Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαλτιμόρη: Εντείνεται η διαμάχη – Ποιος θα πληρώσει για την ανακατασκευή της γέφυρας;

Βαλτιμόρη: Εντείνεται η διαμάχη – Ποιος θα πληρώσει για την ανακατασκευή της γέφυρας;

Στη Βαλτιμόρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – Στη διελκυστίνδα δημοκρατικών-ρεπουμπλικάνων η ανακατασκευή της γέφυρας

Τη Βαλτιμόρη θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να επιθεωρήσει το σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα και να συναντηθεί με τις οικογένειες των έξι εργατών που έχασαν τη ζωή τους. Η επίσκεψη ωστόσο αναμένεται να λάβει χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στο Κογκρέσο σχετικά με τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της γέφυρας.

Ένα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key στις 26 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η κατασκευή να καταρρεύσει. Οι εργασίες για τον καθαρισμό των συντριμμιών και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας μέσω του ναυτιλιακού διαύλου της μεσοατλαντικής πολιτείας συνεχίζονται.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν, η οποία θα περιλαμβάνει μια εναέρια περιήγηση, έρχεται καθώς πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν σημάνει συναγερμό για τις πιθανές οικονομικές δυσχέρειες που θα μπορούσε να επιφέρει το κλείσιμο του λιμανιού στην περιφερειακή οικονομία, με χιλιάδες λιμενεργάτες να έχουν ήδη μείνει χωρίς δουλειά.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης κατέχει την πρώτη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον όγκο αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών και γεωργικών και κατασκευαστικών μηχανημάτων που διακινεί, σύμφωνα με την πολιτεία του Μέριλαντ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κίνησης έχει ανασταλεί μετά το ατύχημα.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρόεδρο στην περιοδεία του, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ενόψει της επίσκεψης δήλωσε ότι ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση της γέφυρας είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους κατοίκους του Μέριλαντ. Αυτό επηρεάζει και τους αγρότες στο Κεντάκι. Επηρεάζει τον έμπορο αυτοκινήτων στο Οχάιο. Επηρεάζει τον ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Τενεσί. Επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα και την οικονομική μας ανάπτυξη», δήλωσε ο Moore στο MSNBC.

Ήδη σημειώνονται τριβές μεταξύ ορισμένων Αμερικανών νομοθέτων σχετικά με τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής της γέφυρας, η οποία, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου, σε επιστολή του προς το Κογκρέσο την Παρασκευή, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει το πλήρες κόστος της αντικατάστασης της γέφυρας.

Ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να περάσει όχι μόνο από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από τη διαιρεμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στη χρήση ομοσπονδιακών δολαρίων για το έργο.

Όσον αφορά τα έξι θύματα της κατάρρευσης της γέφυρας, ήταν όλοι μετανάστες από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι διόρθωναν λακκούβες στο οδόστρωμα της γέφυρας όταν αυτή κατέρρευσε. Τέσσερις από τις σορούς δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί, αλλά όλοι θεωρούνται νεκροί.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τις οικογένειες αυτών των μεταναστών εργατών έρχεται την ώρα που ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, έχει εντείνει την αντιμεταναστευτική ρητορική και έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες επικίνδυνους εγκληματίες που «δηλητηριάζουν το αίμα» της Αμερικής.

Η διαμάχη για τη χρηματοδότηση

Λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει όλο το κόστος της ανοικοδόμησης και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έκτακτη βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διοίκηση θα ακολουθήσει όλες τις οδούς για την ανάκτηση του κόστους και «θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αποζημίωση για ζημιές ή ασφαλιστικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα μειώσουν το κόστος για τον αμερικανικό λαό», έγραψε την Παρασκευή η διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν συνομιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες με το γραφείο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον για την παροχή δισεκατομμυρίων σε βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς και για χρήματα για την κατεστραμμένη γέφυρα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Τα μέτρα για τις δαπάνες ξεχωριστά έχουν διακομματική υποστήριξη, αλλά ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι ο Τζόνσον πρέπει να ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς συναδέλφους του, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις δαπανών θα κατατεθούν από κοινού προκειμένου να περάσουν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των εταιρειών που κατέχουν και διαχειρίζονται το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσέκρουσε στη γέφυρα ζήτησαν από δικαστή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο να τους απαλλάξει από κάθε ευθύνη για την καταστροφή ή, εναλλακτικά, να περιορίσει την αποζημίωση στα 43 εκατομμύρια δολάρια, το κόστος του πλοίου μείον τις ζημιές και τη διάσωση.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέτρεψαν τους μεγάλους εργοδότες στην περιοχή της Βαλτιμόρης να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, με τους τοπικούς εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των United Parcel Service, Amazon.com, Home Depot και Mercedes-Benz να δεσμεύονται να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους στην περιοχή.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024