Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταπολεμώντας την «φτώχεια περιόδου» - Πολυτέλεια τα προϊόντα για 2 στις 10 γυναίκες

Καταπολεμώντας την «φτώχεια περιόδου» – Πολυτέλεια τα προϊόντα για 2 στις 10 γυναίκες

Δράσεις για την αποστιγματοποίηση της περιόδου με τη διανομή προϊόντων περιόδου σε μαθήτριες, σε 200 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η «φτώχεια περιόδου» και το στίγμα της έμμηνου ρύσης έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων γυναικών.

Υπολογίζεται ότι 16,9 εκατομμύρια γυναίκες με έμμηνο ρύση ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας το 2020 και μια μελέτη που διεξήχθη το 2017-2018 διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά προϊόντα έμμηνου ρύσεως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία, το 20% των γυναικών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες και τις κόρες τους.

Μάλιστα, πολλά κορίτσια χάνουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερες από το σχολείο λόγω έλλειψης τέτοιων προϊόντων.

Το 20% των μητέρων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους αγοράς προϊόντων περιόδου, ενώ το 18% δεν έχει προχωρήσει με αγορές ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να αγοράσει σερβιέτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2021, μέσω του ψηφίσματος για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών, κάλεσε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την εμμηνορροϊκή φτώχεια διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα δωρεάν περιόδου είναι διαθέσιμα σε όλους όσους χρειάζονται τους.

Προέτρεψε επίσης  τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενθαρρύνουν την ευρεία διαθεσιμότητα προϊόντων έμμηνου ρύσεως χωρίς τοξίνες και επαναχρησιμοποιήσιμα, ιδίως σε μεγάλα καταστήματα λιανικής και φαρμακεία, συνοδευόμενα από μέτρα ευαισθητοποίησης.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε περαιτέρω την κατάργηση των φόρων ταμπόν. Σύμφωνα με την Οδηγία ΦΠΑ της ΕΕ, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 5 τοις εκατό, σε προμήθειες προϊόντων που χρησιμοποιούνται για υγειονομική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της εμμήνου ρύσεως προϊόντα υγιεινής.

Μέτρα για την καταπολέμηση της «φτώχειας περιόδου»

Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα «Πρόγραμμα για την περίοδο της φτώχειας» για τη στήριξη γυναικών και κοριτσιών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων έμμηνου ρύσεως.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν δωρεάν είδη υγιεινής σε μαθήτριες 200 σχολείων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 14.000.000 προϊόντα έμμηνου ρύσεως θα διανεμηθούν στα σχολεία καθώς και πακέτα περιόδου. Γονείς, ιδιαίτερα μονογονεϊκές οικογένειες, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια έμμηνου ρύσεως. Θα διοργανωθούν εκστρατείες αποστιγματισμού, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχολεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα διανεμηθούν στα κορίτσια ειδικά kit περιόδου, με σκοπό τα κορίτσια να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της περιόδου, ως μια φυσιολογική κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024