Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
HRW: Ο πρώην επικεφαλής της προειδοποιεί για περισσότερες απώλειες αμάχων αν δεν παραταθεί η εκεχειρία

HRW: Ο πρώην επικεφαλής της προειδοποιεί για περισσότερες απώλειες αμάχων αν δεν παραταθεί η εκεχειρία

Ο πρώην επικεφαλής της Human Rights Watch Κένεθ Ροθ προειδοποίησε πως αν μετά την τετραήμερη εκεχειρία το Ισραήλ ξεκινήσει τις επιθέσεις, οι απώλειες αμάχων θα διπλασιαστούν.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποίησε πως αν το Ισραήλ συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα μετά την τετραήμερη εκεχειρία, «κινδυνεύει να διπλασιάσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου πληθυσμού της Γάζας έχει πλέον στριμωχτεί στο νότο».

Επισήμανε ότι το νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, όπου το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους της βόρειας και κεντρικής Γάζας να εκκενώσουν, «υποτίθεται ότι ήταν ασφαλέστερο».

Ο Κένεθ Ροθ ανησυχεί για την ημέρα μετά το τέλος της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός

Τμήματα της νότιας Γάζας, ωστόσο, δέχθηκαν επίσης ανελέητους βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις του στο ίδιο πλαίσιο


Ο Κένεθ Ροθ νωρίτερα ανέφερε πως «Ο Μπάιντεν λέει ότι ενθάρρυνε τον Νετανιάχου «να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των θυμάτων, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς», αλλά ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες σκότωσαν τόσους πολλούς αμάχους».

Ενώ σχολίασε και το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας γράφοντας πως «Η Χαμάς καθυστέρησε την απελευθέρωση των ομήρων τη δεύτερη ημέρα επειδή το Ισραήλ έπρεπε να επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στη Γάζα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Μόνο 137 πέρασαν την πρώτη ημέρα: υπάρχουν χρονοβόροι έλεγχοι ασφαλείας στα σύνορα.»

Το Ισραήλ το σκέφτεται

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης της προσωρινής εκεχειρίας με τη Χαμάς, όταν συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ισραηλινή πηγή στο δίκτυο CNN.

Η πηγή δήλωσε ότι οι όροι για την παράταση παραμένουν αμετάβλητοι από την αρχική συμφωνία, που σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει επιπλέον 10 ομήρους για κάθε επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024