Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι Ταλιμπάν θέλουν να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ στο πλευρό της Χαμάς

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι Ταλιμπάν θέλουν να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ στο πλευρό της Χαμάς

Οι Ταλιμπάν ζητούν πρόσβαση στο Ισραήλ από το Ιράν, το Ιράκ ή την Ιορδανία

Το ξέσπασμα του πολέμου σήμερα στη Μέση Ανατολή μπορεί να ήταν αναμενόμενο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξέπληξε τους πάντες με τον χρόνο και τον τρόπο σημείωσης του. Ακόμα περισσότερους προβληματισμούς εγείρει το γεγονός της προθυμίας των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν σε αυτόν, εάν το Ιράν, το Ιράκ και η Ιορδανία τους επιτρέψουν την πρόσβαση στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα οι Ταλιμπάν ζήτησαν πέρασμα για να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το Visegrad 24 και αναπαρήγαγαν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης. Η σχετική δήλωση που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο δείχνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν έχει έρθει σε επαφή με κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής ζητώντας διέλευση, για να βοηθήσει τη Χαμάς να πάρει τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ, όπου υπόσχεται να φτάσουν οι μάχες ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγια, γράφει η βρετανική Express.

Συμπαραστάτες της Χαμάς οι σύμμαχοι της Ρωσίας, οι Ταλιμπάν

Όπως έγραψε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων NEXTA στο Twitter, «Οι σύμμαχοι της Ρωσίας, η τρομοκρατική οργάνωση Ταλιμπάν που υποστηρίζει τη Χαμάς είπε τα εξής: «Αν οι μουσουλμανικές χώρες που γειτονεύουν με το Ισραήλ μας παραχωρήσουν το δικαίωμα διέλευσης, θα κατακτήσουμε την Ιερουσαλήμ».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από καμία χώρα μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από την τρομοκρατική οργάνωση έπειτα από 20 χρόνια εξέγερσης.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Αχμέντ Μασούντ, ο ηγέτης του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης στο Αφγανιστάν, της κύριας ομάδας που πολεμά τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

«Άνευ προηγουμένου τίμημα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε κατάσταση πολέμου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και υποσχέθηκε ότι θα πληρώσουν ένα «άνευ προηγουμένου τίμημα».

Ο ασύλληπτος ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα», όπως την αποκάλεσε.

Σε ηχογραφημένο μήνυμα, είπε «φτάνει πια», προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Προφητική δήλωση

Με φόντο τα παραπάνω προφητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση της δεξαμενής σκέψης Strategiecs «η απόκτηση του ελέγχου του Αφγανστάν από τους Ταλιμπάν εγείρει μεγάλες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε άλλα ένοπλα κινήματα ή ομάδες, προσφέροντας στα μέλη τους ελπίδα και εμπιστοσύνη για εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024