Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «Κένεντι της Ιταλίας» σε νέα διχόνοια - H αντιπαράθεση μεταξύ μητέρας και γιου

Οι «Κένεντι της Ιταλίας» σε νέα διχόνοια – H αντιπαράθεση μεταξύ μητέρας και γιου

Η Margherita Agnelli κατέθεσε μήνυση για υποτιθέμενες φορολογικές παρατυπίες που σχετίζονται με την κληρονομιά που άφησε ο Gianni Agnelli, ο playboy πατέρας της, ο οποίος επανίδρυσε τη Fiat. Οι γιοι της λένε ότι αισθάνονται «θλίψη και πόνο» εξαιτίας των ισχυρισμών της.

Η εύθραυστη ειρήνη που διατηρεί η οικογένεια Ανιέλι, ένα από τα πλουσιότερα γένη της Ιταλίας, έχει τιναχτεί στον αέρα τις τελευταίες ημέρες. Για άλλη μια φορά, το πιο κοντινό πράγμα που έχει η νοτιοευρωπαϊκή δημοκρατία σε royals βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ο πόλεμος συνεχίζεται και πάλι.

Στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης της οικογένειας -η οποία διαρκεί δύο δεκαετίες και είναι καρυκευμένη με παιχνίδια εξουσίας, περίπλοκες μάχες στα δικαστήρια της Ιταλίας και του εξωτερικού, άγριες φιλοδοξίες και εκτοξευόμενες κατηγορίες- βρίσκεται (όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια) η διανομή της τεράστιας κληρονομιάς που άφησε ο πατριάρχης Gianni Agnelli, ο ματαιόδοξος playboy που ανακάλυψε εκ νέου την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. Πέθανε το 2003.

Το 2003, όταν πέθανε ο Avvocato (το παρατσούκλι με το οποίο όλοι γνώριζαν τον Gianni Agnell), ξέσπασε ένας σκληρός αγώνας για την κληρονομιά στο εσωτερικό της οικογένειας

H Marella και ο Gianni Agnelli / Photo: Wikimedia Commons

Είναι πολλά τα λεφτά

Το νέο κεφάλαιο του έπους, που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι πληγές δεν επουλώθηκαν ποτέ πραγματικά, ξεκινά με μια νομική καταγγελία της Margherita Agnelli, της κόρης του αριστοκράτη.

Αφορά τον γιο της, John Elkann, κληρονόμο της οικογενειακής αυτοκρατορίας, και τις υποτιθέμενες φορολογικές παρατυπίες στην περίπτωση της κληρονομιάς που άφησε η μητέρα της, Marella Caracciolo, η οποία πέθανε το 2019. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατηγορία: είναι γνωστό μόνο ότι η Εισαγγελία ερευνά την Elkann. Είναι σαφές ότι το φιτίλι έχει ανάψει για άλλη μια φορά μεταξύ των μελών μιας από τις πιο ισχυρές βιομηχανικές δυναστείες στην ιστορία της Ιταλίας.

Ο αιώνιος πόλεμος διαδοχής στο εσωτερικό της φατρίας Agnelli έχει γίνει ένα είδος διααλπικής εκδοχής της δημοφιλούς σειράς του HBO. Η Μαργκερίτα -που έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τις οικογενειακές υποθέσεις μετά τον θάνατο του Gianni- βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες σε σύγκρουση με ορισμένα από τα παιδιά της: John, Lapo και Ginevra Elkann, που γεννήθηκε από τον πρώτο της γάμο με τον κληρονόμο και δημοσιογράφο Alain Elkann. Μεταξύ άλλων, απαιτεί να ληφθεί υπόψη στη διανομή της περιουσίας της μητέρας της και τα άλλα πέντε παιδιά της, τα οποία απέκτησε με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Ρώσο κόμη Σέργιο του Πάλεν. Τα παιδιά αυτά παραμένουν παραδοσιακά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε ένα βίντεο με εικόνες από τη ζωή των Agnelli

Όταν πέθανε ο Avvocato

Μετά τη νέα καταγγελία, οι δικηγόροι του John Elkann απέρριψαν τις κατηγορίες για τυχόν φορολογικές παρατυπίες και υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους έχει πληρώσει όλους τους φόρους που οφείλει. Σε δήλωση που απέστειλαν στην EL PAÍS, οι δικηγόροι επέκριναν επίσης τις δικαστικές ενέργειες που έχει αναλάβει η Margherita Agnelli όλα αυτά τα χρόνια: «Πρόκειται για μια μητέρα η οποία, για περισσότερα από 20 χρόνια, καταδιώκει -σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες, ενώ δημοσιοποιεί τα θέματα ακόμη και στον Τύπο- τους γονείς της και τρία από τα παιδιά της. Τα παιδιά αυτά ήταν τα μόνα που φρόντιζαν τη φροντίδα της γιαγιάς τους μέχρι την τελευταία της μέρα, με μεγάλη αφοσίωση».

