Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Η CIA προειδοποίησε το Ισραήλ για μια ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών, λέει ο Λευκός Οίκος

Live: Η CIA προειδοποίησε το Ισραήλ για μια ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών, λέει ο Λευκός Οίκος

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Καμία πρόοδος στις συνομιλίες, λέει η Χαμάς, κατηγορεί το Ισραήλ για αδιαλλαξία - «Οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα επιβιώνουν με 245 θερμίδες την ημέρα»

Την πρώτη τους επικοινωνία είχαν σήμερα Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από τα μέσα Μαρτίου με το αιματοκύλισμα στη Γάζα να συνεχίζεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απαραίτητη» την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το NBC News οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο εκκένωσης της Ράφα που τους παρουσίασε το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το «μη ρεαλιστικό».

Έκθεση του HRW περιγράφει το ισραηλινό χτύπημα που κόστισε τη ζωή σε 106 αμάχους τον Οκτώβριο στη Γάζα ως έγκλημα πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ομάδα διάσωσης στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέσσερις νεκροί.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αφού ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ είναι πελώρια κι αδιάλειπτη επί δεκαετίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ρίχνει φως σε αυτή τη συνεργασία την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση από πολλές πλευρές να θέσει όρους στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να εξασφαλίσει πως θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει μισό χρόνο την Κυριακή.

Από ιδρύσεώς του το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς. Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισ. δολάρια αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός (περισσότερα εδώ).

05:30 Το Ισραήλ ανοίγει «προσωρινά» τη στρόφιγγα της βοήθειας

Το Ισραήλ θα επιτρέψει «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, μέσω του λιμένα Ασντότ και του σημείου διέλευσης Ερετς αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση πολέμου ενέκρινε τη «λήψη άμεσων μέτρων για ν’ αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» προκειμένου ν’ «αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση» και να «εξασφαλιστεί η συνέχιση» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο, κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου που δημοσιοποιήθηκε ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

05:00 Στο Κάιρο ο Μπερνς με στόχο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον αιγύπτιο και τον ισραηλινό ομόλογό του.

Πρόκειται για νέα προσπάθεια προκειμένου να καρποφορήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε μέσω X ο ρεπόρτερ του ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος δυο πηγές του.

04:30 Κατέστρεψαν αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν αντιπλοϊκό πύραυλο (ASM) σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

04:00 Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να διευκολύνουν την παράδοση της βοήθειας

Ο Λευκός Οίκος καλεί το Ισραήλ να θέσει «γρήγορα» σε εφαρμογή τα μέτρα για την αύξηση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που υποσχέθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μερικές ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Τα μέτρα αυτά, που συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση να ανοίξει το λιμάνι της Ασντότ (…) να ανοίξει το σημείο διέλευσης στο Ερετς (…) και να υπάρξει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων (ανθρωπιστικής βοήθειας) από την Ιορδανία απευθείας στη Γάζα, πρέπει τώρα να εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας η οποία υπογράφεται από την εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Ειντριεν Γουότσον.

03:30 «Αυξανόμενη δυσαρέσκεια» της Ουάσιγκτον για τον Νετανιάχου

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ με τη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων», εντάσσεται στο κλίμα «αυξανόμενης δυσαρέσκειας» της Ουάσιγκτον απέναντι στον σύμμαχό του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

«Ναι, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κώφευε έως τώρα στις εκκλήσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

03:00 Σύνοψη των σημερινών εξελίξεων

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την εντονότερη επίπληξή του στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, προειδοποιώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα εξαρτηθεί από το εάν θα ληφθούν άμεσα «συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε αποστολές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Κουντς, εκτόξευσε ρουκέτες από τη Γάζα προς ισραηλινές πόλεις, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλη μία έπληξε δρόμο στο Σντερότ.
  • Η ΜΚΟ «Open Arms» δήλωσε ότι η ίδια και η «World Central Kitchen» (WCK) αναστέλλουν τις προσπάθειες να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσης, αφού επτά εργαζόμενοι της WCK σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα.
  • Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ομάδα διάσωσης στο Beit Hanoon της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχο του τομέα υγείας.
  • Η ποσότητα των τροφίμων που είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι λιγότερο από το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 2.100 θερμίδων που απαιτείται ανά άτομο, ανέφερε η Oxfam.

02:39 Ενημέρωση του αμερικανικού στρατού για τις ρίψεις βοήθειας από αέρος

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) δηλώνει στο X ότι, ως συνήθως, χρησιμοποίησε σήμερα τέσσερα αεροσκάφη C-130 για να ρίξει βοήθεια πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Είπε ότι από τα δέματα που έριξε, τα οποία περιείχαν 50.680 γεύματα, «περίπου τα 20 προσγειώθηκαν στη θάλασσα κοντά στην ακτογραμμή».

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν πακέτα βοήθειας που είχαν πέσει στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν την ευθύνη για αυτές τις ρίψεις από αέρος.

«Η CENTCOM δεν εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζημιές σε άμαχο πληθυσμό ή σε υποδομές, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση», ανέφερε ο στρατός στη σημερινή του ανάρτηση στο Χ.

02:22 PRCS: Χίλια παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δημοσίευσε αρκετές αναρτήσεις στο Χ για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης (5/4).

Σε μία από αυτές έγραψε: «1000 παιδιά στη Γάζα έχασαν το ένα ή και τα δύο τους πόδια», ενώ σε μια άλλη: «4 παιδιά σκοτώνονται κάθε ώρα στη Γάζα».

01:58 Στη Πρζέμισλ τιμούν τη μνήμη του Damian Soból

Ο 36χρονος Πολωνός Damian Soból ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν ενώ παρέδιδαν τρόφιμα στους Παλαιστίνιους με τη ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen. Ο Soból βρισκόταν σε αποστολή βοήθειας στη Γάζα τους τελευταίους έξι μήνες μετά από εργασίες στην Ουκρανία, το Μαρόκο και την Τουρκία και είχε καταγράψει τις αποστολές της ανθρωπιστικής οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ημέρες πριν σκοτωθεί.

Το βράδυ της Πέμπτης (4/4) εκατοντάδες συμπολίτες του συγκεντρώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Όπως μεταδίδει το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP) άναψαν κεριά στο σημείο όπου ξεκίνησε το ανθρωπιστικό του έργο, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 προσφέρθηκε να βοηθήσει Ουκρανούς που εγκατέλειπαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Οι πολωνικές αρχές έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για την επίθεση, καθώς και το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη και αποζημιώσει για την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ολονυκτία για τον Damian Soból στην Πολωνία

Ολονυκτία για τον Damian Soból στην Πολωνία

01:40 Ισπανική ΜΚΟ που συνεργάζεται με την WCK σταματά τη χρήση της θαλάσσιας οδού προς τη Γάζα

Η ΜΚΟ «Open Arms» δήλωσε ότι η ίδια και η «World Central Kitchen» (WCK) αναστέλλουν τις προσπάθειες μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων της WCK σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα.

Οι δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν συνεργαστεί για την έναρξη ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα από την Κύπρο τον Μάρτιο και μόλις είχαν ολοκληρώσει την εκφόρτωση περίπου του ενός τρίτου του φορτίου που είχε αποσταλεί όταν οι εργαζόμενοι της WCK δέχθηκαν την επίθεση (1/4).

«Αυτή η επίθεση, που διαπράχθηκε από τον [ισραηλινό στρατό] την περασμένη Δευτέρα, σηματοδοτεί ένα οδυνηρό σημείο καμπής στις προσπάθειές μας να ανακουφίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», αναφέρει η «Open Arms» σε γραπτή δήλωση.

Και συμπληρώνει: «Με τη χθεσινή άφιξη του πλοίου της «Open Arms» στη Λάρνακα της Κύπρου, η αποστολή αναστέλλεται».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο διευθυντής της «Open Arms», Oscar Camps, αποκάλεσε τη Γάζα ένα «δυστοπικό εργαστήριο όπου το αίμα των ανθρώπων ρέει, ενώ οι πολεμικές τεχνολογίες δοκιμάζονται και τελειοποιούνται.

«Τώρα τα κράτη σπεύδουν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες, αλλά δεν δείχνουν την ίδια βιασύνη να σταματήσουν την αποστολή όπλων σε αυτό το εργαστήριο καταστροφής. Πόση ακόμα ανθρωπότητα πρέπει να χαθεί σε αυτή τη γενοκτονία;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

01:17 ΗΠΑ: Μπάιντεν και Νετανιάχου δεν αναφρέρθηκαν στη Ράφα

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Al Jazeera ότι το θέμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχόλιο έγινε μετά την αναφορά πηγής ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «αρνήθηκε» να μιλήσει για την αναμενόμενη επιχείρηση στη Ράφα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

00:55 COGAT: 240 φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα σήμερα

Το Γραφείο Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη (COGAT) αναφέρει ότι 240 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επικριθεί για το γεγονός ότι εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα, με αρκετές ΜΚΟ και οργανώσεις να το κατηγορούν ότι την εμποδίζει σκόπιμα, ενώ οι προειδοποιήσεις για λιμό αυξάνονται.

Η ενημέρωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά μέλη του προσωπικού βοήθειας που εργάζονταν με τη φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων World Central Kitchen (WCK).

Το περιστατικό οδήγησε διάφορες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της WCK, να αναστείλουν προσωρινά τις επιχειρήσεις στη Γάζα προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση ασφαλείας.

00:30 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε διάφορες γειτονιές της Χεβρώνας, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Στο Μπέιτ Ουμμάρ, μια πόλη που βρίσκεται βόρεια της Χεβρώνας, τουλάχιστον τρεις έφηβοι τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε πολλά σπίτια και έριξαν αληθινές σφαίρες και δακρυγόνα.

