Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λημνιάτης: «Να είμαστε έτοιμοι για… κόλαση»

Λημνιάτης: «Να είμαστε έτοιμοι για… κόλαση»

Ο Γιώργος Λημνιάτης προετοιμάζει τους διεθνείς για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν στη Γεωργία.

Η Εθνική μας ομάδα είναι έτοιμη για το παιχνίδι της δεκαετίας, ένας τελικός πρόκρισης με τη Γεωργία στην Τιφλίδα την Τρίτη με τον νικητή να «πετάει» για το Euro της Γερμανίας. Ο Γιώργος Λημνιάτης που μαζί με τον Ηλία Ζούρο δούλεψαν για πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα μπάσκετ της Γεωργίας, μιλώντας στο In προετοιμάζει τους διεθνείς μας για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν στο χωρητικότητας 54.202 θεατών «Μπόρις Παϊτχάτζε» της Τιφλίδας.

Ο Ελληνας προπονητής μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση της Εθνικής με την Γεωργία.

«Μας περιμένει μια…κόλαση, το γήπεδο θα είναι καμίνι και οι παίκτες μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Μιλάμε για μια πολύ «καυτή» έδρα. Έχω βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσω την Εθνική τους ομάδα ράγκμπι που ήταν το εθνικό τους άθλημα καθώς πριν από κάποια χρόνια ήταν μέσα στις 20 κορυφαίες ομάδες στον κόσμο» λέει ο έμπειρος προπονητής και συνεχίζει:

«Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι το εντυπωσιακό και μάλιστα το συγκεκριμένο άθλημα ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία τους, καθώς είναι δυναμικό άθλημα με πολλές επαφές και τρελαίνονται με αυτά. Όμως άλλο η ατμόσφαιρα και άλλο η συμπεριφορά τους. Δεν πρόκειται να πειράξουν άνθρωπο. Όταν η Ελλάδα μας κέρδισε στα παράθυρα για το Ευρωμπάσκετ είχαν έρθει οι «Πελαργοί» που είναι πάντα κοντά στην Εθνική μας και πανηγύρισαν το νικητήριο καλάθι του Παπανικολάου στην εκπνοή ανάμεσα σε δεκάδες Γεωργιανούς και δεν άνοιξε μύτη» τονίζει ο Γιώργος Λημνιάτης και μιλάει για την αγάπη των Γεωργιανών προς τη χώρα μας: «Λατρεύουν την Ελλάδα και τους Έλληνες και λόγω θρησκείας καθώς και αυτοί είναι ορθόδοξοι αλλά μας παραδέχονται και σαν ανθρώπους. Επίσης πολλοί Έλληνες δουλεύουν στην Τιφλίδα και όταν πριν από κάποια χρόνια άνοιξε μια καλτσοβιομηχανία στη χώρα έφεραν πολλούς Έλληνες για την τεχνογνωσία και για να τους βοηθήσουν να φτιάξουν το εργοστάσιο και να δουλέψουν σε αυτό.

