ζήτησα να κάνουν αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή».

03:33 Σε ύψιστο συναγερμό οι ΗΠΑ μετά τις απειλές του Ιράν

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση του Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, σε απάντηση του ισραηλινού χτυπήματος στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο.

«Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα του CNN που έκανε ανάλογους ισχυρισμούς.

Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί αντίποινα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό, από τις οποίες σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Προειδοποιούμε ότι καμία ενέργεια από οποιονδήποτε εχθρό που αφορά το ιερό μας κατεστημένο [την Ισλαμική Δημοκρατία] δεν θα μείνει αναπάντητη», δήλωσε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στην Τεχεράνη την Παρασκευή.

03:13 Συναγερμός για ρουκέτες στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών ηχούν σε αρκετές βόρειες κοινότητες του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

02:50 Σύνοψη των σημερινών εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη θλιβερή απώλεια ανθρώπινων ζωών» κατά την επίθεση σε όχημα της WCK, όπου σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
  • Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με στόχο τη διευθέτηση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχει προγραμματιστεί για το Κάιρο αυτό το Σαββατοκύριακο με εκπροσώπηση των ΗΠΑ.
  • Η Κολομβία υπέβαλε δήλωση παρέμβασης βάσει του άρθρου 63 του καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.
  • Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα επιτρέψει «προσωρινές» παραδόσεις βοήθειας μέσω ενός περάσματος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «για να διασφαλιστεί η συνέχιση των μαχών και να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου».
  • Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος 200 παιδιά.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποίησε ομιλία με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών πολέμου, στην οποία δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία έχει επιφέρει «αδυσώπητο θάνατο και καταστροφή» στη Γάζα.
  • Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στον θύλακα.

02:25 Διαμαρτυρίες στην Ιορδανία έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επιχειρούν καθώς ο κόσμος διαδηλώνει υπέρ των Παλαιστινίων

Πλήθος κόσμου εκφράζει την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους

01:59 Ενημέρωση του Ισραήλ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Γραφείο Συντονισμού των Ισραηλινών Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη (COGAT) αναφέρει ότι 155 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας και ότι 100 πακέτα τροφίμων έπεσαν από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι θα ανοίξει «προσωρινά» το πέρασμα Μπέιτ Χανούν με τη Λωρίδα της Γάζας για να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας, ωστόσο δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η βόρεια Γάζα εξακολουθεί να υποφέρει από οξεία έλλειψη τροφίμων και σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό, προειδοποιούν ο ΟΗΕ και μεγάλες ΜΚΟ.

01:34 Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X δείχνει μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένο στην Times Square της Νέας Υόρκης με αφορμή την Ημέρα Αλ Κουντς.

Στις 5 Απριλίου οι υποστηρικτές της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Ημέρα Αλ Κουντς, που «πέφτει» κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη και την αντίθεσή τους στην ισραηλινή κατοχή.

00:13 Ο Μπάιντεν προτρέπει τους διαμεσολαβητές να πιέσουν τη Χαμάς για συμφωνία με το Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, καλώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς για μια συμφωνία με το Ισραήλ, αναφέρει το AP.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενισχύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον εξάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή με τις επιστολές προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον κυβερνώντα εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, έρχεται την ώρα που ο Μπάιντεν έχει στείλει τον διευθυντή της CIA,  Μπιλ Μπερνς, στο Κάιρο για συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων.

23:44 Η Ισλαμική Τζιχάντ ευχαριστεί το Ιράν που «στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού»

Ο Ziyad al-Nakhalah, γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ, λέει ότι το Ιράν έχει σταθεί στο πλευρό του κινήματος, καθώς οι αραβικές κυβερνήσεις τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Είμαστε ευγνώμονες για το Ιράν, το οποίο έχει ταχθεί στο πλευρό μας και μας υποστηρίζει για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε.

«Η μάχη συνεχίζεται. Μας απογοητεύουν η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

23:23 Ο επικεφαλής της CIA μεταβαίνει στο Κάιρο για τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Ο επικεφαλής της CIA θα μεταβεί στο Κάιρο αυτό το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με θέμα την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, έδαφος που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ εδώ και σχεδόν έξι μήνες, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ουάσινγκτον ανακοινώνει αυτή τη νέα της προσπάθεια μετά την πίεση που άσκησε την Πέμπτη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να συνάψει «χωρίς καθυστέρηση» μια συμφωνία για εκεχειρία, με φόντο την πίεση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μπιλ Μπερνς, θα συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον επικεφαλής της Μοσάντμ Νταβίντ Μπαρνέα, καθώς και αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ, γράφει η New York Times.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοτο Axios, πρόκειται για τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνιμ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριώνμ Αμπάς Κάμελ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα και στο Κάιρο παραμένουν στάσιμες.

22:49 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια θέτει σε διαθεσιμότητα φοιτητές που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακή εκδήλωση

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης θέτει σε διαθεσιμότητα έξι φοιτητές που οργάνωσαν και συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακή εκδήλωση πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τον σύλλογο «Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη».

