Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμοθάνατος άνδρας ήθελε να δει το «Dune 2» πριν κυκλοφορήσει - Ο σκηνοθέτης εκπλήρωσε την επιθυμία

Ετοιμοθάνατος άνδρας ήθελε να δει το «Dune 2» πριν κυκλοφορήσει – Ο σκηνοθέτης εκπλήρωσε την επιθυμία

Η Josée Gagnon, ιδρύτρια της οργάνωσης L'Avant, η οποία επικεντρώνεται στο να βοηθά ετοιμοθάνατους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, περιέγραψε λεπτομερώς την συγκινητική ιστορία.

Το πολυαναμενόμενο δεύτερο «κεφάλαιο» της επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Dune»του σκηνοθέτη Denis Villeneuve, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους.

Αλλά προβλήθηκε κρυφά περισσότερες από έξι εβδομάδες νωρίτερα σε μια ασυνήθιστη τοποθεσία: σε μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για έναν λάτρη του κινηματογράφου, του οποίου η τελευταία επιθυμία ήταν να δει τη συνέχεια πριν πεθάνει.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο βοηθός του Villeneuve πέταξε στο Κεμπέκ με τον φορητό υπολογιστή του σκηνοθέτη και τον πήγε στο κέντρο περίθαλψης  περίπου 130 μίλια βόρεια της πόλης του Κεμπέκ

Με τις κουρτίνες τραβηγμένες σε ένα δωμάτιο μέσα στην εγκατάσταση στο Κεμπέκ, ο άνδρας, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, και ένας φίλος του παρακολούθησαν την ταινία στην οθόνη του φορητού υπολογιστή του Villeneuve – τον οποίο ο βοηθός του σκηνοθέτη είχε φέρει αεροπορικώς εκείνη την ημέρα. Η μυστικότητα ήταν υψίστης σημασίας – οι εμπλεκόμενοι υπέγραψαν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και έβαλαν στην άκρη τα τηλέφωνά τους για να αποφύγουν τις διαρροές.

«Αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο»

Η Josée Gagnon, ιδρύτρια της καναδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης L’Avant, η οποία επικεντρώνεται στο να βοηθά ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, περιέγραψε λεπτομερώς την ιστορία σε συνέντευξη τη Δευτέρα και σε πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook.

Η Gagnon δήλωσε ότι μπόρεσε να μιλήσει ελεύθερα μετά τη δημοσιοποίηση της ταινίας, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του άνδρα για να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή.

«Το να φτάσει η ταινία στον άνθρωπο ήταν ένας «αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο», δήλωσε στην Washington Post η Gagnon.

Η Gagnon ανέφερε στην ανάρτηση ότι δεν είχε δει ακόμα το «Dune: Part Two», αλλά σκοπεύει να το κάνει σύντομα. «Θα χαμογελάω σαν ηλίθια όλη την ώρα σκεπτόμενη αυτή την όμορφη ιστορία», είπε

Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν η L’Avant απηύθυνε ένα κάλεσμα στο Facebook για όποιον μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Villeneuve.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε λίγη μαγεία για έναν ετοιμοθάνατο άνθρωπο», ανέφερε η ανάρτηση του φιλανθρωπικού οργανισμού. Ο χρόνος ήταν σημαντικός, ανέφερε η ανάρτηση, επειδή το άτομο είχε μόνο «λίγες εβδομάδες ακόμα». Η ανάρτηση δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα – αλλά λίγο αργότερα, η φιλανθρωπική οργάνωση δημοσίευσε ότι το αίτημά της είχε φτάσει στον Villeneuve.

Η Gagnon, σε μια ανάρτηση στο Facebook την Παρασκευή, δήλωσε ότι ο Villeneuve και η σύζυγός του, Tanya Lapointe, εκτελεστική παραγωγός του «Dune: Part Two», ήταν «εξαιρετικά συγκινημένοι από την τελευταία επιθυμία αυτού του ανθρώπου» όταν μίλησαν.