00:05 Η Ryanair δηλώνει ότι θα επανεκκινήσει τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ στις 3 Ιουνίου

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Ryanair δηλώνει ότι θα επανεκκινήσει τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ στις 3 Ιουνίου, μετά την απόφαση του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν να επαναλειτουργήσει τον τερματικό σταθμό 1, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

«Είναι σπουδαία είδηση ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν επαναλειτουργεί τον τερματικό σταθμό 1, γεγονός που επέτρεψε στη Ryanair να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές μας στο Τελ Αβίβ με εβδομαδιαίες πτήσεις από και προς την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία», αναφέρει εκπρόσωπος της Ryanair.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών ανακοινώνει ότι από τις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιεί 40 πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα, το Μπάρι, το Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, τη Μάλτα, το Μιλάνο και την Πάφο προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

23:55 Οι Ταξιαρχίες Κουντς λένε ότι πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Κουντς, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινές πόλεις.

Στο Telegram, η οργάνωση ανέφερε ότι «βομβάρδισε την Ασκελόν, τη Σντερότ, τη Νιράμ και τους οικισμούς που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στα εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του λαού μας».

Σε μια προφανή επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν στο νότιο Ισραήλ, ενώ μια άλλη ρουκέτα έπληξε έναν δρόμο στη Σντερότ, προκαλώντας «μικρές ζημιές».

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρίψεις ρουκετών ήχησαν στην Ασκελόν και στις γύρω περιοχές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

23:46 Τραμπ: Το Ισραήλ «χάνει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων»

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό παρουσιαστή Χιου Χιούιτ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι το Ισραήλ δέχεται «χάνει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων», ενώ δημιουργεί αρνητικό δημόσιο αίσθημα λόγω της στρατηγικής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία περιλαμβάνει την ανάρτηση εικόνων καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δημοσιεύουν τις πιο αποτρόπαιες, τις πιο φρικτές εικόνες με κτίρια που πέφτουν. Και οι άνθρωποι φαντάζονται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτά τα κτίρια ή άνθρωποι σε αυτά τα κτίρια και δεν τους αρέσει αυτό», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Δεν ξέρω γιατί κυκλοφόρησαν τέτοια πλάνα σε καιρό πολέμου. Υποθέτω ότι τους κάνει να φαίνονται σκληροί. Αλλά για μένα, δεν τους κάνει να φαίνονται σκληροί», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Χάνουν τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων. Τον χάνουν σε μεγάλο βαθμό. Αλλά πρέπει να τελειώσουν αυτό που άρχισαν και πρέπει να το τελειώσουν γρήγορα, και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας», κατέληξε ο Τραμπ.

23:36 Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν σημαντικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υποβάθμισε με επιθετικό τρόπο τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν σημαντικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ παρόλο που είπε ότι το Τελ Αβίβ αποτυγχάνει να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Με εξαίρεση τους δύο αμέσως επόμενους μήνες μετά την επίθεση, δεν έχουμε πραγματικά στείλει επείγουσα βοήθεια και στρατιωτική συνδρομή στο Ισραήλ», υποστήριξε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ξένων στρατιωτικών πωλήσεων προς το Ισραήλ που διαρκεί χρόνια», εξηγώντας ότι μεγάλο μέρος των ρεπορτάζ αναφέρεται σε αυτές τις πωλήσεις ως νέες, ενώ συχνά είχαν πάρει το πράσινο φως μήνες, αν όχι χρόνια πριν.

23:27 Οι Χούθι λένε ότι 37 σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε εκατοντάδες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη

Περίπου 424 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους στην Υεμένη έχουν σκοτώσει 37 άτομα και έχουν τραυματίσει 30, σύμφωνα με τον Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, ηγέτη των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα και τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, προκαλώντας αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα από τον Φεβρουάριο.

Ο Αλ Χούθι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανέφερε ότι 90 πλοία έχουν στοχοποιηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αυξηθεί και επεκταθεί σε πρόσθετες περιοχές.

Τόνισε ότι μέσα σε έναν μήνα εξαπολύθηκαν 34 επιθέσεις με τη χρήση 125 βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να κάνουν μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα πλήγματα κατά στόχων των Χούθι ως απάντηση στις επιθέσεις κατά της ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναπροσδιόρισε τον Ιανουάριο τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση, επαναφέροντας εν μέρει τις κυρώσεις που είχε άρει πριν από τρία χρόνια σε βάρος της υποστηριζόμενης από το Ιράν αντάρτικης οργάνωσης.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

23:17 Η μονάδα εντατικής θεραπείας του Αλ Σίφα είναι εντελώς κατεστραμμένη

Η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από την ισραηλινή επίθεση που κράτησε δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εκατοντάδες αθώοι Παλαιστίνιοι, όπως σημειώνει το Quds News Network.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

23:08 Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τα μέτρα άμυνας μετά την ιρανική απειλή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τις αυξημένες εντάσεις με το Ιράν μετά την επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό και τις ιρανικές απειλές.

Ο στρατός αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις άδειες «των μάχιμων μονάδων», να παρεμβάλλει το σήμα GPS σε ορισμένα μέρη και να ενισχύσει την «ετοιμότητα» έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο και το θέμα της ανάπτυξης των δυνάμεων επανεξετάζεται συνεχώς σε συνάρτηση με τις ανάγκες», δήλωσε ο στρατός ανακοινώνοντας την αναστολή των αδειών.

Έπειτα από μια «αξιολόγηση της κατάστασης», δήλωσε επίσης ο στρατός, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτικών και να κληθούν έφεδροι για το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ανακαλεί επίσης περισσότερους έφεδρους στρατιώτες εν μέσω «ορατών απειλών του Ιράν».

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρίνισε ότι η παρεμβολή του σήματος GPS έχει στόχο να προασπίσει τη χώρα από τα κατευθυνόμενα όπλα όπως οι πύραυλοι ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Ενισχύσαμε την ετοιμότητα των μονάδων μάχης, εκεί όπου είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Ενισχύσαμε τα συστήματα άμυνας και έχουμε προετοιμάσει αεροσκάφη για την άμυνα, έτοιμα να επιτεθούν βάσει διαφόρων σεναρίων», πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά τα πλήγματα που αποδόθηκαν στο Ισραήλ τα οποία κατέστρεψαν τη Δευτέρα το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει την ευθύνη του, και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει ισχυρό ράπισμα για την επίθεση αυτή.

22:59 100.000 πιστοί αναμένονται στο τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στο τζαμί Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ αύριο που είναι η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Το βράδυ της Παρασκευής είναι η Λαϊλάτ αλ-Καντρ, η πιο ιερή νύχτα της μηνιαίας γιορτής.

Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Μουσουλμανικό Βακφ, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν αυτές τις προσευχές.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινή αστυνομία ενισχύει την ανάπτυξή της στο πλαίσιο της προετοιμασίας, με περίπου 3.600 αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και άλλους να βρίσκονται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τη γύρω περιοχή.

Πολλοί δρόμοι γύρω από την Παλιά Πόλη θα είναι κλειστοί από το πρωί της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου.

22:50 «Τεταμένο το τηλεφώνημα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου»

Η Κίμπερλι Χάλκετ μεταδίδει από την Ουάσινγκτον για το Al Jazeera ότι:

«Αυτή είναι μια πολύ έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση, πολύ εντονότερη από ό,τι βλέπουμε συνήθως από τον Λευκό Οίκο.

Αυτή είναι η πιο έντονη γλώσσα που έχουμε δει δημοσίως. Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση σε κάποιες από αυτές τις ιδιωτικές συζητήσεις. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μεγάλη απογοήτευση από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου και έχουμε ακούσει διαρροές ότι ο πρόεδρος είχε κάποιες πολύ ειλικρινείς συζητήσεις.

Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ πρέπει να ανακοινώσει μια σειρά από συγκεκριμένα, στιβαρά και μετρήσιμα βήματα για την αντιμετώπιση της ζημίας των αμάχων, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Γάζα θα καθοριστεί από την αξιολόγηση της άμεσης δράσης του Ισραήλ σε αυτά τα βήματα.

Με άλλα λόγια, παρά τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα, αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται είναι ότι τα αποτελέσματα επί του πεδίου είναι απαράδεκτα.

Η αίσθηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι το 100% του πληθυσμού (σ.σ. στη Γάζα) έχει ανάγκη από βοήθεια και ότι ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν και να λάβουν αυτή τη βοήθεια, οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο».

22:40 Να επιτρέψει το Ισραήλ τη «θεαματική αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει μια «θεαματική αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να διαπιστώσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «τις επόμενες ώρες και ημέρες».

«Αυτό που περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι μια θεαματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, τη μείωση της βίας εναντίον αμάχων και φυσικά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εντονότερη επίπληξή του στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, προειδοποιώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα εξαρτηθεί από το εάν θα ληφθούν άμεσα «συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε αποστολές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

22:27 Λευκός Οίκος: Η CIA προειδοποίησε το Ισραήλ για μια ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε σχετικά με την προειδοποίηση της CIA προς το Ισραήλ για μια ιρανική επίθεση εντός του Ισραήλ εντός των επόμενων 48 ωρών.

«Μίλησαν για μια πολύ δημόσια και πολύ υλοποιήσιμη πραγματική απειλή από το Ιράν για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα το αφήσω σε αυτό», απάντησε ο Κίρμπι.