Η Haaretz αναφέρει ότι τέσσερις διαθεσιμότητες σχετίζονται με την εκδήλωση, η οποία ονομαζόταν Resistance 101 και πραγματοποιήθηκε τόσο διά ζώσης, όσο και στο Zoom.

22:23 Κολομβία: Υπέβαλε δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι η Κολομβία κατέθεσε δήλωση παρέμβασης βάσει του άρθρου 63 του καταστατικού του ΔΔΔ στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Τον Ιανουάριο το ΔΔΔ διέταξε το Ισραήλ να απέχει από κάθε πράξη που θα μπορούσε να εμπίπτει στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν διαπράττουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, αφού η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για γενοκτονία στη Γάζα.

21:47 Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτια στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν κατοικίες στην περιοχή Ain al-Auja, βόρεια της Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη.

Ο Mahmoud Ghawanmeh, Παλαιστίνιος κάτοικος, δήλωσε ότι οι έποικοι έγραψαν ρατσιστικά συνθήματα σε πολλά κτίρια πριν βάλουν τις φωτιές.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατέγραψε 561 περιστατικά επιθέσεων ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 20 Φεβρουαρίου.

Από τις 17 Ιανουαρίου, οι έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει 111, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του OCHA. Επαναλαμβανόμενα κύματα βίας από εποίκους, συχνά με την υποστήριξη του στρατού, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 1.208 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 586 παιδιών, σε 198 νοικοκυριά.

21:16 Συλλήψεις στην Αίγυπτο μετά το συλλαλητήριο υπέρ της Γάζας

Δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο δηλώνει στο Associated Press ότι οι αρχές συνέλαβαν 10 ακτιβιστές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης κατά την οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συμβάλλει στην πολιορκία της Γάζας και ζήτησαν την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει καταδικάσει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ωστόσο, έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες διαμαρτυρίες και η κριτική για τους δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν την Τετάρτη και κατηγορήθηκαν για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς ψευδών πληροφοριών. Ο δικηγόρος τους λέει ότι κρατούνται για 15 ημέρες, ενώ διεξάγονται έρευνες.

20:44 Οι Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν μέχρι θανάτου

«Πρόκειται για μια συνεδρίαση [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] που συγκλήθηκε από την Αλγερία, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία και η συνεδρίαση αυτή ήταν… για να συζητηθεί το θέμα της πείνας στη Γάζα και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που προσφέρουν βοήθεια εκεί», μεταδίδει ο  Gabriel Elizondo από τη Νέα Υόρκη για το Al Jazeera.

Παράλληλα, προσθέτει: «Ακούσαμε διάφορα μέλη του Συμβουλίου, ενημερωθήκαμε επίσης από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και επίσης από έναν κορυφαίο αξιωματούχο της Save the Children, οι οποίοι περιέγραψαν μια πολύ σκοτεινή και ζοφερή εικόνα των Παλαιστινίων στη Γάζα που υποφέρουν και ουσιαστικά πεθαίνουν από την πείνα».

»Ακούσαμε τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Riyad Mansour, και τον Ισραηλινό πρέσβη στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δεν θα στοχοποιούσε ποτέ εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αυτό είναι απλά λάθος. 220 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων 179 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν για την UNRWA».

20:20 Μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Όπως μεταδίδει ο Ali Hashem του Al Jazeera  από το Λίβανο, μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Aita al-Shaab.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου κάνει λόγο για νεκρούς από ισραηλινή επίθεση.

Πριν από περίπου μία ώρα, στο κανάλι του Telegram, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μαχητών της, του Αλί Νάσερ Αμπντ Αλί και του Μπιλάλ Χαϊντάρ Χαλάλ. Ως συνήθως, η ομάδα δεν ανέφερε πότε και πού σκοτώθηκαν οι άνδρες αυτοί.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυμάτιστηκε ένα ακόμη στο Marjayoun, στο νότιο Λίβανο.

19:48 Το Ισραήλ εξοντώνει το οικοσύστημα της Γάζας

Η Climate Defiance, μια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα, ισχυρίζεται ότι λόγω του πολέμου η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να καταστεί «μη κατοικήσιμη όχι μόνμο για χρόνια, αλλά για γενιές».

Σε ανάρτησή της στο X, αναφέρει ότι έχει πυρποληθεί έως και το 48% της δενδρώδους κάλυψης και της γεωργικής γης του θύλακα, ενώ έχει καταστραφεί και το 23% των θερμοκηπίων.

«Πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για οικοκτονία. Αυτό δεν αφορά μόνο τη φύση. Πρόκειται για την τροφή και τον αέρα και το νερό και τη γη που στερούνται ζωής. Πρόκειται για έναν ολόκληρο πληθυσμό που στερείται την τροφή του», τονίζεται σχετικά.