Σε απάντηση, ο δικηγόρος της Margherita Agnelli ισχυρίζεται ότι η πελάτισσά της υπερασπίζεται μόνο τον εαυτό της. «Την ίδια ημέρα του θανάτου της Marella Caracciolo, ο John Elkann – μαζί με τα δύο αδέλφια του Lapo και Ginevra – άνοιξε νομική διαδικασία στην Ελβετία εναντίον της ίδιας του της μητέρας, πριν ακόμη προκύψει οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με την κληρονομιά της γιαγιάς του και χωρίς καν να έχει δημοσιευθεί κάποια διαθήκη εκείνη την ημερομηνία», εξηγεί σε σημείωμα που απέστειλε στην εφημερίδα αυτή.

Το 2003, όταν πέθανε ο Avvocato (το παρατσούκλι με το οποίο όλοι γνώριζαν τον Gianni Agnell), ξέσπασε ένας σκληρός αγώνας για την κληρονομιά στο εσωτερικό της οικογένειας. Μετά από ένα χρόνο επίπονων διαπραγματεύσεων, η Margherita Agnelli υπέγραψε συμφωνία με την οποία παραιτήθηκε από τις μετοχές της οικογενειακής εταιρείας, η οποία, εκείνη την εποχή, κοιτούσε την άβυσσο. Σήμερα, ωστόσο, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε έναν ευημερούντα κολοσσό.

Ο αιώνιος πόλεμος διαδοχής στο εσωτερικό της φατρίας Agnelli έχει γίνει ένα είδος διααλπικής εκδοχής της δημοφιλούς σειράς του HBO

Οι Agnelli / Photo: Public Domain

Photo: YouTube

Η Margherita αμφισβήτησε τη συμφωνία αυτή

Σε αντάλλαγμα για την παραίτηση από τις μετοχές της, η Margherita λέγεται ότι έλαβε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό: περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν έγινε αυτό, οι μετοχές της εταιρείας πέρασαν από τη μητέρα της, Μαρέλα, στον πρωτότοκό της, τον Τζον Έλκαν, τον κληρονόμο της αυτοκρατορίας, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου Exor.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα πέρασαν επίσης στο όνομά του. Χρόνια αργότερα, ωστόσο, το 2021, η Margherita αμφισβήτησε τη συμφωνία αυτή, επειδή θεώρησε ότι το ποσό που έλαβε ήταν ανεπαρκές. Ισχυρίζεται ότι ήταν πολύ χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο αυξήθηκε η αξία των μετοχών.

Ο John Elkann κατηγορεί τώρα τη μητέρα του ότι προσπαθεί να επωφεληθεί από τις καλές οικονομικές επιδόσεις του οικογενειακού ομίλου, ο οποίος σήμερα είναι ένας εύρωστος όμιλος που, μεταξύ άλλων εμπορικών σημάτων, περιλαμβάνει μεγάλες συμμετοχές στη Ferrari και τη Fiat. Υποστηρίζει ότι, όταν η Margherita υπέγραψε τη συμφωνία, η εταιρεία περνούσε δύσκολες στιγμές. Την κατηγορεί ότι δεν νοιάστηκε για το μέλλον της εταιρείας, για να διεκδικήσει αργότερα το τμήμα της που είχε παραιτηθεί.