22:18 Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει πληροφορίες ότι το Ισραήλ κλείνει πρεσβείες εν μέσω απειλών για εκδίκηση από το Ιράν

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει δημοσιεύματα ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία το Τελ Αβίβ κλείνει πρεσβείες σε όλον τον κόσμο εν μέσω απειλών από το Ιράν για αντίποινα για το χτύπημα στο ιρανικό προξενεί στη Δαμασκό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους Times of Israel ότι δεν έχουν εκκενωθεί πρεσβείες και δεν σχεδιάζονται εκκενώσεις αυτή τη στιγμή.

Ισραηλινός διπλωμάτης που υπηρετεί στο εξωτερικό διαψεύδει επίσης τις αναφορές.

«Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο εκκένωσης», είπε ο διπλωμάτης στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας, το Ιράν έχει κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις για το φονικό χτύπημα.

22:08 IDF: Το Iron Dome αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στη Νετιβότ

Οι IDF λένε ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Νετιβότ στα νότια αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις, τις πρώτες στην περιοχή από τις 16 Ιανουαρίου.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

21:59 Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι νυχτερινές «μεταφορές βοήθειας» συνεχίστηκαν στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούγιαριτς δήλωσε ότι «οι μεταφορές βοήθειας συνεχίστηκαν απόψε» στη Γάζα μετά από 48ωρη παύση τους για λόγους ασφαλείας.

Ο ΟΗΕ είχε αναστείλει τις νυχτερινές μεταφορές για να αξιολογήσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια μετά τη δολοφονία επτά ατόμων που εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων World Central Kitchen.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ συνέχισε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών προσπαθειών για την αποστολή αυτοκινητοπομπών στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου επίκειται λιμός, είπε.

Ο Ντούγιαριτς δήλωσε επίσης ότι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μίλησαν με ασθενείς που κατάφεραν να διαφύγουν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Το ιατρικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας δέχτηκε επιδρομή από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες επίσης πολιόρκησαν και κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τμήματα του, πριν αποχωρήσουν στις αρχές της εβδομάδας.

Οι επιζώντες περιέγραψαν «σκοτεινές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, χωρίς τρόφιμα, νερό ή φάρμακα», δήλωσε ο Ντούγιαριτς.

Οι ασθενείς και οι γιατροί κατέφυγαν στο να «βάζουν αλάτι και ξύδι στις πληγές των ανθρώπων αντί για αντισηπτικά, τα οποία είναι ανύπαρκτα», είπε.

21:49 Μπλίνκεν: Τα αποτελέσματα επί του πεδίου στη Γάζα είναι «θλιβερά, ανεπαρκή και απαράδεκτα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα Πέμπτη λέγοντας: «Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα στη Γάζα. Παρά τα σημαντικά βήματα που κάνει το Ισραήλ για να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα, τα αποτελέσματα επί του πεδίου είναι θλιβερά ανεπαρκή και απαράδεκτα».

«Το 100% του πληθυσμού στη Γάζα βιώνει οξυμένα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Το 100% του πληθυσμού έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και όσοι εργάζονται ηρωικά για να παρέχουν αυτή τη βοήθεια, το κάνουν με μεγάλο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε.

«Αν δεν δούμε τις αλλαγές που πρέπει να δούμε, θα υπάρξουν αλλαγές στη δική μας πολιτική», πρόσθεσε.

21:40 «Θα ξέρουμε πώς θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ότι: «Εργαζόμαστε εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του, θα ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας»

21:30 Αμερικανός γερουσιαστής λέει ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε αυτό το σημείο» που θα πρέπει να θέσουν όρους για τη βοήθεια προς το Ισραήλ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Κρις Κουνς δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στο να θέσει όρους στη βοήθεια προς το Ισραήλ, αναφέρει ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Ο Κουνς πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε αυτό το σημείο» και πρέπει να τεθούν όροι στη βοήθεια προς το Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταζε τον ισραηλινό στρατό να εισέλθει στη Ράφα σε κλίμακα και δεν προέβλεπε τίποτα για τους αμάχους ή για ανθρωπιστική βοήθεια, θα ψήφιζα να θέσω όρους για την παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ», ανέφερε ο Κουνς.

«Δεν το έχω ξαναπεί ποτέ αυτό, δεν έχω ξαναβρεθεί εδώ», πρόσθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που το Ισραήλ δηλώνει ότι ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

21:18 Kan: Το Ισραήλ αρχίζει να εκκενώνει πρεσβείες λόγω φόβων για επίθεση από το Ιράν

Το ισραηλινό δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kan αναφέρει ότι «μια σειρά από ισραηλινές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο εκκενώθηκαν μετά από αξιολόγηση της κατάστασης από τη Σιν Μπετ (σ.σ. ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) και το υπουργείο Εξωτερικών».

Ο ισραηλινός στρατός ανέστειλε τις άδειες για όλες τις μάχιμες μονάδες, κάλεσε εφέδρους και μπλόκαρε τις συντεταγμένες GPS στη χώρα μετά την απειλή του Ιράν για αντίποινα έπειτα από τις φονικές επιθέσεις στο προξενείο του στη Δαμασκό της Συρίας.

21:09 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ζητά το άνοιγμα περισσότερων «οδικών διαβάσεων» προς τη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι η χώρα του «κάνει τα πάντα» για να προσπαθήσει να μεταφέρει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό από ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειάζονται «περισσότερα οδικά περάσματα», καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της Ασντόντ, για να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με την Ιορδανία, η οποία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει αρκετές ρίψεις από αέρος πάνω από την πόλη της Γάζας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που οι ομάδες βοήθειας έχουν επικρίνει ως δαπανηρή, επικίνδυνη και αναποτελεσματική.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:59 Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εξαρτάται από τα «βήματα για την αντιμετώπιση της βλάβης και του πόνου των αμάχων»

Ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα, με τον Μπάιντεν «να τονίζει ότι τα χτυπήματα κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και η συνολική ανθρωπιστική κατάσταση είναι απαράδεκτα».

Ο Μπάιντεν φέρεται επίσης να ξεκαθάρισε την ανάγκη το Ισραήλ να «ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από συγκεκριμένα, στιβαρά και μετρήσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της βλάβης των αμάχων, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του, ότι η πολιτική των ΗΠΑ «σε σχέση με τη Γάζα θα καθοριστεί από την εκτίμησή μας για την άμεση δράση του Ισραήλ σε αυτά τα βήματα» και τόνισε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός «είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την προστασία αθώων πολιτών».

20:49 Ισραηλινός υπουργός λέει ότι το Κατάρ είναι «ανέντιμο μέρος» στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν εμπιστεύεται το κράτος του Κατάρ να ενεργήσει ως μεσολαβητής με τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις εκεί.

«Είναι ένας λύκος με ενδυμασία προβάτου», δήλωσε στο Bloomberg. «Πρέπει να ξυπνήσουμε», είπε.

Ο Μπαρκάτ κατηγόρησε επίσης το Κατάρ για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τα λόγια του Μπαρκάτ, αφήνοντας ασαφές αν η κριτική του αντιπροσωπεύει επίσημη θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο Μπαρκάτ είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

20:40 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Washington Post και το CNN αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν τη μεταφορά χιλιάδων βομβών στο Ισραήλ την ίδια ημέρα που οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν επτά εργαζόμενους της WCK στη Γάζα
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι απορρίπτουν τη θέση του Ισραήλ ότι η αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τους επτά εργαζόμενους ήταν ένα «λυπηρό περιστατικό», λέγοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δεχτεί επιθέσεις στο παρελθόν
  • Το Ισραήλ σημειώνει ότι η έκθεση για την επίθεση στο κονβόι των ανθρωπιστικών οργανώσεων θα δοθεί στη δημοσιότητα «τις επόμενες εβδομάδες»
  • Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας τραυματιοφορέας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ομάδα διάσωσης στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, λέει αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας
  • Ο στρατός του Ισραήλ ανέστειλε τις άδειες για όλες τις μάχιμες μονάδες εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία αυτή την εβδομάδα, η οποία προκάλεσε απειλές για αντίποινα
  • Η ποσότητα των τροφίμων που είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης λωρίδας είναι μικρότερη από το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 2.100 θερμίδων που απαιτείται ανά άτομο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Oxfam
  • Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βηρυτό, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις παρά την ευελιξία της παλαιστινιακής οργάνωσης
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αντιτάχθηκαν σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και η οποία θα καταδίκαζε την επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία

20:30 Περισσότερα για την αποκάλυψη του CNN για τη νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Την έγκριση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την προσθήκη πάνω από 2.000 αμερικανικών βομβών στο οπλοστάσιο του Ισραήλ εξασφάλισε τις προηγούμενες ημέρες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:20 Η τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου κράτησε 45 λεπτά

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η τηλεφωνική συνομιλία των Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου κράτησε 45 λεπτά.

20:16 Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ομάδα διάσωσης στη βόρεια Γάζα – Τέσσερις νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας τραυματιοφορέας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ομάδα διάσωσης στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχο του τομέα της υγείας στη Λωρίδα.

Ο διευθυντής επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, Φαρές Αφανέχ, δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο μια ιατρική ομάδα που διέσωζε τραυματίες. Αναγνώρισε ένα από τα θύματα ως τον Χουσεΐν Ματάρ (όπως προαναφέραμε).

«Το πλήρωμά μας κινήθηκε για να διασώσει ανθρώπους που τραυματίστηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και κατά την άφιξή του, δέχθηκε έναν ακόμη βομβαρδισμό. Το πλήρωμά μας βομβαρδίστηκε ενώ εργαζόταν», δήλωσε ο Αφανέχ.

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera δείχνουν τραυματίες να φτάνουν στο νοσοκομείο.