19:23 Κάμερον: Το Ηνωμένο Βασίλειο «εξετάζει προσεκτικά» τα πορίσματα της έρευνας για την WCK

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον,  δηλώνει ότι η χώρα του «εξετάζει προσεκτικά» τα πορίσματα της έρευνας του Ισραήλ για την επίθεση και τη δολοφονία των εργαζομένων της World Central Kitchen.

«Τα ευρήματα αυτά πρέπει να δημοσιευθούν και να ακολουθήσει μια εντελώς ανεξάρτητη επανεξέταση για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και λογοδοσία», έγραψε ο Κάμερον στο X.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντληθούν διδάγματα από τα σημερινά πρώτα ευρήματα του [ισραηλινού στρατού]. Είναι σαφές ότι χρειάζεται επειγόντως μεγάλη μεταρρύθμιση του μηχανισμού αποσυγκέντρωσης του Ισραήλ για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο θάνατος αυτών των γενναίων ηρώων είναι μια τραγωδία και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ».

18:52 Χεζμπολάχ: Τα αντίποινα του Ιράν είναι αναπόφευκτα

Ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτη» η απάντηση του Ιράν στο πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, μια επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων.

«Να είστε βέβαιοι ότι η ιρανική απάντηση στο πλήγμα στο προξενείο στη Δαμασκό είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Πού, πώς, πότε και σε ποια κλίμακα θα είναι η απάντηση, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στην Τεχεράνη.

Επτά Ιρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη συριακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα. Το Ιράν κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ, το οποίο δεν επιβεβαίωσε ότι ευθύνεται για το πλήγμα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης – που είναι σύμμαχος του Ιράν – το πλήγμα στο προξενείο αποτελεί σημείο καμπής μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που βρίσκεται ήδη στον έκτο του μήνα. Ο πόλεμος ξεκίνησε από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει την σύμμαχο της, Χαμάς, και ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε στρατιωτικά αντίποινα, εγείροντας φόβους για επέκταση του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ «δεν φοβάται τον πόλεμο και είναι πλήρως προετοιμασμένη για οποιονδήποτε πόλεμο» κατά του Ισραήλ, προειδοποίησε ο Νασράλα στην ομιλία του με αφορμή την Ημέρα Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ), που γίνεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους και κατά του Ισραήλ.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τα «κύρια όπλα» του στις καθημερινές τους τελευταίους μήνες ανταλλαγές πυρός με το Ισραήλ

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη τα κύρια όπλα μας, ούτε χρησιμοποιήσαμε τις κύριες δυνάμεις μας» στη μάχη, είπε.

18:30 Μπορέλ: Οι νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν επαρκούν

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του τονίζει ότι η απόφαση του Ισραήλ να ανοίξει νέους διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την πείνα.

«Μετά την ευρεία καταδίκη της δολοφονίας 7 υπαλλήλων της WCK από [τον ισραηλινό στρατό] και την αυξανόμενη διεθνή πίεση, η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανοίξει ορισμένους διαδρόμους για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την πείνα στη Γάζα», γράφει στο X.

«Το δεσμευτικό ψήφισμα 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστεί. Τώρα», προσθέτει.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει «προσωρινά» το πέρασμα Μπέιτ Χανούν για να επιτρέψει περισσότερες παραδόσεις βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

18:09 «Να σταματήσει ο εξοπλισμός του Ισραήλ»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πίτερ Γουέλς απενέλαβε την άποψη ότι η Αμερική δεν θα πρέπει να δίνει στο Ισραήλ επιθετικά όπλα.

Ο Γουέλς μίλησε για την ισραηλινή επιχείρηση στο νοσοκομείο Al-Shifa, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που ήταν γεμάτο γιατρούς και ασθενείς, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πάρα πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο».

«Η Αμερική δεν πρέπει να δίνει στο Ισραήλ περισσότερα επιθετικά όπλα για να συνεχίσει αυτή τη βίαιη στρατηγική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

17:16 Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στα βόρεια

Οι σειρήνες της ισραηλινής αεράμυνας ήχησαν ξανά την Παρασκευή στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό από το περιφερειακό συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας, αρκετές ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή μετά τις σειρήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

16:50 Νέες έρευνες για τη δράση των IDF ζητά ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι απαιτούνται νέες έρευνες προκειμένου να διορθωθούν οι «αποτυχίες» των IDF στη Γάζα.

«Απαιτούνται έρευνες και ουσιαστικές και μετρήσιμες αλλαγές στο πεδίο. 196 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί και θέλουμε να μάθουμε γιατί σκοτώθηκε ο καθένας από αυτούς» σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία έχει επιφέρει ανελέητο θάνατο και καταστροφή στους Παλαιστίνιους στη Γάζα» ανέφερε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

