Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έμμηνος ρύση: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα κύπελλα περιόδου - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έμμηνος ρύση: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα κύπελλα περιόδου – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όταν πρόκειται για την περίοδο, είναι καλό να γνωρίζετε τι επιλογές έχετε.

Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα χρησιμοποιεί 11.000 σερβιέτες και ταμπόν στη ζωή της, κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 20 δισεκατομμύρια προϊόντα εμμήνου ρύσεως μιας χρήσης – τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν πλαστικό που δεν βιοδιασπάται για εκατοντάδες χρόνια – απορρίπτονται σε χωματερές ετησίως.

Εάν η ιδέα ότι τα προϊόντα περιόδου σας ξεπερνούν την ζωή σας σάς προκαλεί ανησυχία, έχουμε καλά νέα: τα κύπελλα περιόδου (menstrual cups) που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τις σερβιέτες και τα ταμπόν και λιγότερο ακριβά μακροπρόθεσμα.

Πώς το χρησιμοποιώ;

«Το κύπελλο σε σχήμα καμπάνας διπλώνεται και εισάγεται στον κόλπο για τη συλλογή του αίματος της περιόδου», σύμφωνα με την Yolanda Kirkham, μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Women’s College και στο Κέντρο Υγείας St. Joseph στο Τορόντο. «Μπορεί να αλλαχτεί λιγότερο συχνά από τα σερβιέτες ή τα ταμπόν και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου και για πολλά χρόνια». Ενώ οι σημερινές εκδόσεις είναι συνήθως κατασκευασμένες από σιλικόνη ιατρικής ποιότητας, το πρώτο εμμηνορροϊκό κύπελλο – που εφευρέθηκε από την Αμερικανίδα ηθοποιό Leona Chalmers το 1937 – ήταν καουτσούκ από λάτεξ.

Ποιο μέγεθος να επιλέξω;

«Κάθε κόλπος και κάθε τράχηλος είναι διαφορετικός», λέει η Kirkham. «Αλλά γενικά, δοκιμάστε ένα μικρότερο μέγεθος εάν είστε κάτω των 30 ετών, δεν έχετε κάνει ποτέ μωρό, έχετε χαμηλό τράχηλο ή απλώς φοβάστε. Εάν η ροή σας είναι βαριά, είστε πιο ψηλοί ή βαριά και έχετε συχνά προβλήματα διαρροής, ίσως θελήσετε να εξετάσετε ένα μεγαλύτερο μέγεθος ή μια διαφορετική μάρκα».

Κάποια συμβουλή για την πρώτη φορά;

Οι χρήστες ταμπόν τείνουν να έχουν πιο εύκολο χρόνο μετάβασης στα κύπελλα, λέει η Kirkham, η οποία προτείνει να κάνετε μια δοκιμαστική λειτουργία χρησιμοποιώντας λιπαντικό χωρίς σιλικόνη μια μέρα που δεν αιμορραγείτε. Μόλις εισαχθεί, το κύπελλο θα δημιουργήσει μια σφράγιση με το τοίχωμα του κόλπου. Για να το αφαιρέσετε, τσιμπήστε το κύπελλο για να σπάσει η σφράγιση. Ορισμένα κύπελλα έχουν τραχιά εξωτερική επιφάνεια, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την αφαίρεση.

Πώς θα νιώθω;

Μόλις το τοποθετήσετε, το κυπελάκι δεν πρέπει να είναι άβολο ή να εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαίσθητο. «Μερικοί χρήστες αισθάνονται πίεση στην ουροδόχο κύστη, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν πιο αργή ροή ή ότι δεν μπορούν να ουρήσουν εντελώς ενώ το κύπελλο είναι μέσα», λέει η Kirkham. «Η επιλογή ενός πιο μαλακού cup ή ενός χωρίς κορυφογραμμή μπορεί να βοηθήσει. Το να αφαιρέσετε το cup για να ουρήσετε είναι επίσης μια επιλογή».

Πολλοί κατασκευαστές συνιστούν επίσης να κόψετε την άκρη του κυπέλλου για να μειώσετε τον ερεθισμό στα χείλη, αλλά φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι δεν θα καταστρέψετε το κύπελλο ενώ το κάνετε.

Πόσο καιρό μπορώ να το αφήσω;

Έως και 12 ώρες, αν και οι γυναίκες με βαρύτερες ροές μπορεί να χρειαστεί να αδειάζουν και να τα πλένουν πιο συχνά. Έχετε στο νου σας να το αφαιρείτε αρχικά στο ντους.

Πρέπει να ανησυχώ για το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS);

Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση προκαλείται από την απελευθέρωση τοξινών που παράγονται από υπερανάπτυξη βακτηρίων Staphylococcus aureus. Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, όπως τα ταμπόν, ενέχουν μικρό κίνδυνο TSS εάν φορεθούν πολύ καιρό ή δεν καθαριστούν σωστά.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024