«Πρόκειται για πυραύλους του Μπάιντεν και της Αμερικής που στοχεύουν ιατρικό προσωπικό, παιδιά, γυναίκες και όσους είναι ασφαλείς στα σπίτια τους», κατήγγειλε ο Αφανέχ.

20:10 Νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Ράφα

Το Quds News Network έχει αναρτήσει δύο φωτογραφίες από τα νεότερα χτυπήματα του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

20:00 Σαντσεθ: Η ΕΕ πρέπει να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:46 «Δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα περί λυπηρών περιστατικών», λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Ισραήλ για τη δολοφονία των εργαζόμενων της WCK

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με ανακοίνωσή της απέρριψε τη θέση του Ισραήλ ότι μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen (WCK) ήταν ένα «λυπηρό περιστατικό», λέγοντας ότι πολλά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν δεχθεί επίθεση στο παρελθόν.

«Δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα περί λυπηρών περιστατικών», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόκγιερ, γενικός γραμματέας της ΓΧΣ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Δεν το αποδεχόμαστε γιατί αυτό που συνέβη με τις οχηματοπομπές και τα καταφύγια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι μέρος του ίδιου σχεδίου σκόπιμων επιθέσεων σε εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, παροχής υγείας, δημοσιογράφους, προσωπικό του ΟΗΕ, σχολεία και σπίτια».

Ο Λόκγιερ είπε χαρακτηριστικά: «Το λέμε αυτό εδώ και εβδομάδες: αυτό το μοτίβο επιθέσεων είναι είτε σκόπιμο είτε ενδεικτικό απερίσκεπτης ανικανότητας».

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το θανατηφόρο συμβάν ως επιχειρησιακό ατύχημα και είπε ξεκίνησε έρευνα για αυτό. Το εβραϊκό κράτος αρνείται επανειλημμένα ότι θέτει στο στόχαστρο σκόπιμα αμάχους στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Πώς χτύπησε το Ισραήλ το κομβόι με τη βοήθεια

Πηγή: Al Jazeera

Ο Λόκγιερ είπε ότι οι ΓΧΣ παραμένουν στη Γάζα μετά τις θανάτους των ανθρώπων της WCK, αλλά η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση αξιολογεί τους κινδύνους για τις ομάδες τους σε καθημερινή βάση.

Συμπλήρωσε ότι οι δολοφονίες των εργαζομένων της World Central Kitchen δείχνει ότι τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πολέμου είναι μάταια «σε έναν πόλεμο που διεξαγέται χωρίς κανόνες».

«Το να επιτρέπεται να συμβαίνουν αυτές οι επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια πολιτική επιλογή», είπε.

«Οι κινήσεις και οι τοποθεσίες μας κοινοποιούνται, συντονίζονται και είναι εκ των προτέρων καθορισμένες. Αυτό είναι μια ατιμωρησία, πλήρη περιφρόνηση των νόμων του πολέμου. Και τώρα πρέπει να γίνει θέμα λογοδοσίας».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΧΣ είπε ότι η οργάνωση προέτρεψε το Ισραήλ να διερευνήσει μια θανατηφόρα επίθεση σε οχηματοπομπή των ΓΧΣ τον Νοέμβριο και να ερευνήσει άλλα περιστατικά που αφορούν την οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής επίθεσης σε καταφύγιο των ΓΧΣ στο αλ-Μαουάσι τον Φεβρουάριο.

«Δεν έχω λάβει καμία απάντηση – εξήγηση για κανένα από αυτά τα περιστατικά», κατέληξε Λόκγιερ.

19:36 Συνομίλησαν Μπάιντεν και Νετανιάχου για πρώτη φορά μετά από τα μέσα Μαρτίου

Μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το απόγευμα της Πέμπτης στο CNN.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνομιλία μετά την πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους της World Central Kitchen.

Το τηλεφώνημα κανονίστηκε μετά τον θάνατο των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN.

Το αμερικάνικο Μέσο μετέδωσε την Τετάρτη ότι μετά από αυτούς τους θανάτους, ο Μπάιντεν ήταν «θυμωμένος» και «όλο και πιο απογοητευμένος» – και πλήρως προετοιμασμένος να τα κάνει όλα αυτά γνωστά στον Νετανιάχου στη συνομιλία τους, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

19:29 Προσοχή σκληρή εικόνα – Νεκρός τραυματιοφορέας στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος τραυματιοφορέας Χουσεΐν Ματάρ σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ περιέθαλπε Παλαιστίνιους αμάχους τους οποίους επίσης στοχοποίησαν οι IDF, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

19:19 «Κατά τα φαινόμενα ένα έγκλημα πολέμου» – Το HRW για επίθεση του Ισραήλ που σκότωσε 106 αμάχους

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα έρευνας που δείχνει την απουσία στρατιωτικού στόχου κατά τη διάρκεια στρατιωτικού πλήγματος στις 31 Οκτωβρίου στη Γάζα εναντίον κτιρίου – μια επιδρομή στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 106 άμαχοι και ήταν «κατά τα φαινόμενα ένα έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:10 «Γενοκτονία υποβοηθούμενη από AI»: Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποιούσε βάση δεδομένων για δολοφονίες στη Γάζα

Η αναφερόμενη χρήση από τον ισραηλινό στρατό μιας μη ελεγμένης και άγνωστης βάσης δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό στόχων για την εκστρατεία βομβαρδισμού του στη Γάζα έχει ανησυχήσει τους ειδικούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τεχνολογίας που είπαν ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «εγκλήματα πολέμου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:00 Συγκλονιστική εικόνα από τη Γάζα

Η Τζάνα Αγιάντ, ένα νεαρό κορίτσι από την Παλαιστίνη, δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή εξαιτίας του υποσιτισμού και της έλλειψης νερού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ως αποτέλεσμα της ισραηλινής πολιορκίας.

Δείτε τη σχετική καταγγελία που έχει αναρτήσει το Quds News Network:

18:51 Η οργάνωση The Elders καλεί τα κράτη να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Όλα τα κράτη που παρέχουν όπλα στο Ισραήλ πρέπει να αναστείλουν τις μεταφορές όπλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση The Elders, ως απάντηση στις «συστηματικές παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στα μέλη της οργάνωσης The Elders, η οποία ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής το 2007, περιλαμβάνονται παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Μπαν Κι-Μουν, ο Κόφι Ανάν και ο Ντέσμοντ Τούτου που εργάζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η παρεμπόδιση από το Ισραήλ της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι παράνομη και προκαλεί πρωτοφανή επίπεδα καταστροφικής πείνας, με τον λιμό στη βόρεια Γάζα να είναι πλέον επικείμενος», ανέφερε η οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, ως ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εγκρίνει τις μεταφορές όπλων, εμφανιζόμενη να αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για τη συμμόρφωση με τις νομικές του υποχρεώσεις ως αξιόπιστες, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των The Elders.

18:41 Ηρεμία πριν από την καταιγίδα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου;

Τεταμένη ηρεμία επικρατεί στις πόλεις του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Δευτέρας στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

«Όλοι περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν αντίποινα», δήλωσε ο Αλί Χασέμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Νακούρα στον νότιο Λίβανο.

Οι συνοριακές πόλεις στην περιοχή είναι ως επί το πλείστον άδειες και τα σπίτια κατεστραμμένα μετά από μήνες σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ενώ οι αψιμαχίες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις συνοριακές περιοχές, οι φόβοι για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού το Ιράν υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία επτά αξιωματούχων του στη Δαμασκό σε μια επίθεση για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

18:32 Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα ενεργοποίησαν τις σειρήνες στην Κφαρ Αζά – IDF: Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα της Πέμπτης , προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων στη συνοριακή κοινότητα Κφαρ Αζά.

Σύμφωνα με τις IDF, και τα τρία βλήματα έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:22 «Μισός χρόνος φόβου, απωλειών και εκτοπισμού»

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο εξάμηνο, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα «βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο. Οι πολίτες, οι ανθρωπιστές και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατευθούν», τονίζει η οργάνωση στο Χ, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση τώρα για να τερματιστεί η δυστυχία» στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

18:13 «Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο»

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι η παλαιστινιακή οργάνωση επιδεικνύει ευελιξία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:03 Χέρτζογκ για τις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ: «Υπάρχει τρόπος να διαμαρτυρηθούμε και να διαδηλώσουμε, η βία είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ σχολίασε την Πέμπτη τις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη λέγοντας ότι «υπάρχει τρόπος πώς να διαμαρτυρηθείς και πώς να διαδηλώσεις. Η βία είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση».

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις είναι απαραίτητο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας, «αλλά υπάρχει τρόπος να επιχειρηματολογούμε και να διαφωνούμε».

17:54 «Ο ισραηλινός στρατός σε υψηλή επιφυλακή»

Η Χαμντά Σαλούτ του Al Jazeera μεταδίδει από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι:

«Μετά από αξιολόγηση από τον ισραηλινό στρατό, αποφασίστηκε ότι θα ενισχυθεί η αεράμυνα, δηλαδή όλα τα πυραυλικά συστήματα και τα συστήματα αναχαίτισης, όπως τα συστήματα Iron Dome, Arrow και David’s Sling. Υπάρχει επίσης η επιστράτευση των εφέδρων και η ακύρωση των αδειών των στρατιωτών.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβάζουν σε αυτό κάποιο είδος προετοιμασίας για αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική αποστολή στη Δαμασκό πριν από μερικές ημέρες.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα κυνηγήσει εχθρικούς στόχους όπου κι αν βρίσκονται – είτε στη Δαμασκό, είτε στον Λίβανο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης αυξήσει το επίπεδο συναγερμού του στη μέγιστη δυνατή κατάσταση εν αναμονή κάποιου είδους επίθεσης».