Όπως και εμάς, με τον Ηλία (Ζούρο) στο μπάσκετ όπου μας έδειξαν από την πρώτη στιγμή μεγάλη εμπιστοσύνη. Μάλιστα μετά από μια σημαντική νίκη στα παράθυρα, εκεί την εποχή του κορονοϊού και επειδή είχε χάσει και το ποδόσφαιρο εκείνες τις μέρες μας έλεγαν στο δρόμο να αναλάβουμε εμείς την Εθνική! Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν τρέλα με τη χώρα τους και πολύ έντονο το εθνικό στοιχείο και αισιοδοξούν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Όταν έφτιαξαν ομάδα 3χ3 στο μπάσκετ μας έλεγαν ότι «Θα νικήσουμε τις ΗΠΑ» ! Ενώ και εμείς όταν τους είπαμε στο Ευρωμπάσκετ στον όμιλο που φιλοξενήσαμε τι στόχο έχουν, μας είπαν για μετάλλιο. Είναι από τη φύση τους έτσι και θεωρούν ότι είναι ικανοί για το καλύτερο. Κυνηγάνε για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια να πάνε σε μια μεγάλη διοργάνωση και θα γίνει ο χαμός στο γήπεδο αλλά και σε όλη τη χώρα. Μια φορά παίζαμε με την Εθνική μπάσκετ στην Ιταλία πριν το Μουντομπάσκετ και εγώ δεν είχα ταξιδέψει λόγω ίωσης και έμεινα πίσω. Επαιζε το ποδόσφαιρο μια από εκείνες τις μέρες και την ώρα του αγώνα και λίγο πριν η πόλη είχε αδειάσει και ήταν όλοι σε τηλεοράσεις στα σπίτια ή στο γήπεδο. Όλη η χώρα ζούσε στο ρυθμό του αγώνα και το ίδιο θα γίνει και την Τρίτη. Είναι «σκυλιά του πολέμου» δεν είναι φυγόπονοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε δουλεύουν τρομερά ενώ ακόμα και οι αθλητές σου λέει θα «πεθάνουμε» για την Εθνική τα δίνουν όλα και θα το κάνουν. Περιμένω ένα πολύ κλειστό και δύσκολο παιχνίδι και ελπίζω να χαμογελάσουμε στο τέλος» τονίζει ο Γιώργος Λημνιάτης που μιλάει και για τον…Μαραντόνα της Γεωργίας.

«Επειδή παίζει και στη Νάπολι, αλλά κυρίως επειδή είναι παιχταράς, ο σούπερ στάρ τους τον οποίο λατρεύουν είναι ο Χβιτσά Κβαρατσχέλια. Γενικά στηρίζουν πολύ τις Εθνικές τους ομάδες και εμπιστεύονται ξένους προπονητές με καλύτερη τεχνογνωσία όπως έκαναν με εμάς στο μπάσκετ, το ίδιο και στο ράγκμπι που είχαν φέρει τεχνικό τίμ από τη Βρετανία ως μια χώρα με μεγάλη τεχνογνωσία και στο ποδόσφαιρο έχουν το Γάλλο τον Σανιόλ από το 2021. Είναι πολύ φιλόδοξοι και για αυτούς είναι το ματς της ζωής τους. Με τον αθλητισμό έχουν τρέλα όπως και με το θρησκευτικό τουρισμό με παλιές εκκλησίες. Σε αντίθεση με εμάς που πραγματικά μας λατρεύουν, έχουν γενικά αντιπάθεια για τη Ρωσία, κυρίως μετά τον πόλεμο των 10 ημερών το 2008 όπου οι Ρώσοι είχαν κάνει εισβολή. Μεγάλη κόντρα με τη Ρωσία και ήταν και ο πόλεμος των 10 ημερών που είχαν κάνει εισβολή».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ρωτάμε τον Γιώργο Λημνιάτη οι λίγοι Έλληνες που θα βρεθούν στο πλευρό της Εθνικής τι να επισκεφτούν στη χώρα.

«Πρώτα απ’ όλα μια βόλτα στην παλιά πόλη με το τελεφερίκ και στο εντυπωσιακό ποτάμι που δίνει άλλη ομορφιά στη χώρα. Δεν είναι καθαρό, αλλά σαν τοπίο είναι μοναδικό και αξίζει να περπατήσει κανείς δίπλα σε αυτό. Επίσης έχει πολλές παλιές εκκλησίες, πραγματικά μνημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Και τέλος μην ξεχνάμε και τη γεωργιανή κουζίνα. Το περίφημο Χατσαπούρι που θυμίζει το δικό μας πεϊνιρλί αλλά και το Χιν Κάλι. Η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της χώρας. Είναι πουγκιά ζύμης γεμιστά με κιμά. Νόστιμα και ιδιαίτερα. Όπως και το Badrijani nigvzit που είναι η μελιτζάνα με καρύδια. Αυτό το πιάτο είναι ένα από τα πιο γνωστά της γεωργιανής κουζίνας. Η μελιτζάνα με τα καρύδια και το ρόδι είναι από τα αγαπημένα των ντόπιων».

Καλή μας όρεξη λοιπόν και ελπίζουμε με επιδόρπιο την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024