Το περιβάλλον της Margherita Agnelli δηλώνει στην EL PAÍS ότι «η δικαστική οδός δεν είναι η καταλληλότερη για την επίλυση οικογενειακών ζητημάτων», αλλά «η Margherita αναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, επειδή ήταν η πρώτη που έλαβε δικαστική κλήση»

Οι Umberto Αgnelli και η Αntonella Piaggio στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 / Photo: Wikimedia Commons

Ο κύριος αρχιτέκτονας της ανάκαμψης

«Αξίζει να τονιστεί ότι η Margherita Agnelli – λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την κρίσιμη και αβέβαιη τύχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γιου της και των αδελφών του – αποφάσισε, το 2004, να μετατρέψει σε χρήμα το μερίδιό της. \

»Προσπάθησε τότε να επωφεληθεί παραδόξως από μια νέα αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που προήλθε από την επιτυχία του σχεδίου επανεκκίνησης της Fiat, στο οποίο η ίδια δεν είχε συμβάλει καθόλου. Ως μητέρα, θα έπρεπε να είναι χαρούμενη και υπερήφανη, αφού ο γιος της ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας της ανάκαμψης», επισημαίνουν οι τρεις δικηγόροι του Elkann.

«Η Margherita αμφισβητεί τα πάντα… φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παραβιάσει τις υπογεγραμμένες συμφωνίες για να μην αναγνωρίσει τη διαθήκη των γονέων της», προσθέτουν.

Πηγές από το περιβάλλον της Margherita Agnelli λένε στην EL PAÍS ότι «δεν είναι ότι η Margherita υπέγραψε τις συμφωνίες και μετά, την επόμενη μέρα, άρχισε να αμφισβητεί αυτά που υπέγραψε».

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ της ΗΒΟ

Οι νομικές πρωτοβουλίες της Margherita Agnelli δεν έχουν αναγνωριστεί σε κανένα δικαστήριο

Αντίθετα, τρία χρόνια μετά τη συμφωνία, το 2007, «ανακάλυψε ότι η μητέρα της είχε στην Ελβετία μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεν εμφανιζόταν στους επίσημους λογαριασμούς. Επίσης, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα της δεν είχαν συμπεριληφθεί στη διανομή όταν πέθανε». Εκείνη τη χρονιά, κατέθεσε αγωγή στο δικαστήριο για να αποσαφηνιστεί το πλήρες περιεχόμενο της περιουσίας του Gianni Agnelli, αλλά απορρίφθηκε.

Οι δικηγόροι των αδελφών Elkann τονίζουν ότι, μέχρι στιγμής, «όλες οι νομικές πρωτοβουλίες της Margherita Agnelli δεν έχουν αναγνωριστεί σε κανένα δικαστήριο, ούτε ποινικά ούτε αστικά». Επισημαίνουν ότι το γεγονός και μόνο ότι ερευνάται από τις δικαστικές αρχές – κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο John Elkann – δεν συνεπάγεται καμία ευθύνη. Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Οι δικηγόροι τονίζουν ότι, στο παρελθόν – και πάντα στο πλαίσιο της μάχης για μια μεγαλύτερη κληρονομιά – η Margherita είχε επίσης ερευνηθεί «μαζί με τον Ελβετό δικηγόρο της για μια απόπειρα εκβιασμού», την οποία κατήγγειλε ένας άλλος δικηγόρος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «είχε υποστεί ισχυρές πιέσεις για να τον παρακινήσει να κάνει δηλώσεις που ήταν ευνοϊκές για εκείνη στην υπόθεση της κληρονομικής διαδικασίας. Τον απείλησαν ότι θα προβούν σε μήνυση για φοροδιαφυγή». Οι δικηγόροι της Elkann αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή απορρίφθηκε στη συνέχεια.

Με τον Κένεντι / Photo: YouTube

«Θλίψη και πόνος»

Το περιβάλλον της Margherita Agnelli δηλώνει στην EL PAÍS ότι «η δικαστική οδός δεν είναι η καταλληλότερη για την επίλυση οικογενειακών ζητημάτων», αλλά «η Margherita αναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, επειδή ήταν η πρώτη που έλαβε δικαστική κλήση».

Και επιμένουν ότι, για τη Margherita, είναι σημαντικό όλα τα παιδιά της να τύχουν ίσης μεταχείρισης κατά τη διανομή της κληρονομιάς. «Τα άλλα παιδιά με το επώνυμο Pahlen δεν θα έπρεπε να έχουν διαχωριστεί από αυτήν- δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Marella έχει ορίσει κάτι τέτοιο στη διαθήκη της».

Τα αδέλφια Elkann εκφράζουν, μέσω των δικηγόρων τους, ότι βιώνουν «θλίψη και πόνο» ως αποτέλεσμα των κατηγοριών της μητέρας τους.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024