17:44 CNN: Ο Μπάιντεν ενέκρινε μεταφορά όπλων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα τη μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ που περιέχει πάνω από 2.000 είδη πυρομαχικών, μετέδωσε την Πέμπτη το CNN.

Η μεταφορά περιλαμβάνει 1.000 βόμβες των 500 λιβρών και πάνω από 1.000 βόμβες μικρότερης διαμέτρου.

17:35 «Ο κίνδυνος πρέπει να ληφθεί υπόψη τώρα»

Ο Γκάι Γκούντγουιν-Γκιλ, ομότιμος καθηγητής διεθνούς προσφυγικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι μεταξύ των 600 και πλέον υπογραφόντων της 17σέλιδης επιστολής που απευθύνεται στη βρετανική κυβέρνηση και εκφράζει την ανησυχία του για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας, όπως διαπίστωσε το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αυτή τη γνώση κατά νου, συνεχίσει να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή επιθετικών δραστηριοτήτων και για τη διεξαγωγή γενοκτονίας», είπε.

«Είναι ο κίνδυνος που είναι σημαντικός και ο κίνδυνος πρέπει να ληφθεί υπόψη τώρα», δήλωσε ο καθηγητής.

Στην επιστολή, οι δικηγόροι, οι καθηγητές νομικής και οι συνταξιούχοι ανώτεροι δικαστές κάλεσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τις παραδόσεις βοήθειας, να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που έχουν κάνει δηλώσεις που υποκινούν τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και να αναστείλει την παροχή όπλων στο Ισραήλ.

17:25 Κτίριο με κατοικίες χτύπησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χαν Γιουνίς, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Κτίριο με κατοικίες χτύπησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη δυτική Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Η σχετική ανάρτηση του Quds News Network:

17:19 Δεν υπάρχει αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές για τους αμάχους παρά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Με τις IDF να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για πιθανά αντίποινα του Ιράν μετά από το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες για τους πολίτες.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του πολέμου παραμένουν αμετάβλητες και οι IDF λένε ότι θα ενημερώσουν το κοινό εάν υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί πολίτες δεν χρειάζεται να «αγοράζουν γεννήτριες, να αποθηκεύουν τρόφιμα και να κάνουν ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:09 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στις περιοχές Γιαρούν, Αϊνάτα και Μαρούν αλ-Ρας.

17:00 Η έρευνα για το χτύπημα στην WCK «θα πάρει εβδομάδες»

Νωρίτερα αναφέραμε ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η έρευνα για το χτύπημα στην Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αναλυτικότερα, τα ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα «τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα καθίστανται σαφή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ρακέλα Καραμσόν.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις από τους συμμάχους του να παράσχει πλήρη απολογισμό των συνθηκών γύρω από την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ένας Παλαιστίνιος και υπήκοοι της Αυστραλίας, της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Το Ισραήλ λέει ότι η επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας ήταν «λάθος» που προκλήθηκε από «λανθασμένη αναγνώριση», αλλά μια έρευνα του πρακτορείου ελέγχου Sanad του Al Jazeera διαπίστωσε ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν διαδοχικά τρία σαφώς επισημασμένα οχήματα βοήθειας.

Ο ιδρυτής του WCK, Χοσέ Αντρές, δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση είχε ως στόχο τους εργαζόμενους του «συστηματικά, αυτοκίνητο προς αυτοκίνητο», προσθέτοντας ότι είχαν σαφή επικοινωνία με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος γνώριζε τις κινήσεις τους.

16:50 Χαμάς: Στείλαμε την απάντησή μας στους διαμεσολαβητές, το Ισραήλ συνεχίζει να οχυρώνεται στη θέση του

Αξιωματούχος της Χαμάς στον Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση παρέδωσε την Τετάρτη στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου την απάντησή της στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

Σύμφωνα με τον Χαμντάν, το Ισραήλ συνεχίζει να οχυρώνεται στη θέση του και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

16:44 Η βουλγαρική αστυνομία ανακάλυψε κρυψώνα όπλων που συνδέεται με τέσσερις υπόπτους που φαίνεται να είναι μέλη της Χαμάς και συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο

Η βουλγαρική αστυνομία ανακάλυψε μια κρυψώνα όπλων που συνδέεται με τέσσερις υπόπτους που φαίνεται να είναι μέλη της Χαμάς και συνελήφθησαν στη Γερμανία και την Ολλανδία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πηγές του AFP.

Τρία φερόμενα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης συνελήφθησαν στη Γερμανία και ένα στην Ολλανδία στις 14 Δεκεμβρίου ως ύποπτοι για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εβραϊκών στόχων στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ανέφεραν τότε ότι οι τέσσερις άνδρες συγκέντρωναν όπλα για να «βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη».

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε χθες ότι η αστυνομία βρήκε φωτογραφίες πιστολιών, πυρομαχικών και γεμιστήρων σε κινητό τηλέφωνο που ανήκε σε έναν από τους άνδρες, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές σε μια κρυψώνα όπλων θαμμένη κάτω από ένα πεύκο στη νότια Βουλγαρία.

Γερμανικές πηγές επιβεβαιώνουν στο AFP ότι βρέθηκε κρυψώνα με όπλα στη Βουλγαρία.

Οι Βούλγαροι εισαγγελείς και το υπουργείο Εσωτερικών αρνούνται να επιβεβαιώσουν την αναφορά.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «οι ύποπτοι ήταν μέρος ενός δικτύου της Χαμάς με πράκτορες στην Ευρώπη που διοικούνταν από ηγέτες της τρομοκρατίας στον Λίβανο».

16:34 Ένας τραυματιοφορέας και τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα

Ένας τραυματιοφορέας και τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ζωές στην Μπέιτ Χανούν, όπως μεταδίδει το Quds News Network.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:25 Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στη Γάζα;

  • Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι 33.037 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση από αέρος και εδάφους και 75.668 έχουν τραυματιστεί μέχρι τις 4 Απριλίου. Χιλιάδες άλλοι νεκροί παραμένουν καταπλακωμένοι στα ερείπια. Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 40% των νεκρών
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 75% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι βρίσκονται στη Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο
  • Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικαλούμενος ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε δύο νοσοκομεία
  • Ο λιμός είναι επικείμενος και πιθανότατα θα εμφανιστεί μέχρι τον Μάιο στη βόρεια Γάζα και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο, αναφέρει η Integrated Food Security Phase Classification (IPC)
  • Περισσότερο από το 60% των κατοικιών έχουν καταστραφεί, μαζί με 392 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, 123 ασθενοφόρα και 184 τζαμιά

16:15 Oxfam: Οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα αναγκάζονται να επιβιώνουν με 245 θερμίδες την ημέρα

Η ποσότητα των τροφίμων που είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης λωρίδας είναι μικρότερη από το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης 2.100 θερμίδων που απαιτείται ανά άτομο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Oxfam.

Η διεθνής οργάνωση δήλωσε ότι έκανε τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι παραδόσεις τροφίμων που επιτρέπονται στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο ανέρχονται κατά μέσο όρο μόλις στο 41% των ημερήσιων θερμίδων που απαιτούνται ανά άτομο.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση γνωρίζει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες πόσες ακριβώς θερμίδες απαιτούνται καθημερινά για την πρόληψη του υποσιτισμού στη Γάζα, υπολογίζοντας το ποσοστό αυτό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο στο έγγραφο Food Consumption in the Gaza Strip – Red Line», δήλωσε η Oxfam. «Όχι μόνο χρησιμοποίησε έναν υψηλότερο υπολογισμό 2.279 θερμίδων ανά άτομο, αλλά έλαβε επίσης υπόψη την εγχώρια παραγωγή τροφίμων στη Γάζα, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον ουσιαστικά εξαφανίσει».

Ο Αμιτάμπ Μπεχάρ, εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, δήλωσε: «Το Ισραήλ κάνει σκόπιμες επιλογές για να λιμοκτονήσει τους αμάχους. Φανταστείτε πώς είναι, όχι μόνο να προσπαθείς να επιβιώσεις με 245 θερμίδες μέρα παρά μέρα, αλλά και να πρέπει να βλέπεις τα παιδιά σου ή τους ηλικιωμένους συγγενείς σου να κάνουν το ίδιο. Όλα αυτά ενώ είστε εκτοπισμένοι και υπό τη συνεχή απειλή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βομβών».

16:01 Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού προειδοποιεί τα στρατεύματα για «περίπλοκες ημέρες»

Απευθυνόμενος στους διοικητές του τμήματος έρευνας της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών, ο υποστράτηγος Aharon Haliva λέει ότι η δυσκολότερη δοκιμασία του στρατού μπορεί να «βρίσκεται ακόμη μπροστά μας» στη Γάζα.

«Σας έχω πει περισσότερες από μία φορές ότι δεν είναι βέβαιο ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι έχουμε πολύπλοκες ημέρες μπροστά μας», δήλωσε ο Haliva, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες επιμένουν ότι πρέπει να εισβάλουν στη Ράφα, το νοτιότερο καταφύγιο του θύλακα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, για να νικήσουν πλήρως τη Χαμάς και να τελειώσουν τον πόλεμο.

