Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντανιέλα Κλέτε: Περιπατητής σκύλων, χορεύτρια - και η πιο καταζητούμενη γυναίκα της Γερμανίας

Ντανιέλα Κλέτε: Περιπατητής σκύλων, χορεύτρια – και η πιο καταζητούμενη γυναίκα της Γερμανίας

Η τελευταία μη συλληφθείσα γυναίκα της Φράξιας του Κόκκινου Στρατού (RAF), Ντανιέλα Κλέτε, βρέθηκε να ζει σε κοινή θέα σε μια μποέμικη γειτονιά του Βερολίνου

Για την Anna Spiering ήταν απλώς άλλη μία φιλική περιπατητής σκύλων, η οποία την χαιρετούσε με χαμόγελο κάθε φορά που οι δρόμοι τους διασταυρώνονταν στη γειτονιά του Βερολίνου, αλλά από την οποία, ο σκύλος της ήξερε να κρατάει απόσταση ασφαλείας – αυτό συνέβαινε μέχρι που είδε το πρόσωπο της Ντανιέλα Κλέτε στην τηλεόραση στις αρχές της εβδομάδας.

«Την αναγνώρισα αμέσως», είπε η Spiering, σταματώντας στην Sebastianstraße, έναν δρόμο στη συνοικία Kreuzberg του Βερολίνου που κάποτε χωριζόταν από το Τείχος του Βερολίνου, δίπλα στην πρώην «λωρίδα θανάτου» που περιφρουρούνταν από συνοριοφύλακες. Είπε ότι ήταν «παράξενο τώρα να σκέφτομαι ότι αντάλλασσα κουβεντούλα» με μία φερόμενη ως τρομοκράτη, γράφει ο βρετανικός Guardian.

Η Κλέρε – το τελευταίο θηλυκό μέλος του τρομοκρατικού δικτύου της Φράξιας του Κόκκινου Στρατού (RAF), που εξακολουθούσε να διαφεύγει μέχρι τη σύλληψή της στο διαμέρισμά της το βράδυ της περασμένης Δευτέρας – ήταν γνωστή σε πολλούς περιπατητές σκύλων στην περιοχή, όχι με το όνομά της ή για το διαβόητο παρελθόν της, αλλά ως «ιδιοκτήτρια της Malaika», του σκύλου της.

Θεωρείται ύποπτη για συμμετοχή σε τουλάχιστον 10 ένοπλες επιθέσεις και ληστείες, μεταξύ των οποίων μια ένοπλη επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βόννη το 1991 και η βομβιστική επίθεση σε μια φυλακή στο Weiterstadt το 1993.

Πώς την εντόπισαν και κατάφεραν να την συλλάβουν;

Οι εγκληματολόγοι με λευκή περιβολή βγήκαν από το διαμέρισμα της Κλέτε σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1950, αφαιρώντας κουτιά και τσάντες, το ποδήλατό της, ακόμη και ένα αντιαρματικό όπλο, πάνω από το Καλάσνικοφ και ένα πολυβόλο που είχαν ανακαλυφθεί εκεί δύο ημέρες πριν. Οι γείτονές της – που εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της ανακάλυψης των όπλων – προσπαθούσαν ακόμη να χωνέψουν την είδηση για το ποια ζούσε ανάμεσά τους.

Η Κλέτε ήταν μία από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες της Γερμανίας. Ήταν ύποπτη για τη διάπραξη τουλάχιστον 10 ένοπλων ληστειών και τουλάχιστον μιας απόπειρας δολοφονίας

Εγληματολόγοι έξω από το διαμέρισμα της Κλέτε στο Βερολίνο

Ο Lutz Nietet, ένας συνταξιούχος μεταλλουργός που ζει πάνω από το διαμέρισμα της Κλέτε, πιστεύει ότι μετακόμισε γύρω στο 2007. Παρόλο που οι δυο τους είχαν έρθει σε αντιπαράθεση, αφού έσπασαν σκουριασμένοι σωλήνες στο διαμέρισμά του και προκάλεσαν ζημιές στο δικό της που υπενοικίαζε, εκείνη συνήθως ήταν κλειστός χαρακτήρας.

Θυμήθηκε έναν φίλο, από τον οποίο η Κλέτε είχε χωρίσει, αλλά αναρωτήθηκε γιατί το όνομά του δεν ήταν ποτέ στο κουδούνι. «Είχα δει ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν, καθώς ζούσα εδώ από το 1974, και συχνά αναρωτιόμουν ποια ήταν πραγματικά», είπε.

Την «έκαψε» η καποέιρα;

Η Spiering θυμάται ένα περιστατικό όταν η Malaika δάγκωσε έναν άλλο σκύλο, αλλά η Κλέτε αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας της στον ιδιοκτήτη του. «Αυτό που φαινόταν παράξενο τότε, βγάζει πολύ νόημα τώρα που ξέρουμε ποια ήταν πραγματικά και ότι προσπαθούσε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της».

Η Κλέτε πέρασε περισσότερες από τρεις δεκαετίες κρυμμένη στο φως της ημέρας. Έδινε μαθήματα γερμανικών και μαθηματικών σε μαθητές της γειτονιάς, είτε δωρεάν είτε έναντι μετρητών, και βοηθούσε Τούρκους υπηκόους να γράψουν επιστολές στις αρχές, είπαν οι γείτονες. Ένας είπε ότι του είχε φτιάξει μπισκότα κάποια Χριστούγεννα.

Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε έντονα με ένα κέντρο βραζιλιάνικης κουλτούρας στη συνοικία, όπου εξασκούνταν στην καποέιρα, μια αφροβραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορό και μάχη. Υπάρχουν φωτογραφικές αποδείξεις ότι ταξίδεψε στη Βραζιλία με τη χορευτική της ομάδα – είχε πλαστό ιταλικό διαβατήριο. Τα μέλη της ομάδας θυμούνται ένα φιλικό, ευγενικό αλλά λιγομίλητο χαρακτήρα.

Πιστεύεται ότι η ανακάλυψη φωτογραφιών της με την ομάδα της καποέιρα στο ετήσιο καρναβάλι των πολιτισμών του Βερολίνου – χαμογελαστή, πετώντας κομφετί, με μια λευκή μπαντάνα στο κεφάλι – οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψή της.

Η Κλέτε στη γωνία δεξιά χαμογελαστή

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ της σύλληψης και ενός podcast από το 2023, για το οποίο ένας ερευνητής δημοσιογράφος από τον ιστότοπο Bellingcat έθεσε σε αστυνομική αναζήτηση την Κλέτε από τη δεκαετία του 1990, μέσω του εργαλείου αναζήτησης εικόνων τεχνητής νοημοσύνης PimEyes, το οποίο εντόπισε εικόνες της παλαιότερης εκδοχής της, γνωστής και ως Claudia Ivone – η λάτρης της καποέιρα, στο διαδίκτυο.

Η δράση της Κλέτε στη RAF

Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει αναφερθεί μόνο σε μια πληροφορία που έλαβε από το κοινό τον περασμένο Νοέμβριο. «Λόγω της διακριτικής μας ευχέρειας όσον αφορά στην τακτική των ερευνών μας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πώς εντοπίζουμε ανθρώπους», δήλωσε ο εισαγγελέας, Αλεξάντερ Χέγκε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν ήταν το εύρημα του δημοσιογράφου που οδήγησε στη σύλληψη της Κλέτε.

Οι αυστηροί νόμοι περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής απαγορεύουν στην αστυνομία να χρησιμοποιεί παρόμοια εργαλεία σύγκρισης προσώπων, και αντ’ αυτού βασίζεται σε μια καλλιτεχνική αποτύπωση του πώς θα μπορούσε να μοιάζει η Κλέτε σε ηλικία 65 ετών.

Μέχρι σήμερα, η Sebastianstraße ήταν γνωστή για τη σήραγγα διαφυγής μήκους 30 μέτρων στο νούμερο 82, την οποία κατασκεύασαν οι Ανατολικογερμανοί που προσπαθούσαν να διαφύγουν κάτω από το Τείχος, και για την καλτ ταινία τρόμου του «Possession» του 1981, η οποία γυρίστηκε στο νούμερο 87 και στην οποία, ως πιο αξιομνημόνευτο σημείο, ήταν ένα πλάσμα… με πλοκάμια να τριγυρίζει στο διαμέρισμα.

Η Κλέτε ήταν μέλος της λεγόμενης τρίτης γενιάς της RAF, της ομάδας αντάρτικου πόλης που τρομοκρατούσε την Γερμανία στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η ομάδα διαλύθηκε το 1998 και η Κλέτε και οι δύο άνδρες συνεργοί της πέρασαν στην παρανομία.

Η RAF, γνωστή και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ από τα ιδρυτικά της μέλη, τον Andreas Baader και την Ulrike Meinhof, βρισκόταν πίσω από μια εκστρατεία τρόμου στη Δυτική Γερμανία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η οποία περιελάμβανε επιθέσεις, απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Η ομάδα πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για 30 δολοφονίες και τον τραυματισμό 200 ατόμων.

Η Κλέτε ήταν μία από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες της Γερμανίας. Ήταν ύποπτη για τη διάπραξη τουλάχιστον 10 ένοπλων ληστειών και τουλάχιστον μιας απόπειρας δολοφονίας μεταξύ 1999 και 2016, για να χρηματοδοτήσει την μυστική ύπαρξη της τριάδας. Η αστυνομία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναζητά τους άνδρες που εξακολουθούν να διαφεύγουν, προσφέροντας αμοιβή 150.000 ευρώ για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Η Christa Missok, 88 ετών, συνταξιούχος στιλβωτής διαμαντιών που ζει στον έκτο όροφο του κτιρίου της Κλέτε, δήλωσε ότι την γνώρισε σε διάστημα περίπου 12 ετών. «Όπως είπα στην αστυνομία, ήταν γειτόνισσά μου και τα πηγαίναμε καλά. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ήταν αυτή που αποδείχθηκε».

Πίστευε ότι η Κλέτε είχε γεράσει ξαφνικά τους τελευταίους μήνες. «Μια φορά, όταν έσπασαν οι σωλήνες, με κάλεσε στο διαμέρισμά της. Ήταν αρκετά λιτό, άθλιο και ακατάστατο. Προσφέρθηκα να της δώσω ένα μπουφάν, καθώς ήξερα ότι δεν είχε πολλά, αλλά ποτέ δεν δέχτηκε την προσφορά».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024