16:01 Η Τουρκία συλλαμβάνει δύο άτομα ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο άτομα ύποπτα για παροχή πληροφοριών στην ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος, στην τελευταία από μια σειρά τέτοιων συλλήψεων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya δήλωσε ότι οι ύποπτοι φέρονται να συνέλεξαν πληροφορίες για άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρουν το Ισραήλ και να διαβίβασαν τα δεδομένα και τα έγγραφα σε αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Έξι άλλα άτομα που επίσης συνελήφθησαν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Mole-3», αφέθηκαν ελεύθερα μετά από ανάκριση, ανέφερε ο Yerlikaya σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να λάβουν χώρα κατασκοπευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν την εθνική μας ενότητα και αλληλεγγύη εντός των συνόρων της χώρας μας», δήλωσε ο Yerlikaya. Ο υπουργός δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ιδιωτικοί ντετέκτιβ, έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από τον Ιανουάριο με την υποψία ότι κατασκοπεύουν για λογαριασμό του Ισραήλ, κυρίως για Παλαιστίνιους που ζουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν εξομαλύνει τις σχέσεις τους το 2022 με τον επαναδιορισμό πρεσβευτών μετά από χρόνια εντάσεων. Όμως οι δεσμοί αυτοί επιδεινώθηκαν γρήγορα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με την Άγκυρα να γίνεται ένας από τους ισχυρότερους επικριτές των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

Τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet δήλωσε ότι η οργάνωσή του ήταν έτοιμη να στοχεύσει τη μαχητική ομάδα Χαμάς οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, της Τουρκίας και του Κατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ

15:50 Για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης κάνουν λόγο ισραηλινά ΜΜΕ

Ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν άνδρα που έτρεξε προς το μέρος του με ένα σφυρί σε απόπειρα επίθεσης στον κόμβο Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ. Ο ύποπτος τραυματίστηκε. Δεν υπήρξαν άλλες απώλειες από το περιστατικό.

15:36 120.000 πιστοί προσεύχονται στο τέμενος Αλ Άκσα

Η μεγάλη προσέλευση την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού ήρθε παρά τους αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς στην πρόσβαση στον ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν σημεία ελέγχου σε όλη την Παλιά Πόλη, σταματώντας τους Παλαιστίνιους που πήγαιναν στο τζαμί για να ελέγξουν τις ταυτότητές τους, σύμφωνα με το Wafa. Οι δυνάμεις εμπόδισαν εκατοντάδες ανθρώπους να φτάσουν στο τέμενος και συνέλαβαν τουλάχιστον 11 άτομα, πρόσθεσε το Wafa.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν επίσης δακρυγόνα σε πλήθος Παλαιστινίων πιστών έξω από το τέμενος, αφού φώναζαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

15:25 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέλυσε δύο αξιωματικούς και επέπληξε άλλους τρεις για το ρόλο τους στις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι σε αποστολή διανομής τροφίμων, λέγοντας ότι χειρίστηκαν λανθασμένα κρίσιμες πληροφορίες και παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής του στρατού.
  • Η World Central Kitchen (WCK) δήλωσε ότι η έρευνα του ισραηλινού στρατού είναι ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αλλά ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των δολοφονιών του προσωπικού της.
  • Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαίτησε επίσης τη διακοπή όλων των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις για «γενοκτονία» στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα.
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας λέει ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Πολωνία ζήτησε συγγνώμη μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν πολωνό εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

15:10 Όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στις 7 Οκτωβρίου – Τι δείχνει έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η Efrat Katz, κάτοικος του Nir Oz που απήχθη από το σπίτι της, πιθανότατα σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα πυρών ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, το ελικόπτερο στόχευσε ένα όχημα που μετέφερε μαχητές και αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων και η Katz. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι η οικογένειά της ενημερώθηκε με τις λεπτομέρειες την Πέμπτη.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά την παρουσία Ισραηλινών αιχμαλώτων, δεν μπορούσαν να διακριθούν στα συστήματα παρακολούθησης και ο πυροβολισμός χαρακτηρίστηκε ως επίθεση σε όχημα τρομοκρατών.

14:53 Η Πολωνία ζητά να διεξαχθεί ποινική έρευνα κατά των αξιωματικών για την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή στη Γάζα

Η Πολωνία απαιτεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των ισραηλινών αξιωματικών που ευθύνονται για τη «δολοφονία», όπως τη χαρακτήρισε, επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ένας Πολωνός υπήκοος, στη Γάζα.

«Θέλουμε να προστεθούν και να εμπλακούν στις εξηγήσεις και σε ολόκληρη την ποινική και πειθαρχική διαδικασία οι Πολωνοί εισαγγελείς για τους στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη δολοφονία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Szejna.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική αξιολόγηση της στρατιωτικής επίθεσης που σκότωσε τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως «σοβαρό λάθος» λόγω λανθασμένης αναγνώρισης.

Η έκθεση ανέφερε ότι δύο ισραηλινοί στρατιωτικοί θα απολυθούν από τις θέσεις τους και άλλοι θα λάβουν επίπληξη, αλλά δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη στρατιωτική έρευνα ή ποινική διερεύνηση των πράξεών τους.

14:42 WCK: «Ψυχρή παρηγοριά» η συγγνώμη του Ισραήλ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της WCK, Έριν Γκορ, και ο ιδρυτής της οργάνωσης, Χοσέ Αντρές, σχολίασαν τα ευρήματα της προκαταρτικής έρευνας του Ισραήλ.