15:50 Ισραήλ: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δολοφονία των επτά εργαζομένων στη WCK θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες

15:45 Διπλωματική κρίση μεταξύ Πολωνίας και Ισραήλ για το θάνατο Πολωνού εργαζόμενου στην ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα

Ο Πολωνός πρόεδρος κατήγγειλε την Πέμπτη ένα σχόλιο του Ισραηλινού πρεσβευτή ως «εξωφρενικό» και το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι τον καλεί σε συνάντηση.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πολωνία, Γιάκοφ Λίβνε, αντέδρασε στις προσπάθειες, όπως είπε, της «ακροδεξιάς και της αριστεράς στην Πολωνία» να κατηγορήσει το Ισραήλ για «σκόπιμη δολοφονία στην επίθεση».

Είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη ότι «οι αντισημίτες θα παραμείνουν πάντα αντισημίτες και το Ισραήλ θα παραμείνει ένα δημοκρατικό εβραϊκό κράτος που μάχεται για το δικαίωμά του να υπάρχει. Επίσης, για το καλό ολόκληρου του δυτικού κόσμου».

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda χαρακτήρισε το σχόλιο «εξοργιστικό» και χαρακτήρισε τον πρέσβη ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κράτος του Ισραήλ στις σχέσεις με την Πολωνία».

Ο Duda είπε επίσης ότι οι αρχές στο Ισραήλ μίλησαν για την τραγωδία «με πολύ συγκρατημένο τρόπο», αλλά πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ο πρέσβης τους στην Πολωνία δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τέτοια λεπτότητα και ευαισθησία, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Ο 36χρονος Damian Soból ήταν μεταξύ των επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν ενώ παρέδιδαν τρόφιμα στους Παλαιστίνιους με τη ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen. Ο Soból βρισκόταν σε αποστολή βοήθειας στη Γάζα τους τελευταίους έξι μήνες μετά από εργασίες στην Ουκρανία, το Μαρόκο και την Τουρκία και είχε καταγράψει τις αποστολές της ανθρωπιστικής οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ημέρες πριν σκοτωθεί.

15:34 «Ο Μπάιντεν είναι εκνευρισμένος» – Κρίσιμο τηλεφώνημα με Νετανιάχου εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν εν μέσω ενός ιδιαίτερα επιβαρυμένου κλίματος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, το οποίο επιδεινώθηκε μετά τον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά εργαζομένων αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Μπάιντεν είναι τσαντισμένος. Το θερμόμετρο ανάμεσα στον ίδιο και στον Μπίμπι είναι στα ύψη», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios αναφερόμενος στο κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες λίγο πριν την επικοινωνία τους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

15:20 Το Ισραήλ απελευθερώνει τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους, πολλούς με τραυματισμούς

Οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερους 101 Παλαιστίνιους κρατούμενους που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας και επέστρεψαν στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Διαβάσεων και Συνόρων της Γάζας.

Πολλοί από αυτούς που απελευθερώθηκαν μεταφέρθηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Ράφα, όπου νοσηλεύονται για κατάγματα ή άλλα τραύματα που υπέστησαν από ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια της κράτησης, σύμφωνα με ιατρική πηγή που επικαλείται το Al Jazeera Arabic.

Ένας ισραηλινός γιατρός σε νοσοκομείο πεδίου εντός ενός κέντρου κράτησης που κρατά Παλαιστίνιους προειδοποίησε ότι οι συνθήκες εκεί είναι καταστροφικές και παραβιάζουν κατάφωρα την ισραηλινή νομοθεσία, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε επιστολή του προς ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, ο γιατρός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι στο Sde Teiman είναι δεμένοι και από τα τέσσερα άκρα 24 ώρες την ημέρα, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια τους που συχνά απαιτούν ακρωτηριασμό. Οι κρατούμενοι έχουν επίσης τακτικά δεμένα μάτια, τρέφονται μόνο με καλαμάκι, δεν έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα και υποβάλλονται σε σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς κατάλληλη ιατρική φροντίδα, αναφέρεται στην επιστολή.

15:02 Η απαγόρευση των όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ θα μπορούσε να «προκαλέσει συζήτηση» στις ΗΠΑ

Νωρίτερα αναφέραμε ότι πρώην δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ενώθηκαν με εκατοντάδες άλλους νομικούς που καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κοινότητας πληροφοριών – ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Πίτερ Ρίκετς και ο Άλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας MI6 – λένε ότι οι πωλήσεις αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης.

Ο Ρίκετς δήλωσε ότι υπάρχουν «πλέον άφθονες αποδείξεις» ότι το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και μια απαγόρευση θα έστελνε ένα μήνυμα που θα μπορούσε να προκαλέσει συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πράξουν το ίδιο.

Ο Γιάνγκερ δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία πρέπει «να επιτύχει μόχλευση και να δημιουργήσει κίνητρα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα αυτού που τεχνικά ονομάζεται παράπλευρη απώλεια – αλλά αυτό που εμείς θα ονομάζαμε ως δολοφονία αθώων πολιτών».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εμφανίστηκε μέχρι στιγμής αμετακίνητος, δηλώνοντας στην εφημερίδα The Sun ότι το Λονδίνο διαθέτει ένα «προσεκτικό καθεστώς αδειοδότησης εξαγωγών» όπλων.

14:47 Η κράτηση της αδερφής του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, παρατάθηκε για 12 μέρες

Το περιφερειακό δικαστήριο της Be’er Sheva παρέτεινε την κράτηση της Σαμπάχ Χανίγια, αδελφής του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατά 12 ημέρες. Η Χανίγια, κάτοικος της νότιας ισραηλινής πόλης Τελ Σέβα, συνελήφθη ως ύποπτη για δημοσιεύματα που υποκινούσαν τη βία, δημοσίευση επαίνων για τρομοκρατικές πράξεις και επαφή με ξένο πράκτορα.

Ο δικηγόρος της Χανίγια υποστήριξε ότι από την αρχή του πολέμου δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ αυτής και του αδελφού της.

14:40 «Την Παρασκευή θα πρέπει να αναμένουμε χτύπημα από το Ιράν», λέει πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Το Reuters αναφέρει ότι ο Amos Yadlin, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι αυτή η Παρασκευή είναι ο πιο πιθανός χρόνος για οποιαδήποτε επίθεση εκδίκησης από το Ιράν για το φερόμενο ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στο προξενείο του στην Δαμασκό, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον Γιαντλίν λέγοντας: «Δεν θα εκπλαγώ αν το Ιράν δράσει αύριο. Μην πανικοβάλλεστε. Μην τρέχετε στα καταφύγια. Να είστε συντονισμένοι για αύριο και τότε, ανάλογα με τις συνέπειες της επίθεσης, μπορεί να κλιμακωθεί».

Αύριο είναι η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, η οποία γιορτάζεται ως Ημέρα Κουντς στο Ιράν και όχι μόνο, ως φιλοπαλαιστινιακή ημέρα που πήρε το όνομά της από την αραβική ονομασία της Ιερουσαλήμ, αλ-Κουντς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει εντείνει την παρεμβολή των σημάτων GPS στο εσωτερικό της χώρας σε μια προσπάθεια να μειώσει την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων πυραύλων ή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για το χτύπημα στη Δαμασκό και υποσχέθηκε εκδίκηση.

14:29 WCK: Τα πλοία με τη βοήθεια γύρισαν στην Κύπρο – Άγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν οι αποστολές

Η World Central Kitchen (WCK) δήλωσε ότι όλα τα πλοία της έχουν επιστρέψει στην Κύπρο και ότι «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα».

Νωρίτερα είχε ζητήσει «ανεξάρτητη, από τρίτους έρευνα» για τη διερεύνηση των συνθηκών τη Δευτέρα, όταν μια σειρά τριών χτυπημάτων σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας σκότωσε επτά από τους εργαζόμενους της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχουν στην έκκληση.

14:15 Ακόμα τέσσερις νεκροί στην κεντρική Γάζα

Από πυρά ισραηλινού πυροβολικού σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι νότια της Deir el-Balah, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν δύο ακόμη Παλαιστίνιους στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν έντονο βομβαρδισμό από αέρος και πυροβολικό κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Γάζας.

13:59 Η εσωτερική έρευνα για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει από το τέλος του πολέμου του 2014

Η εσωτερική έρευνα της Διεύθυνσης Πληροφοριών των IDF για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει από το τέλος του πολέμου στη Γάζα το 2014, ενώ οι έρευνες των υπόλοιπων στρατιωτικών τμημάτων θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2018 – σύμφωνα με έγγραφο που διανεμήθηκε από τις IDF και περιγράφει λεπτομερώς τις διαδικασίες των ερευνών. Το έγγραφο, σύμφωνα με τη Haaretz, δείχνει επίσης ότι η έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα ασχοληθεί με την περίοδο πριν από την επίθεση και θα επικεντρωθεί στην ίδια την 7η Οκτωβρίου και στον πόλεμο που ακολούθησε.

Μαζί με τη Νότια Διοίκηση, τη Διεύθυνση Πληροφοριών και την Πολεμική Αεροπορία, έρευνες θα διεξαχθούν επίσης στο Πολεμικό Ναυτικό και τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου. Μία από τις κορυφαίες αρχές που καθιερώθηκαν στην έρευνα της Νότιας Διοίκησης είναι «να βασιστούμε σε αποδεδειγμένες πραγματικές πηγές, όπως βίντεο, τεκμηριωμένες αναφορές και ηχογραφήσεις» και για το σκοπό αυτό «θα γίνει επίσης έκκληση προς τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να ζητήσουν συνεργασία για τη μεταφορά υλικού και οπτικών αποδεικτικών στοιχείων».

13:52 Θα ψηφίσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ;

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καταδικάζοντας παράλληλα «τη χρήση της πείνας των αμάχων ως μέθοδο πολέμου».

