Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Έγκλημα πολέμου κατά τα φαινόμενα» - Το HRW για επίθεση του Ισραήλ που σκότωσε 106 αμάχους

Γάζα: «Έγκλημα πολέμου κατά τα φαινόμενα» – Το HRW για επίθεση του Ισραήλ που σκότωσε 106 αμάχους

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ερεύνησε το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που προκάλεσε 106 θανάτους αμάχων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα έρευνας που δείχνει την απουσία στρατιωτικού στόχου κατά τη διάρκεια στρατιωτικού πλήγματος στις 31 Οκτωβρίου στη Γάζα εναντίον κτιρίου – μια επιδρομή στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 106 άμαχοι και ήταν «κατά τα φαινόμενα ένα έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Το Ισραήλ κατηγορείται για μια σειρά από αδιάκριτες επιθέσεις στη Γάζα

Το Human Rights Watch (HRW) αναφέρει ότι «δεν βρήκε καμιά απόδειξη ότι ένας στρατιωτικός στόχος βρισκόταν κοντά στο κτίριο την ώρα της επίθεσης, που σημαίνει ότι επρόκειτο για (αυθαίρετο) και παράνομο πλήγμα σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου», δηλώνει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 106 άνθρωποι, εκ των οποίων 54 παιδιά σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή σε εξαώροφη πολυκατοικία, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο φονικές για τους αμάχους από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση στη Γάζα, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του.

Στρατιώτης των IDF στη Γάζα.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν «παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο»

Ανάμεσα στα θύματα ήταν «παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, κάτοικοι που φόρτιζαν το κινητό τους τηλέφωνο στο παντοπωλείο του ισογείου και εκτοπισμένες οικογένειες που αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος», υπογράμμισε ο Τζέρι Σίμσον, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Κρίσεις και Συγκρούσεις του HRW, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Για τις έρευνές του, που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το HRW αναφέρει ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με 16 άτομα, ανέλυσε κυρίως δορυφορικές εικόνες, 35 φωτογραφίες και 45 βίντεο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, την 31η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 350 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, νοτίως του προσφυγικού καταυλισμού της Νουσεϊράτ (στην κεντρική Γάζα), και τουλάχιστον 150 μεταξύ αυτών είχαν καταφύγει εκεί, αφότου εγκατέλειψαν τις εστίες τους από άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει η ΜΚΟ.

«Χωρίς προειδοποίηση, γύρω στις 14.30, τέσσερα αεροπορικά (πλήγματα) χτύπησαν το κτίριο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Το κτίριο κατεδαφίστηκε τελείως», προσθέτει.

Κανείς από τους ερωτηθέντες μάρτυρες δεν δήλωσε ότι είχε λάβει ή ακούσει να μιλούν για κάποια προειδοποίηση από τις ισραηλινές αρχές που να τους καλεί να εκκενώσουν τον χώρο πριν από την επίθεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρινίζει ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να μεταβεί στο σημείο, καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν της επιτρέπουν την πρόσβαση τα τελευταία 16 χρόνια.

«Το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε 106 αμάχους ήταν κατά τα φαινόμενα έγκλημα πολέμου», εκτιμά το HRW επισημαίνοντας ότι «το δίκαιο του πολέμου απαγορεύει τις επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους και δεν κάνουν καμιά (διάκριση) μεταξύ αμάχων και μαχητών».

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024