Βασικά σημεία από τις δηλώσεις της Γκορ

«Οι συγγνώμες τους για την εξωφρενική δολοφονία των συναδέλφων μας αποτελούν ψυχρή παρηγοριά»

«Είναι ψυχρή παρηγοριά για τις οικογένειες των θυμάτων και την παγκόσμια οικογένεια της WCK»

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Συνεχίζουμε την αναστολή των δραστηριοτήτων μας»

Αντρές:

«Δεν αρκεί απλώς να προσπαθούμε να αποφύγουμε περαιτέρω θανάτους σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν πλέον πλησιάσει τους 200».

«Όλοι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και όλοι οι αθώοι άνθρωποι στη Γάζα πρέπει να τρέφονται και να είναι ασφαλείς. Και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν».

14:25 Η WCK επιμένει για ανεξάρτητη έρευνα μετά την προκαταρτική έρευνα των IDF

Η World Country Kitchen (WCK) δήλωσε ότι η έρευνα του ισραηλινού στρατού είναι ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αλλά ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των δολοφονιών του προσωπικού της.

Ο ισραηλινός στρατός «δεν μπορεί να διερευνήσει αξιόπιστα τη δική του αποτυχία στη Γάζα», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Είναι επίσης σαφές από την προκαταρκτική τους έρευνα ότι ο [ισραηλινός στρατός] έχει αναπτύξει θανατηφόρα βία χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα δικά του πρωτόκολλα, την αλυσίδα διοίκησης και τους κανόνες εμπλοκής», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον ισραηλινό στρατό.

Η WCK ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θανατηφόρο ατύχημα της Δευτέρας.

«Ο [ισραηλινός στρατός] αναγνώρισε ότι οι ομάδες μας ακολούθησαν όλες τις κατάλληλες διαδικασίες επικοινωνίας. Το ίδιο το βίντεο του Ι[ισραηλινού στρατού] δεν δείχνει οποιαδήποτε αιτία για να πυροβολήσει εναντίον της αυτοκινητοπομπής του προσωπικού μας, η οποία δεν έφερε όπλα και δεν αποτελούσε απειλή», ανέφερε.

«Χωρίς συστημική αλλαγή, θα υπάρξουν περισσότερες στρατιωτικές αποτυχίες, περισσότερες συγγνώμες και περισσότερες οικογένειες που θρηνούν».

13:59 Ο στρατός παραδέχεται διαδοχικά χτυπήματα στο κονβόι της WCK και παραβίαση των επιχειρησιακών διαδικασιών

Στην έκθεσή τους οι IDF επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για διαδοχικά χτυπήματα στο κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον στρατό, τα οχήματα υποτίθεται ότι έπρεπε να στρίψουν προς τα βόρεια και είχαν παρεκκλίνει ελαφρώς από τη διαδρομή. Στις 11:09 μ.μ. δόθηκε η εντολή για την εκτόξευση ενός πυραύλου κατά του οχήματος στο οποίο ο στρατός πίστευε ότι επέβαινε ένας ένοπλος άνδρας.

Αφού χτυπήθηκε, δύο άτομα κατάφεραν να βγουν από το όχημα και να μετακινηθούν σε ένα άλλο, το οποίο στη συνέχεια χτυπήθηκε από δεύτερο πύραυλο στις 11:11 μ.μ. Κάποιοι από τους επιβάτες του κατάφεραν επίσης να βγουν και βρίσκονταν στο τρίτο όχημα όταν χτυπήθηκε και αυτό από πύραυλο στις 11:13 μ.μ..

Στην έρευνα που διενεργήθηκε μετά το περιστατικό, ένας από τους χειριστές παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος «ενοχοποιώντας» το άτομο που θεωρήθηκε ότι έφερε όπλο και ότι «μάλλον κρατούσε μια τσάντα».

Το πρώτο χτύπημα του πυραύλου «βασίστηκε σε λανθασμένη αναγνώριση και το δεύτερο και το τρίτο χτύπημα πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση των συνήθων επιχειρησιακών διαδικασιών», καθώς το πρωτόκολλο του στρατού επιβάλλει ότι μετά από ένα πρώτο χτύπημα πρέπει να υπάρξει νέα «ενοχοποίηση» του στόχου, αντί να υποθέσουμε αυτόματα ότι ο αρχικός στόχος είχε μετακινηθεί στο άλλο όχημα.

Ακόμα αν και τα οχήματα της WCK έφεραν το λογότυπο στις οροφές και στα παμπρίζ τους, οι IDF ισχυρίζονται ότι αυτά δεν ήταν ορατά τη νύχτα στις υπέρυθρες κάμερες που χρησιμοποίησαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής, υπήρχαν τρεις βασικές παραλείψεις.