Το σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από 18 κράτη, θα χρειαστεί 24 ψήφους για την πλειοψηφία στο Συμβούλιο των 47 χωρών, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει με λιγότερες ψήφους, αν υπάρξουν αποχές. Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μεροληψία.

Η ικανότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να διεξάγει τον καταστροφικό του πόλεμο στη Γάζα εξαρτάται από τις εισαγωγές ξένων όπλων και πυρομαχικών. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαβεβαίωσαν τον Φεβρουάριο ότι οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

13:44 Συλλήψεις διαδηλωτών στην Αίγυπτο σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν αρκετούς ακτιβιστές χθες το βράδυ αφού συμμετείχαν σε ειρηνική διαμαρτυρία στο Κάιρο σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα.

13:34 Σαράντα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 40 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, σε επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Τετάρτης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο κυβερνείο της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλες έγιναν στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, τη Τζενίν, την Καλκίλια, την Τούμπας και τη Ναμπλούς.

Το κύμα συλλήψεων προστίθεται σε περισσότερους από 8.030 Παλαιστίνιους που έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

13:19 Υπέκυψε στα τραύματά του Ισραηλινός που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι την Κυριακή

Το νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ο Lidor Levi, 34 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση της Κυριακής στο Gan Yavne, υπέκυψε από τα τραύματά του.

13:10 Πολωνία: Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των εργαζομένων στη WCK

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη δολοφονία του Damian Sobol στη Γάζα και να παράσχει πλήρη ενημέρωση για το τι συνέβη.

«Θα περιμένουμε… άμεση εξήγηση των συνθηκών και αποζημίωση για τους συγγενείς των θυμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Sobol, 35 ετών, ήταν ένα από τα επτά μέλη του προσωπικού της WCK που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα αργά τη Δευτέρα, σε μια επίθεση που καταδικάστηκε ευρέως.

12:57 «Αρκετά» – Το πρωτοσέλιδο του Independent για τη Γάζα

Το πρωτοσέλιδο της αγγλικής έκδοσης του The Independent είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον πόλεμο στη Γάζα. Με τίτλο «Αρκετά» και την εικόνα ενός κοριτσιού στα συντρίμμια της Γάζας, η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τις πρώτες γραμμές του κύριου άρθρου της.

«Μπορεί να φαίνεται λάθος, ότι μετά από περισσότερους από 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα, χρειάστηκε ο θάνατος επτά εργαζόμενων ανθρωπιστικής οργάνωσης άλλων εθνικοτήτων για να κάνει τις δυτικές κυβερνήσεις να εκφράσουν την οργή τους, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έγιναν το σύμβολο του παράνομου και αδίστακτου τρόπου που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Όσο ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ στις στιγμές της αγωνίας του, τόσο τώρα στέκεται απέναντί του.

Η στιγμή έφτασε για να γίνει ό, τι χρειάζεται για να πιεστεί το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο. Όλο αυτό πρέπει να σταματήσει».

Το πρωτοσέλιδο του Independent

12:51 Πρώην επικεφαλής της MI6: Το Ισραήλ συστηματικά στοχεύει αμάχους

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της MI6, το Ισραήλ δεν φρόντισε επαρκώς να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα όταν χτυπήθηκε η αυτοκινητοπομπή βοήθειας της WCK.

Μιλώντας στην εκπομπή Today Podcast, ο Sir Alex Younger δήλωσε:  «Η άποψή μου είναι ότι αυτό που συνέβη είναι ουσιαστικά συστηματικό μιας προσέγγισης, κατά περίπτωση, άγγιζε τα όρια της απερισκεψίας».

«Υπονομεύει επομένως ουσιαστικά αυτό που πρέπει να είναι οι πολιτικοί στόχοι του Ισραήλ, δηλαδή να διατηρήσει κάποιο ηθικό πλεονέκτημα και κάποιο ηθικό σκοπό.

«Είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι δεν δίνεται επαρκής προσοχή σε αυτούς τους παράπλευρους κινδύνους αυτών των επιχειρήσεων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

12:46 Ισραήλ: Έντεκα συλλήψεις υπόπτων που σχεδίαζαν δολοφονία του Μπεν Γκβιρ και επίθεση σε βάσεις των IDF

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επτά Άραβες, πολίτες του Ισραήλ, και τέσσερις Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη με την υποψία ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε βάσεις των IDF, καθώς και να απαγάγουν στρατιώτες και να δολοφονήσουν τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, χρησιμοποιώντας πύραυλο RPG.

12:30 Δεκαπέντε με είκοσι θάνατοι αμάχων για κάθε μαχητή που στοχεύει το Ισραήλ με τεχνητή νοημοσύνη

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη δύο ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται Lavender για την απομόνωση και τον εντοπισμό στόχων βομβαρδισμού για αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Η εν λόγω βάση δεδομένων είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση καταλόγων θανάτου με 37.000 στόχους.

Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν σε στα ΜΜΕ λένε ότι η Lavender είχε ποσοστό σφάλματος περίπου 10%. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Ισραηλινούς να τη χρησιμοποιήσουν για να επιταχύνουν τον εντοπισμό και τον βομβαρδισμό συχνά χαμηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτό οδήγησε σε πολλούς από τους χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους αμάχων μέσα στη Γάζα. Οι άνθρωποι που αλληλοεπιδρούσαν με τη βάση δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης είχαν ένα τυπικό ρόλο. Θα εξέταζαν προσεκτικά αυτή τη λίστα δολοφονιών για ίσως 20 δευτερόλεπτα πριν αποφασίσουν αν θα έδιναν ή όχι το πράσινο φως για μια αεροπορική επιδρομή.

Επίσης, το γεγονός ότι υπήρχαν πέντε έως 10 αποδεκτοί θάνατοι αμάχων για κάθε έναν Παλαιστίνιο μαχητή που ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος εξηγεί εν πολλοίς και τον μεγάλο αριθμό θανάτων στον άμαχο πληθυσμό.

Ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε ότι εάν τα δημοσιεύματα είναι αληθινά τότε σημαίνει ότι πολλές από τις επιθέσεις των IDF συνιστούν έγκλημα πολέμου.

12:18 Κύμα επιθέσεων στην «ασφαλή» Ράφα

Ο Tareq Abu Azzoum, ο οποίος μεταδίδει το ρεπορτάζ του Al Jazeera από τη Ράφα, δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει».

Γράφει:

«Χθες το βράδυ, υπήρξε ένα κύμα επιθέσεων στη Ράφα, όπου δύο σπίτια γεμάτα εκτοπισμένους ανθρώπους έγιναν στόχος, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ στην υποτιθέμενη «ασφαλή ζώνη» της Γάζας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ σπάνια εγκαταλείπουν τον ουρανό».

Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινοί νομοθέτες ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του Al Jazeera και άλλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ψήφισή του ότι «σκοπεύω να δράσω αμέσως σύμφωνα με τον νέο νόμο για να σταματήσω τη δραστηριότητα του καναλιού».

12:09 Ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός συναντά τον απεσταλμένο των ΗΠΑ

Ο George Noll, επικεφαλής του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Mohammad Mustafa.

Οι δύο τους συζήτησαν το σχέδιο του Mustafa για την «εφαρμογή αξιόπιστων και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων» που θα «αναζωογονήσουν» την ΠΑ, ανέφερε το αμερικανικό γραφείο σε ανάρτησή του στο Χ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβάλει την ΠΑ ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, ένα σχέδιο που απορρίπτεται από πολλούς αναλυτές ως μη ρεαλιστικό ή πρόωρο.

12:00 Axios: Τεταμένο το κλίμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του προέδρου Μπάιντεν για τον πόλεμο στη Γάζα αναμένεται να είναι έντονη, αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου Axios.

To Axios επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας και λένε ότι η συνομιλία θα είναι δυσάρεστη λόγω της σχέσης του Μπάιντεν με τον σεφ Χοσέ Άντρες, οι εργαζόμενοι στη φιλανθρωπική οργάνωση του οποίου σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Ο Μπάιντεν είναι τσαντισμένος. Η ένταση όσον αφορά τον Μπίμπι [Νετανιάχου] είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν «εξέφρασε επίσης την οργή του για το ισραηλινό χτύπημα» κατά της αυτοκινητοπομπής βοήθειας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Τουλάχιστον 203 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

11:47 Ξεπέρασαν τις 33.000 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 33.037 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.668 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Περίπου 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

11:44 Βρετανοί δικαστές ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βρετανία ένωσαν τις φωνές τους με περίπου 600 δικηγόρους, δικαστές και νομικούς ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Λονδίνο ίσως να είναι συνεργός σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική πίεση μετά και τον θάνατο επτά εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση, εκ των οποίων οι τρεις ήταν Βρετανοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού στο Ισραήλ ενδέχεται να καθιστά τη Βρετανία συνεργό σε γενοκτονία καθώς και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφεραν οι δικαστές και δικηγόροι σε 17σέλιδη επιστολή τους.

11:30 Αναστέλλει τις άδειες των στρατιωτών το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέστειλε τις άδειες για όλες τις μονάδες μάχης εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Ιρανών στρατηγών στη Συρία αυτή την εβδομάδα, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι οι άδειες θα διακοπούν προσωρινά για όλες τις μονάδες μάχης των IDF [Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ]. Οι IDF βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και η ανάπτυξη των δυνάμεων βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι «το Ισραήλ θα τιμωρηθεί» για την επίθεση που σκότωσε μέλη της Φρουράς της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγούς, στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

11:13 Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ επισημαίνει την πιθανή παρανομία των επιθέσεων μετά την έκθεση για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον πόλεμο της Γάζας

Ο Μπεν Σαούλ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι εάν οι λεπτομέρειες μιας έκθεσης σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο στη Γάζα αποδειχθούν αληθινές, «πολλά ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα θα συνιστούσαν εγκλήματα πολέμου, δηλαδή την εξαπόλυση δυσανάλογων επιθέσεων».

