Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε ένα εκατομμύριο κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε ένα εκατομμύριο κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να παρακολουθούν μαθήματα πέραν της έκτης τάξης, καθιστώντας τη χώρα την μόνη με περιορισμούς στην εκπαίδευση των γυναικών

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα κορίτσια στα οποία δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο στο Αφγανιστάν.

Η απαγόρευση στα κορίτσια άνω των 12 ετών να σπουδάσουν επιβάλλεται από το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, που επανήλθαν στην εξουσία το 2021, επαναφέροντας πολλές από τις ακραίες, ισλαμιστικές πολιτικές τους που είχαν εφαρμόσει και στη δεκαετία του 1990.

Έτσι, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να παρακολουθούν μαθήματα πέραν της έκτης τάξης, καθιστώντας τη χώρα την μόνη με περιορισμούς στην εκπαίδευση των γυναικών, επισήμως.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά λέει ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο κορίτσια επηρεάζονται από την απαγόρευση αυτή

Το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν σηματοδότησε την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με μια τελετή στην οποία δεν επετράπη να παρευρεθούν γυναίκες δημοσιογράφοι. Οι προσκλήσεις που στάλθηκαν στους δημοσιογράφους ανέφεραν: «Λόγω της έλλειψης κατάλληλου χώρου για τις αδερφές μας, ζητάμε συγγνώμη από τις γυναίκες ρεπόρτερ».

Κατά τη διάρκεια τελετής, ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, Χαμπιμπουλάχ Αγά, είπε ότι το υπουργείο προσπαθεί «να αυξήσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των θρησκευτικών και σύγχρονων επιστημών όσο το δυνατόν περισσότερο». Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους μαθητές να αποφεύγουν να φορούν ρούχα που έρχονται σε αντίθεση με τις ισλαμικές και αφγανικές αρχές.

Ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ταλιμπάν, είπε ότι προσπαθούν να επεκτείνουν την εκπαίδευση σε «όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας».

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έδωσαν προτεραιότητα στην ισλαμική γνώση έναντι του βασικού αλφαβητισμού και των μαθηματικών, με αποτέλεσμα η ήδη «πληγωμένη» εκπαίδευση στη χώρα να χειροτερεύει.

Καμία πρόοδος

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι τα κορίτσια που συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους, παραβίαζαν την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και ότι χρειάζονταν ορισμένες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους στο σχολείο. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος στη δημιουργία των εν λόγω συνθηκών, από το 2021 έως σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά υποσχέθηκαν κάποιο βαθμό μετριοπάθειας στις πολιτικές τους μετά την επανάληψη της εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει επίσης την πρόσβαση των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλούς δημόσιους χώρους και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Η απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο των Ταλιμπάν στην απόκτηση διεθνούς αναγνώρισης ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Παρόλο που τα αγόρια στο Αφγανιστάν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ΜΚΟ Human Rights Watch επέκρινε τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι οι «καταχρηστικές» εκπαιδευτικές τους πολιτικές βλάπτουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η οργάνωση δήλωσε ότι έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στη βαθιά βλάβη που προκαλείται στην εκπαίδευση των αγοριών. Πολλοί καταρτισμένοι δάσκαλοι, ιδιαίτερα γυναίκες, έχουν αποχωρήσει από τη χώρα και η φοίτηση έχει «τραυματιστεί» από τις οπισθοδρομικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και την αύξηση της σωματικής τιμωρίας.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024