Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομηρεία στην Ολλανδία: «Παρελθόν» με τις αρχές είχε ο δραστής της ομηρείας

Ομηρεία στην Ολλανδία: «Παρελθόν» με τις αρχές είχε ο δραστής της ομηρείας

Παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο δράστης «ως πρόσφυγας από την Ερυθρέα που ήθελε άσυλο» και την ενεργοποίηση ακροδεξιών, εν τέλει ο δράστης ήταν πιο Ολλανδός από το γκούντα.

Ο δράστης όπου κράτησε ομήρους τέσσερις εργαζόμενους σε καφέ-μπαρ στην Ολλανδία, φαίνεται πώς είναι γνωστός στην αστυνομία. Από την μεριά τους οι Αρχές εξετάζουν τα κίνητρα του δράστη, διερευνώντας την πιθανότητα ψυχιατρικών ζητημάτων.

Η υπόθεση ομηρίας που διήρκησε αρκετές ώρες έληξε αναίμακτα με τρεις εκ των εργαζομένων να βγαίνουν πρώτοι και στην συνέχεια και ο τελευταίος. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για «τρομοκρατικό κίνητρο» από τον ύποπτο, ο οποίος κράτησε ομήρους σε ένα δημοφιλές μπαρ στην πόλη Έντε της Ολλανδίας.

Η αστυνομία ενημέρωσε ότι έλαβε αναφορά για την κατάσταση της ομηρίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Café Petticoat, την ώρα που οι εργαζόμενοι καθάριζαν μετά από εκδήλωση. Η εισαγγελέα Μάρτιν Κουνστ ανέφερε πως ο δράστης είχε πολλά μαχαίρια τα οποία επέδειξε στους ομήρους. Παρά τους ισχυρισμούς του δράστη, το σακίδιό του δεν περιείχε εκρηκτικά. Προληπτικά εκενώθηκαν όλες οι κοντινές κατοικίες.

Κλήθηκαν οι πυροτεχνουργοί έχοντας την εντύπωση ομηρείας με εκρηκτικά – Ειδικό ρομπότ στους ελέγχους

Ο ισχυρισμός του δράστη περί εκρηκτικών προκάλεσε την άμεση επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, διαπραγματευτή και των πυροτεχνουργών. Η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή γύρω από το μπαρ και εκκένωσε 150 κτίρια πλησίον του Café Petticoat.

Αρχικά απελευθερώθηκαν οι τρεις ομήροι, οι οποίοι αποχώρησαν από το μπαρ με τα χέρια ψηλά. Ο τέταρτος ομήρος απελευθερώθηκε λίγο αργότερα και στη συνέχεια ο ύποπτος συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Τα πλάνα του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS έδειξαν έναν λευκό άνδρα γονατισμένο στο έδαφος με τα χέρια πίσω από την πλάτη του με τους αστυνομικούς να του περνούν χειροπέδες. Μέχρι τότε εξαιτίας πληροφοριών από ακροδεξιές πηγές στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στο Χ, πιστεύονταν πως ο δράστης ήταν αφρικανός πρόσφυγας από την Ερυθρέα, όπου μετά τις συμπλοκές που είχαν σημειωθεί, πολλοί εθνικιστές είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν βίαιη εισβολή των ειδικών δυνάμεων.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Άν Γιαν Οστερχιρτ, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο εντός λίγων λεπτών από την έναρξη της ομηρίας καιξεκίνησαν κατευθείαν τις διαπραγματεύσεις με τον δράστη.

«Ευτυχώς, η επιχείρηση ολοκληρώθηκαν επιτυχώς», ανέφερε, αρνούμενη να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Ο ύποπτος έχει ήδη καταδικαστεί για απειλητική συμπεριφορά.

Εκτελείται έρευνα για τα κίνητρα του και την ψυχολογική του κατάσταση

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε «Μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την αστυνομία, τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τις ειδικές δυνάμεις που επέλυσαν την κατάσταση».

«Φρικτή κατάσταση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Η έννοια μου και οι σκέψεις μου βρίσκονται μαζί τους και με τους αγαπημένους τους. Ελπίζω η κατάσταση να επιλύθηκε γρήγορα και με ασφάλεια», δήλωσε ο δήμαρχος της Έντε, Ρενέ Φελχούλστ.

Κατά καιρούς η Ολλανδία αντιμετωπίζει ζητήματα ασφαλείας, όμως ως επί το πλείστον αφορούν μεμονωμένα άτομα και όχι οργανωμένες τρομοκρατικές ενέργειες. Η αστυνομία και οι ιδιώτες άνδρες ασφαλείας της Ολλανδίας είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και κυρίως επιδιώκουν να λύνουν τα περιστατικά με μη βίαιο τρόπο.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024