Ο Σαούλ απαντούσε σε μια έκθεση του περιοδικού +972 και του εβραικού μέσου ενημέρωσης Local Call, το οποία αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους της Γάζας ως πιθανούς στόχους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται «Lavender».

11:01 Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιο κοντά στην Τζενίν

Κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Yabad, δυτικά της Τζενίν, ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του 28χρονου Asad Amr και τον πυροβόλησαν.

Αφού πυροβόλησαν τον Amr, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ένα ασθενοφόρο να τον προσεγγίσει για περισσότερο από μισή ώρα, δήλωσαν κάτοικοι στο Al Jazeera.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 457 ανθρώπους κατά τη διάρκεια σχεδόν καθημερινών εισβολών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 110 στην περιοχή της Τζενίν.

10:46 Ανησυχία για τη χρήση από τον ισραηλινό στρατό συστήματος στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη στη Γάζα

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια έκθεση που αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα ως πιθανούς στόχους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται «Lavender».

Ο Marc Owen Jones, επίκουρος καθηγητής στις Μεσανατολικές Σπουδές και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Hamid Bin Khalifa, δήλωσε στο Al Jazeera ότι καθίσταται σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός «αναπτύσσει μη δοκιμασμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης … για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο αμάχων».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Πρόκειται για γενοκτονία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και στο μέλλον πρέπει να υπάρξει έκκληση για μορατόριουμ στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Toby Walsh, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι νομικοί πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη στόχευση παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

10:32 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε θέση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σε ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ και άλλες στρατιωτικές υποδομές στις λιβανέζικες μεθοριακές πόλεις Khiam και Kafr Kila.

Πλάνα που αναρτήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στο Telegram φαίνεται να δείχνουν δύο από τις αεροπορικές επιδρομές με τη μία να ισοπεδώνει ένα κτίριο.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινές διασυνοριακές επιθέσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, με τα πλήγματα του Ισραήλ να πραγματοποιούνται βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

10:16 Ο επικεφαλής ανάλυσης πληροφοριών του ισραηλινού στρατού παραιτείται για λόγους υγείας

Ο Αμίτ Σάαρ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ, παραιτείται μετά τη διάγνωση καρκίνου, αναφέρει η εφημερίδα Israel Hayom.

Ως επικεφαλής της έρευνας, ο Saar ελέγχθηκε επειδή δεν μπόρεσε να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ήδη σχεδίαζε να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αναφέρει το δημοσίευμα. Αντ’ αυτού, τώρα θα εγκαταλείψει τη θέση του «τις επόμενες ημέρες» για να ξεκινήσει «άμεση θεραπεία».

Ο Itai Brun, πρώην επικεφαλής της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών, θα αναλάβει προσωρινά ξανά τον ρόλο του μέχρι ο ισραηλινός στρατός να βρει μόνιμο αντικαταστάτη.

10:00 Η World Central Kitchen ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η World Central Kitchen (WCK) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά «ανεξάρτητη έρευνα από τρίτους» σχετικά με τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν επτά μέλη του προσωπικού της.

«Επρόκειτο για μια στρατιωτική επίθεση που περιελάμβανε πολλαπλά χτυπήματα και είχε ως στόχο τρία οχήματα της WCK», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα είναι ο μόνος τρόπος για να προσδιοριστεί η αλήθεια για το τι συνέβη, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία των υπευθύνων και να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

09:44 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τις υποδομές της Χαμάς και σκότωσε μαχητές

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρά αρμάτων μάχης και κάλεσαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, σκοτώνοντας πολυάριθμους Παλαιστίνιους μαχητές στην κεντρική και νότια Γάζα, αναφέρει ο στρατός στην τελευταία του ενημέρωση.

Στη νότια Γάζα, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν μαχητές και κατέστρεψαν υποδομές στις συνοικίες al-Amal και Abasan al-Jadida στην πόλη Khan Younis.

Το τελευταίο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ σκότωσε επίσης περισσότερους Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και άλλους πέντε στη νότια πόλη Ράφα.

09:35 Στόχευση ισραηλινών δυνάμεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Δ. Όχθη

Το Al Jazeera Arabic κοινοποίησε δύο βίντεο -που έχουν πιστοποιηθεί από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad- που δείχνουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) να πυροδοτούνται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από στρατιωτικές μπουλντόζες, πραγματοποίησαν επιδρομές και κατέστρεψαν μη στρατιωτικές υποδομές στις πόλεις Qabatiya και Silat al-Dhahr, νότια της Τζενίν, καθώς και στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Το βίντεο που μοιράστηκε το AJA φέρεται να δείχνει εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην πόλη Qabatiya και στην πόλη Jenin.

09:20 «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Τριντό το περιστατικό με τη δολοφονία των εργαζομένων στη WCK, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας Καναδός

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η δολοφονία του Καναδού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Τζέικομπ Φλίκινγκερ από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα είναι «απολύτως απαράδεκτη».

Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδός -ένα από τα επτά μέλη του προσωπικού της ομάδας βοήθειας World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή- πέθανε «ενώ παρέδιδε τρόφιμα σε πολίτες που είχαν ανάγκη».

«Την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη στη Γάζα, το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανέφερε ο Τριντό σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος – και οι αγαπημένοι του [Φλίκινγκερ] – αξίζουν μια εξήγηση για το πώς συνέβη αυτό», πρόσθεσε.

09:07 Αξιωματικοί του στρατού προειδοποίησαν για την «έλλειψη συντονισμού» με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις την ηγεσία των IDF

Η ισραηλινή στρατιωτική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι η ισραηλινή «Ταξιαρχία Nahal (162η Μεραρχία)» ήταν υπεύθυνη για την καθοδήγηση της αεροπορικής επίθεσης κατά των εργαζομένων της WCK που σκότωσε επτά εργαζόμενους τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δύο αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ανώτεροι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει πριν από την επίθεση ότι ο συντονισμός μεταξύ των διεθνών ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας και των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα «δεν λειτουργούσε σωστά».

«Ανώτεροι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρονται να προειδοποίησαν τον αρχηγό του επιτελείου Herzi Halevi τις τελευταίες ημέρες», ανέφεραν το ISW και το CTP στην τελευταία κοινή έκθεσή τους για τη Γάζα.

Το ISW/CTP ανέφερε επίσης ότι συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μιας «θερμοβαρικής ρουκέτας» και επιθέσεων με όλμους – από Παλαιστίνιους μαχητές στην πόλη της Γάζας την Τετάρτη και στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα καθώς και στο νότιο τμήμα του Khan Younis.

08:53 NBC: Ένταση στη συνάντηση αμερικανικής και ισραηλινής αντιπροσωπείας – Απέρριψαν οι ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «αντέδρασαν» στο προσωρινό σχέδιο του Ισραήλ για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα, με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ «να φωνάζει και να κουνάει τα χέρια του καθώς υπερασπιζόταν το σχέδιο», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη συνάντηση, ο Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, «κράτησαν την ψυχραιμία τους και δεν απάντησαν με το ίδιο νόμισμα», δήλωσαν στο NBC αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ισραήλ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μεταφορά των 1,4 εκατομμυρίων αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα σε σκηνές που θα στήνονταν στο μακρινό βόρειο τμήμα της πόλης, αλλά οι πηγές λένε ότι «η ισραηλινή πρόταση δεν περιλάμβανε σχέδια για την αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής ή μια εκτίμηση για το πόσα τρόφιμα ή νερό θα απαιτούνταν», ούτε περιλάμβανε ένα σχέδιο για την προμήθεια των εκατοντάδων χιλιάδων σκηνών που απαιτούνται για να λειτουργήσει το σχέδιο.

«Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν βλέπουν την ιδέα ως ρεαλιστική, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξέσπασαν», ανέφεραν πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση.

08:45 Η έρευνα της HRW διαπιστώνει ότι το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε 106 αμάχους ήταν «προφανές έγκλημα πολέμου»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή έρευνα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε 106 Παλαιστίνιους σε εξαώροφη πολυκατοικία στις 31 Οκτωβρίου 2023, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «προφανές έγκλημα πολέμου».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 350 ή περισσότεροι άνθρωποι διέμεναν στο κτίριο των Μηχανικών, ακριβώς νότια του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat, όταν τέσσερα εναέρια πυρομαχικά έπληξαν το κτίριο μέσα σε περίπου 10 δευτερόλεπτα, χωρίς προειδοποίηση, περίπου στις 14:30 τοπική ώρα. Το κτίριο κατεδαφίστηκε πλήρως.

«Αυτό το χτύπημα προκάλεσε μαζικές απώλειες αμάχων χωρίς προφανή στρατιωτικό στόχο – μία από τις δεκάδες επιθέσεις που προκαλούν συντριπτική σφαγή», δήλωσε ο Gerry Simpson, αναπληρωτής διευθυντής κρίσεων και συγκρούσεων στο HRW.

Οι 106 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 54 παιδιά, που σκοτώθηκαν στην επίθεση έπαιζαν ποδόσφαιρο, φόρτιζαν τα κινητά τους τηλέφωνα στο μπακάλικο στον κάτω όροφο ή απλώς αναζητούσαν καταφύγιο αφού είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, δήλωσε ο Σίμπσον.

08:32 Ολονύχτιες επιδρομές στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Ακόμα μία εφιαλτική νύχτα έζησαν οι Παλαιστίνιοι του πολιορκημένου θυλακα με τις IDF να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024