«Μου είπαν: «Ακριβώς γι’ αυτόν κάνουμε ταινίες» αφηγήθηκε.

Πήρε μαζί του το μυστικό

Έτσι έπιασαν δουλειά. Ο Villeneuve και η σύζυγός του ήθελαν αρχικά να προσφέρουν στον άνδρα ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Μόντρεαλ ή το Λος Άντζελες για να παρακολουθήσει την ταινία, ανέφερε η Gagnon στην ανάρτησή της και σε συνέντευξή της στο Radio-Canada. Αλλά, όπως είπε στην ανάρτησή της, αυτό ήταν «αδύνατο» επειδή ήταν «πολύ αδύναμος».

«Ο χρόνος περνούσε. Ο άνδρας πέθαινε», έγραψε.

Στη συνέχεια, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη: Στις 16 Ιανουαρίου, ο βοηθός του Villeneuve πέταξε στο Κεμπέκ με τον φορητό υπολογιστή του σκηνοθέτη και τον πήγε στο κέντρο περίθαλψης  περίπου 130 μίλια βόρεια της πόλης του Κεμπέκ, είπε η Gagnon.

Ο άνδρας δεν μιλούσε αγγλικά και έπρεπε να παρακολουθήσει την ταινία με γαλλικούς υπότιτλους, δήλωσε η Gagnon στην εφημερίδα The Post. «Ήταν τόσο αδύναμος που σκεφτήκαμε ότι μπορεί να πεθάνει ενώ παρακολουθούσε την ταινία» έγραψε στο Facebook.

Ο άνδρας τελικά δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει και τις 2 ώρες και 46 λεπτά της ταινίας. Πονούσε και είδε μόνο περίπου τη μισή πριν αναγκαστεί να σταματήσει, δήλωσε η Gagnon στην The Post. Πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

Πέθανε «παίρνοντας μαζί του το μυστικό της ταινίας», ανέφερε η Gagnon στην ανάρτησή της.

«Άξιζε όλο το χρυσάφι του κόσμου»

Η Gagnon δήλωσε στην εκπομπή «Place publique» του Radio-Canada ότι ορισμένοι από όσους συμμετείχαν στο έργο αισθάνθηκαν ότι ήταν μια «αποτυχία» επειδή ο άνδρας δεν πρόλαβε να δει ποτέ το τέλος της ταινίας.

Αλλά εκείνη αισθανόταν διαφορετικά. «Είπα: «Δεν καταλαβαίνεις, είναι εκπληκτικό αυτό που έζησε αυτός ο άνθρωπος. Το τέλος μιας ταινίας, όταν πρόκειται να πεθάνεις, δεν σημαίνει τίποτα».

Το να χάσει το τέλος «δεν είχε σημασία», είπε. Ο άνδρας  είδε τους ανθρώπους γύρω του -και εκείνους που δεν τον γνώριζαν- να παλεύουν για να πραγματοποιήσουν την τελευταία του επιθυμία.

Και αυτό, έγραψε, «άξιζε όλο το χρυσάφι του κόσμου».

Τώρα, έχει μόνο ένα μήνυμα: «Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά όταν γίνονται με ψυχή», δήλωσε στην Post.

Μετά την κυκλοφορία του, το «Dune: Part Two» (Μέρος δεύτερο) έχει καταφέρει να κερδίσει τους κριτικούς και τους θεατές, συγκεντρώνοντας περίπου 182,5 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας του.

Η Gagnon ανέφερε στην ανάρτηση ότι δεν είχε δει ακόμα το «Dune: Part Two», αλλά σκοπεύει να το κάνει σύντομα. «Θα χαμογελάω σαν ηλίθια όλη την ώρα σκεπτόμενη αυτή την όμορφη ιστορία», είπε. «Τον σκέφτομαι».

*Με πληροφορίες από: washingtonpost

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024