  • Η πρώτη ήταν η διακοπή των επικοινωνιών, μεταξύ της Νότιας Διοίκησης, της Μεραρχίας 162 και της Ταξιαρχίας Nahal, η οποία οδήγησε στο να μην είναι γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες της αυτοκινητοπομπής στους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κέντρο διοίκησης της ταξιαρχίας.
  • Η δεύτερη ήταν η λανθασμένη αναγνώριση ενός από τους επιβαίνοντες στο όχημα ως ένοπλου και η τρίτη ήταν τα επαναλαμβανόμενα πυραυλικά πλήγματα στο δεύτερο και τρίτο όχημα, κατά παράβαση των επιχειρησιακών διαδικασιών.

13:42 «Τους περάσαμε για Χαμάς» – Ενοχλητική παραδοχή των IDF για τη δολοφονία των επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική βοήθεια

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το περιστατικό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Αυτοί που ενέκριναν το χτύπημα ήταν πεπεισμένοι ότι στόχευαν ένοπλους πράκτορες της Χαμάς και όχι εργαζόμενους της WCK», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

«Το χτύπημα στα οχήματα παροχής βοήθειας είναι ένα σοβαρό λάθος που απορρέει από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης αναγνώρισης, λάθη στη λήψη αποφάσεων και μια επίθεση αντίθετη με τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες», προστίθεται.

13:25 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέλυσε δύο αξιωματικούς για την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι απέλυσε δύο αξιωματικούς και επέπληξε άλλους τρεις για το ρόλο τους στις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι σε αποστολή διανομής τροφίμων, λέγοντας ότι χειρίστηκαν λανθασμένα κρίσιμες πληροφορίες και παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής του στρατού.

Τα ευρήματα της έρευνας ενός στρατηγού εν αποστρατεία σχετικά με τους φόνους της Δευτέρας σηματοδότησαν μια ενοχλητική παραδοχή από το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενες κατηγορίες από βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους της Γάζας από τον πόλεμό του με τη Χαμάς.

«Είναι μια τραγωδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι,. «Είναι ένα σοβαρό γεγονός για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι και δεν έπρεπε να συμβεί και θα φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί».

13:10 «Σημαντικό το ψήφισμα του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά όχι αποτελεσματικό»

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε και καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας είναι σημαντικό, αλλά δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πράξη, λέει ο Marc Owen Jones, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ.

«Συμβολικά, είναι πολύ σημαντικό – είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα παίρνει θέση για τη σύγκρουση», δήλωσε ο Jones στο Al Jazeera.

«Αλλά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, αν και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την κατάθεση του ψηφίσματος αυτού από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

Ένα τέτοιο ψήφισμα όμως είναι απίθανο να περάσει στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπου ο σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έχουν δικαίωμα βέτο- και το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Γάζας όσο μπορεί να υπολογίζει στην αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο Όουεν Τζόουνς.

12:50 «Υπερασπίζονται τη Χαμάς» – Η αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο Meirav Eilon Shahar, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τον ισραηλινό λαό και υπερασπίζεται εδώ και καιρό τη Χαμάς», μετά την ψηφοφορία που ζήτησε να λογοδοτήσει το Ισραήλ για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Σύμφωνα με το ψήφισμα που έχετε ενώπιον σας σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προστατεύει το λαό του, ενώ η Χαμάς έχει κάθε δικαίωμα να δολοφονεί και να βασανίζει αθώους Ισραηλινούς», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία. «Η ψήφος «Ναι» είναι ψήφος υπέρ της Χαμάς».

Οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να καταψηφίσουν το ψήφισμα επειδή δεν περιείχε συγκεκριμένη καταδίκη της Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ούτε «οποιαδήποτε αναφορά στον τρομοκρατικό χαρακτήρα αυτών των ενεργειών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα παροτρύνει το Ισραήλ να αποσυνδεθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων και να διασφαλιστεί ότι οι ανθρωπιστικοί φορείς μπορούν να εκτελέσουν την ουσιαστική αποστολή τους με ασφάλεια», δήλωσε η Μισέλ Τέιλορ, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο.

«Αυτό δεν έχει συμβεί και, μέσα σε μόλις έξι μήνες, περισσότερα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση από ό,τι σε οποιονδήποτε πόλεμο της σύγχρονης εποχής».

12:25 Έξαλλος ο Μπεν Γκβιρ με την απόφαση για επέκταση βοήθειας στη Γάζα – «Αποφάσισαν χωρίς να είμαι παρών»

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ να δώσουν εντολή για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Iταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, δήλωσε: «Ψήφισαν στο υπουργικό συμβούλιο πριν φτάσω, παρόλο που γνώριζαν ότι βρισκόμουν σε συνεδρίαση ασφαλείας».

«Από πότε ψηφίζουμε στην αρχή της συνεδρίασης;». Ποτέ. Πάντα ψηφίζουμε στο τέλος. Γνωρίζατε ότι καθυστέρησα σε μια συνεδρίαση ασφαλείας. Γνωρίζατε ότι θα είχα αντίρρηση, γι’ αυτό θέλατε να επισπεύσετε την ψηφοφορία στην αρχή της συνεδρίασης! Τι είδους συμπεριφορά είναι αυτή; Έτσι λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο;». Μετά τις καταγγελίες του Μπεν Γκβιρ, στο πρωτόκολλο της συνεδρίασης προστέθηκε μια σημείωση που ανέφερε ότι ο υπουργός διαφωνούσε με την επέκταση της βοήθειας.

12:11 Πώς ψήφισαν τα κράτη – μέλη στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το ψήφισμα κόλαφος εναντίον του Ισραήλ πέρασε με 28 «ναι» και 6 «όχι». Ακόμα 13 κράτη απείχαν από την ψηφοφορία.

Ανάμεσα στα «όχι» είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

12:04 Το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απαιτεί τη διακοπή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απαίτησε επίσης τη διακοπή όλων των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις για «γενοκτονία» στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα.

Η ψηφοφορία σηματοδότησε την πρώτη φορά που το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα πήρε θέση για τον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι μήνες.

11:55 Νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Είκοσι οκτώ χώρες ψήφισαν υπέρ, 13 απείχαν και 6 ψήφισαν κατά του ψηφίσματος.

11:38 Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τα βήματα του Ισραήλ – Το πραγματικό τεστ είναι τα αποτελέσματα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τα βήματα που ανακοίνωσε το Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά δήλωσε ότι «η πραγματική δοκιμασία είναι τα αποτελέσματα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε μια σειρά μέτρων για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής επαναλειτουργίας ενός βασικού περάσματος που καταστράφηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται και κινούνται στη Γάζα και θα εξετάσουν επίσης τους δείκτες ενδεχόμενου λιμού για να δουν αν αντιστρέφονται, σύμφωνα με το Reuters.

Από τις 7 Οκτωβρίου, 33.091 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.750 έχουν τραυματιστεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας την Παρασκευή.

11:19 Επιθέσεις στη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς

Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει τη Ράφα με μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας στις συνοριακές περιοχές ανατολικά της πόλης.

Επίσης, μονάδες πυροβολικού έπληξαν το νότιο τμήμα της πόλης Χαν Γιουνίς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης περισσότερες επιθέσεις στην πόλη Beit Lahiya και στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στα βόρεια, όπου αναφέρθηκαν πολλά θύματα.

11:09 Σε εξέλιξη οι κηδείες των επτά αξιωματικών του Ιράν που σκοτώθηκαν στη Συρία

Το Ιράν πραγματοποίησε την Παρασκευή κηδεία για επτά αξιωματικούς που σκοτώθηκαν κατά την υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία αυτή την εβδομάδα, μια πρωτοφανή επίθεση για την οποία η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση.

Η κηδεία συνέπεσε με την ετήσια Ημέρα Κουντς (Ιερουσαλήμ), κατά τη διάρκεια της οποίας το Ιράν διοργανώνει μεγάλες κρατικά χρηματοδοτούμενες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις σε εθνικό επίπεδο. Η κρατική τηλεόραση έδειξε διαδηλωτές να μεταφέρουν φωτογραφίες των δολοφονηθέντων και πανό με συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική», αναφέρει το Reuters.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Νακχάλα, συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

11:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα επιτρέψει την προσωρινή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμανιού του Ασντόντ και του χερσαίου περάσματος Μπέιτ Χανούν, επίσης γνωστού ως σημείο ελέγχου Ερέζ.

Ο Saed Abu Alawi, ένας 31χρονος Παλαιστίνιος, πυροβολήθηκε ενώ βιντεοσκοπούσε μια ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα δεν θα έχουν ασφαλές μέρος για να επιστρέψουν μετά το τέλος του πολέμου, καθώς το 62% των κατοικιών του θύλακα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την UNRWA.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά της Γάζας (620.000) δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της καταστροφής που προκάλεσε ο εξάμηνος πόλεμος στο εκπαιδευτικό σύστημα του θύλακα, προειδοποιεί η UNICEF.

10:38 Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν εβδομάδες

Διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δήλωσε στη Haaretz ότι η απόφαση της Χαμάς να απορρίψει την τελευταία προσφορά δεν αποτέλεσε έκπληξη. «Δεν υπάρχει επαρκώς σημαντική διαφορά μεταξύ του προηγούμενου περιγράμματος και του σημερινού στην απάντησή του στα αιτήματα που έθεσε η Χαμάς. Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε εκ των προτέρων ότι η Χαμάς δεν θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει με βάση αυτή την πρόταση», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να συνεχιστούν για εβδομάδες και θα απαιτούσαν κάποια σκέψη «έξω από το κουτί», με την προϋπόθεση ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αποφάσιζε να ματαιώσει τις διαπραγματεύσεις πριν από αυτό.

10:17 Δακρυγόνα από drones στο τέμενος Αλ Άκσα

Την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, το Ισραήλ επιτίθεται σε πιστούς στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη Haaretz οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα από drones στους συγκεντρωμένου ενώ προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις.

10:00 UNRWA: Πάνω από 60% των σπιτιών στη Γάζα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν

Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα δεν θα έχουν ασφαλές μέρος για να επιστρέψουν μετά το τέλος του πολέμου, καθώς το 62% των κατοικιών του θύλακα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Πάνω από το 75% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί – η πλειονότητα πολλές φορές. Πότε θα τελειώσει αυτό;» διερωτάται η UNRWA.

09:47 Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Ο άνδρας, Saed Abu Alawi, πυροβολήθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή ενώ βρισκόταν στην οροφή του σπιτιού του στη γειτονιά Jabal Al-Nasr του καταυλισμού, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν άλλους δύο κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με το Wafa.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 457 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ έχουν προβεί σε περισσότερες από 8.030 συλλήψεις.

09:31 UNICEF: Χωρίς σχολείο 620.000 παιδιά στη Γάζα

Περισσότερα από τα μισά παιδιά της Γάζας (620.000) δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω της καταστροφής που προκάλεσε ο εξάμηνος πόλεμος στο εκπαιδευτικό σύστημα του θύλακα, προειδοποιεί η UNICEF.

Οκτώ στα δέκα σχολεία στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ενώ περίπου το 10% των εγκαταστάσεων έχει αποδεκατιστεί εντελώς, αναφέρει η UNICEF.

Αλλά η ανοικοδόμηση των σχολείων θα είναι πιο απλή υπόθεση από την αντιμετώπιση του τραύματος των παιδιών και της απώλειας της εκπαίδευσης, λέει ο Ντέιβιντ Σκίνερ της Save The Children.

«Αυτό που συχνά χάνεται στην κάλυψη της Γάζας είναι ότι πρόκειται για μια καταστροφή για τα παιδιά», δήλωσε ο Skinner. «Πρόκειται για παιδιά που έχουν θρηνήσει, που έχουν χάσει ανθρώπους, που είναι άρρωστα και υποσιτίζονται.

09:22 Δημοσκόπηση: Ο Γκαντζ θα κέρδιζε τον Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του συμβουλίου πολέμου και επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αν οι Ισραηλινοί καλούνταν να ψηφίσουν για μια νέα κυβέρνηση σήμερα, δείχνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Το κόμμα του Γκαντς θα έπαιρνε 32 έδρες στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, σε σύγκριση με τις 12 που κατέχει σήμερα.

Αντίθετα, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κέρδιζε 44 έδρες σε σύγκριση με τις 64 που κέρδισε στις εκλογές του 2022.

09:16 Ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί πλήττουν τη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισαν πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας «πολλούς αμάχους», συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αυτές είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το Wafa:

  • Σεΐχης Ζαγιέντ, βόρεια Γάζα
  • Tal al-Hawa, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας
  • Ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Maghazi, κεντρική Γάζα
  • Κεντρικό, δυτικό και ανατολικό τμήμα του Χαν Γιουνίς
  • Ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα

09:00 Τι σημαίνει η απόφαση του Ισραήλ να ανοίξει νέες οδούς για ανθρωπιστική βοήθεια

Αυτή η απόφαση να ανοίξει ένα δεύτερο πέρασμα διαμορφώνεται ως ένας τρόπος για να ολοκληρωθούν οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ.

Το [Beit Hanoon] Erez είναι το πέρασμα στο βορρά και το Ashdod είναι ένα ισραηλινό λιμάνι βορειότερα. Η βοήθεια πρόκειται να έρθει μέσω του λιμανιού Ashdod και στη συνέχεια μέσω του περάσματος Erez στη βόρεια Γάζα – το πρώτο τμήμα της Γάζας που καταστράφηκε από το Ισραήλ κατά την επίθεσή του στη λωρίδα.

«Πόση διαφορά θα κάνει; Αυτό είναι στα χέρια των Ισραηλινών και το πόση βοήθεια θα αφήσουν να περάσει από εκεί», λέει ο Ρόρι Χάλνατς ανταποκριτής του AJ από την Ιερουσαλήμ.

Οποιαδήποτε αύξηση θα είναι προς όφελος του πεινασμένου λαού της Γάζας, καθώς ό,τι έχει εισέλθει μέχρι στιγμής δεν έχει καν αρχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων.

Τα περάσματα για βοήθεια στη Γάζα

08:45 Το Ισραήλ ανακοινώνει «προσωρινό» άνοιγμα των οδών βοήθειας προς τη Γάζα

Το γραφείο του Νετανιάχου δηλώνει ότι θα επιτρέψει «προσωρινές» παραδόσεις βοήθειας μέσω των συνόρων του με τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ θα επιτρέψει την προσωρινή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Ασντόντ και του σημείου ελέγχου Ερέζ», αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφερόμενη σε ένα λιμάνι περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας και στο χερσαίο πέρασμα Μπέιτ Χανούν.

«Αυτή η αυξημένη βοήθεια θα αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η συνέχιση των μαχών και να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου», προστίθεται.

08:30 Καταστροφική η κατάσταση για τα παιδιά στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Η κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα είναι καταστροφική ειδικά για τα παιδιά που πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον 1.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024